Kvalitetsarbeidet er utformet på bakgrunn av Kunsthøgskolens egne behov og utfordringer og i tråd med de retningslinjene som er gitt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).
Kunsthøgskolens kvalitetsarbeid følger tre hovedlinjer:
- Strategiske mål for studiekvalitet
- Tilsyn med studiekvaliteten
- Kvalitetsarbeidet
1. Strategiske mål for studiekvalitet:
Kunsthøgskolen har valgt å formulere mål for studiekvalitet i Strategisk plan.
De overordnede ambisjoner er at Kunsthøgskolen skal
- være ledende innen utdanning av skapende og utøvende kunstnere og designere
- være en arena for nytenkning og forvaltning av fagtradisjoner
- bidra til fremtidens kunnskaps og samfunnsutvikling
- ha internasjonalt samarbeid som en forutsetning for kvalitet i både utdanning og forskning
Strategiplanen legger også vekt på at studentenes kunstneriske ambisjoner og engasjement sammen med høyt kompetente ansatte det viktigste råstoffet for studiekvalitet ved Kunsthøgskolen.
Andre bærende element for studiekvalitet konkretiseres i strategiplanens formuleringer om studentrekrutering, bachelor-, master- og doktorgradsutdanning, vurderingsmetoder, fagfellevurdering, utveksling, kunstnerisk utviklingsarbeid og samspill med arbeidslivet. Disse elementene er styrende for Kunsthøgskolens kvalitetsarbeid.
2. Tilsyn med studiekvaliteten:
Kunsthøgskolen har omfattende faglige fullmakter innen fagområdet kunst og kvalitetsarbeidet skal sikre at Kunsthøgskolen i Oslo overholder studiekvalitets- og studietilsynsforskriftens krav om:
- Det systematiske kvalitetsarbeidet (studietilsynsforskriftens § 4-1)
- At det er på plass ordninger for systematisk å kontrollere at alle studietilbud, både nye og etablerte, tilfredsstiller kraven i studiekvalitetsforskriften § 3-1 og 3-2, og kapittel 2 i studietilsynsforskriften
- At kunnskap fra kvalitetsarbeidet skal brukes til å videreutvikle kvaliteten i studietilbudene (studiekvalitetsforskriften § 2-1 (1). Kvalitetsarbeidet skal kunne dokumenteres, og det skal være forankret i en strategi og ledelse ved institusjonen (studietilsynsforskriften § 4-1)
3. Kvalitetsarbeidet:
Kunsthøgskolens kvalitetsarbeid skal kjennetegnes ved kvalitetsansvar forankret i faglig ledelse og ved at de administrative prosessene som støtter den faglige virksomheten er helhetlige og tydelige. Prosessene skal utvikles i samråd med fagmiljøene.
Disse tre hovedlinjene nevnt over behandles i 6 målområder for kvalitetsarbeidet
- Rekruttering
- Studieprogram
- Utdanning og læring
- Internasjonal mobilitet
- Læringsmiljø
- Fagmiljø
Målområdene behandles i studieprogrammenes programråd og i Kunsthøgskolens avdelinger, felesadministrasjon og institussjonsledelse.
Et kvalitetssikringssystem gir en samlet oversikt over kvalitetsarbeidet i henhold til Studietilsynsforskriftens §4. Formålet med systembeskrivelsen er å understøtte en kultur for systematisk utvikling av kvalitet i utdanningen og skal tjene som grunnlag for Kunsthøgskolens systematiske arbeid med vedlikehold, revisjon og videreutvikling av kvaliteten i utdanningen.
Kvalitetshåndboken viser hvordan strategiene, ambisjonene og kravene til Kunsthøgskolens kvalitetsarbeid er strukturert, hvilke vurderinger som foretas i kvalitetsarbeidet og hvem som har ansvar.
Systembeskrivelsen er strukturert slik:
- Om kvalitetsarbeidet ved Kunsthøgskolen
- Kvalitetsarbeidets faser
- Roller, mandat og kvalitets- og prosessansvar
- Vedlegg
Last ned hele systembeskrivelsen her
.