For undervisere
Her finner du informasjon om blant annet eksamen og eksamensplanlegging, studieadministrativ informasjon og regelverk, læringsressurser og verktøy, samt utdanningskvalitet og kvalitetssystem.
Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.
Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.
Her finner du informasjon om blant annet eksamen og eksamensplanlegging, studieadministrativ informasjon og regelverk, læringsressurser og verktøy, samt utdanningskvalitet og kvalitetssystem.
I akademisk kalender er det listet opp viktige datoer knyttet til studiestart, søknads- og planleggingsfrister og faglige samlinger.
Akademisk kalender for påfølgende studieår vedtas av rektor i slutten av året før. Dato for studiestart vedtas to år frem i tid da produksjonsplanleggingen ved Kunsthøgskolen har et toårsperspektiv.
Akademisk kalender 2024-2025 (inkl. utkast 2025-2026) ble vedtatt av rektor 13. november 2023, og revidert 15. april 2024. Pdf. fil kan lastes ned her.
Akademisk kalender 2025-2026 (inkl. utkast 2026-2027) ble vedtatt av rektor 12. desember 2024. Pdf. fil kan lastes ned her.
Studieårets lengde er 10 mnd. fordelt på høst- og vårsemester etter følgende oppsett:
Studieår | Semester | Semesterstart | Semesterslutt |
2024-2025 | høst | 19. august 2024 | 20. desember 2024 |
vår | 6. januar 2025 | 20. juni 2025 | |
2025-2026 | høst | 18. august 2025 | 19. desember 2025 |
vår | 5. januar 2026 | 19. juni 2026 | |
2026-2027 | høst | 17. august 2026 | 21 desember 2026 |
vår | 4. januar 2027 | 25. juni 2027 | |
2027-2028 | høst | 23. august 2027 | 21. desember 2027 |
vår | 3. januar 2028 | 23. juni 2028 |
Vi har samlet nyttig informasjon for nye studenter på et sted. Her kan du se program for studiestartuken i tillegg til hva studentene må ha gjennomgått før studiestart: Ny student på KHiO .
Med den nye Universitets- og høyskolelov, som trådte i kraft, 01.08.24, er det nå nye krav til gjennomføring av sensur.
Hensikten er å sikre habilitet, kvalitet og studentenes rettssikkerhet.
I all hovedsak stiller den nye lovteksten krav om to sensorer i flere vurderingssituasjoner enn tidligere, og mange av disse påvirker gjennomføring av sensur ved Kunsthøgskolen.
For å sikre god informasjon til fagansatte og dekaner er det laget en veileder om oppnevning av sensorer og gjennomføring av sensur. Veilederen ble vedtatt av rektor 21.10.24, og kan lastes ned som pdf. fil her:
Veileder for fagansatte og dekaner - oppnevning av sensorer og gjennomføring av sensur
.
Relevante lenker:
Hovedhensikten med sensorveiledninger er å sikre felles forståelse av vurderingskriterieriene blant sensorene som vurderer en eksamensbesvarelse/vurdering.
I henhold til krav i universitets- og høyskoleloven (UH-loven) § 11-7 tredje ledd skal det utarbeides skriftlig sensorveiledning til alle eksamener.
KHiO har 2 maler for sensorveiledning, vedtatt av rektor 25.6.2019
Alle avgangsemner og emner med bokstavkarakterer skal ha «sensorveiledning for eksamen (tilpasset sensorveiledning)».
Dekan har ansvar for at det lages en liste over hvilke emner som skal ha generell sensorveiledning og hvilke som skal ha sensorveiledning for eksamen (tilpasset sensorveiledning).
For å gjøre dette arbeidet enkelt har vi laget oversikter over alle emner per studieprogram slik at en raskt kan krysse av for den aktuelle sensorveiledningen. Emneoversiktene er sortert i mapper for hver avdeling og ligger her T:\Felles planlegging\Sensorveiledning\Emneoversikt sensorveiledning.
Frist: Emnelisten skal oppdateres senest fredag 1. november (legges her: T:\Felles planlegging\Sensorveiledning\Emneoversikt sensorveiledning).
Dekan skal også delegere ansvaret for å fylle ut sensorveiledning for eksamen (tilpasset sensorveiledning) for avgangsemner og andre emner som trenger denne type sensorveiledning. Husk å sette tydelige frister, da sensorveiledningene skal være ferdige i god tid før eksamen (se «Tilgjengelighet» under).
De ferdige sensorveiledningene lagres i den avdelingsspesifikke mappen her T:\Felles planlegging\Sensorveiledning\Emneoversikt sensorveiledning. Husk at dokumenttittel skal være «Sensorveiledning for [EMNEKODE + EMNENAVN]».
I tillegg må studiekonsulent få beskjed når sensorveiledningene er ferdige. Studiekonsulent står for utsendelse av sensorveiledning og emnebeskrivelse til sensorene, samt vurderingsprotokoll.
Det forutsettes at eksterne sensorer har signert taushetserklæring og etiske retningslinjer sammen med kontrakten før de får tilsendt informasjon fra studiekonsulent.
Emnelisten som viser hvilke emner som benytter generell eller tilpasset sensorveiledning skal alltid ligge i avdelingsrommet i Canvas. Selve sensorveiledningene skal gjøres tilgjengelige for studentene i god tid før eksamen, aller helst ved starten av semesteret og senest én måned før eksamensdato. Sensorveiledningene skal fortrinnsvis legges ut i Canvas, enten i emnerom eller avdelingsrom.
Trenger du tilgang til klasselister eller ønsker du å registrere sensur digitalt? Da er Fagpersonweb det riktige verktøyet for deg!
Du som ansatt ved KHio har automatisk tilgang til Fagpersonweb, og kan logge seg på med Feide eller ID-porten.
Fagpersonweb vil derimot kun inneholder informasjon om dine emner når du som fagperson er knyttet til disse respektive emnene. Koblingen mellom deg og et emne skjer gjennom en registrering i Felles studentsystem (FS).
Fagpersonweb er et ypperlig støtteverktøy når du i din undervisningspraksis trenger innsyn i undervisnings- eller studentinformasjon som er registrert i Felles studentsystem (FS). Dette kan du bruke Fagpersonweb til:
Flere veiledninger kommer
Fagpersonweb er en webapplikasjon som lar fagpersoner utføre sensur via nettet og søke opp klasselister med bilder og oppdatert informasjon om sine studenter direkte fra FS-basen.
Fagpersonweb: https://fsweb.no/fagpersonweb/login.jsf?inst=fskhio
INTERN SENSOR:
EKSTERN SENSOR:
Dersom man oppdager at man har skrevet feil karakter etter at man overført karakterer, må du ta kontakt med Studieadministrasjon på avdelingen så fort som mulig.
TimeEdit er Kunsthøgskolens timeplanlegging- og rombookingsystem.
Timeplanlegging arbeides det kontinuerlig med gjennom året. Alle avdelinger og studieprogram legger egne planer innenfor gitte rammer.
Timeplanlegging styres av en tidsplan og dersom du skal være delaktig i timeplanslegging vil du få informasjon fra din avdeling. Ferdigstilling av de ulike timeplanene arbeides med i omtrent 2 mnd. før de publiseres.
Dersom man må endre rom i forhold til akutte ting ved undervisning, kan undervisere/gjestelærere sjekke her:
Vanlig søk på rom ansatt (krever feide innlogging)
Vanlig søk på rom gjestelærer (krever ikke feide innlogging)
Scener og loft er forbeholdt Scenekunst fagene (undervisning og stipendiater) og bookes henholdsvis av Teaterhøgskolen, Operahøgskolen og avdeling Dans.
Scener og loft bookes via et produksjonsinnmeldings system et år i forveien av dekan ved ulike avdelinger ved scenekunst og kan dessverre ikke bookes av andre. Disse bookingene går til Sceneteknisk avdeling, slik at de kan planlegge årets scenebruk og produksjoner.
Somregel er Scener og Loft fullbooket hele året, men man kan selvfølgelig forhøre seg dersom det ser ut som der er noe ledig kapasitet. Ta kontakt med avdelingens kontaktperson for rombooking som gjelder dette.
Booke møterom
Undervisere kan booke møterom via Outlook ved behov. Kreves at du har en KHiO epost.
Mer informasjon om timeplan og hvor du finner din timeplan: https://khio.no/intranett/for-studenter/studieinformasjon#timeplan
KHiO plikter å tilrettelegge for studenter med funksjonsnedsettelse og særskilte behov slik det kommer frem av Universitets- og høgskoleloven § 4-3 c
Studenter kan søke om tilrettelegging i studiehverdagen og til eksamen dersom hen har en funksjonsnedsettelse eller et helseproblem som fører til vesentlige ulemper. Tilrettelegging skal ha som formål å oppveie de ulempene hens nedsatte funksjonsevne/ helseproblem medfører.
Tilrettelegging skal ikke være så omfattende at det gir hen en fordel sammenlignet med andre studenter.
Studenten bes ta kontakt med studiekonsulent på avdeling/studieadministrasjon så tidlig så mulig i semesteret for spørsmål i forbindelse med søknad om tilrettelegging.
Kunsthøgskolen i Oslo har et omfattende utvekslingsprogram for studenter og ansatte med kunst- og designskoler på flere kontinenter. Vi er en del av Erasmus+ og Nordplus-programmene og har også bilaterale avtaler med institusjoner utenfor Europa.
For å finne informasjon om mobilitetsmuligheter i Erasmus+ og Nordplus-nettverkene med tilhørende prosessbeskrivelser og aktuelle søknadsskjemaer, samt informasjon og prosessbeskrivelse for inngåelse/endring av partneravtaler, klikk her (fast ansatte)
Alle studenter på KHiO er tilknyttet Studentsamskipnaden SiO. Her har de blant annet tilgang til helsetjenester som fastlege og psykolog. Har du som underviser kontakt med en student som har helsemessige (fysiske eller psykiske) eller sosiale utfordringer kan du henvise til SiO. Se under for mer utfyllende informasjon:
SiO Helse har tre helsesentre i Oslo, på Blindern, i Nydalen og i sentrum. I tillegg har de rådgivertjeneste på Kjeller.
Studentsamskipnaden har psykologer, med lang erfaring i å hjelpe studenter som har det vanskelig.
Er du bekymret for om en student er i psykisk ubalanse?
Vi har laget et skjema med kontaktinformasjon til de forskjellige tilbudene hos SiO og hvor du kan ringe hvis det oppstår en akutt situasjon.
Se i tillegg nettsidene til SiO for mer informasjon om psykisk helse og veiledning.
På Sikre siden finn du opplysingar om kva du gjer i akutte skade- og uhellssituasjonar.
Meld yrkesskade eller yrkessykdom til NAV
Arbeidsgivere, Forsvaret, rektorer eller andre i lignende stillinger har plikt til å sende skademelding for deg ved arbeidsulykker og skadelig påvirkning av stoffer under arbeid. Meldeplikten gjelder for både studenter og ansatte.
Du finner mer informasjon om innmelding på NAV sine sider.
HKDir har en database med statistikk om høyere utdanning (DBH). Her finner du også statistikk om Kunsthøgskolens studier.
Du kan selv velge hvilke typer statstikk du vil slå opp. Hovedsiden for statistikk om studenter finner du her.
I tillegg har vi laget direktelenker til de vanligste forespørslene. Se nedenfor:
Bemerk at noen av statistikkene er avrundet. Dersom du i din stilling har et spesielt behov for presise tall for Kunsthøgskolen kan du få en bruker til DBH slik at du kan foreta egne oppslag. Du kan bestille bruker via Nettskjema.
Når du har en bruker logger du på i DBH med din KHiO Feide-bruker.
Rettighetsklarering av lærestoff som deles ut til studenter
Hvis du skal dele ut bokutdrag til studenter må du først registrere og klarerere rettigheter i Bolk, en tjeneste som tilbys av Kopinor. Dette er hjemlet i Kopinoravtalen for universitet og høgskoler. Avtalen gir adgang til å kopiere inntil 15 % av en bok. Mer om omfang av kopiering til studenter finner du på Kopinors nettsider.
Bolk tilbyr en komplett løsning for å lage kompendier, fra bestilling til digital levering av innhold. I Bolk kan du søke etter bokutdrag fra både norske og utenlandske fagbøker. Du kan kan søke opp bøker, sette sammen bokutdrag og eventuelt eget materiale, og bestille digitale kompendier til ulike emner. Dersom utdragene ikke er tilgjengelige i Bolk, kan du skanne selv og laste opp pdf-fil til kompendiet. Kompendiet leveres ferdig som pdf-fil, komplett med forside og innholdsfortegnelse, og kan distribueres til studentene i Canvas. Filen har ikke kopisperre, og studentene kan fritt bruke det i sine studier.
Ta kontakt med biblioteket hvis du ønsker å bli opprettet som bruker i Bolk. Når du er opprettet som bruker kan du logge inn med Feide. Biblioteket tilbyr veiledning i bruk av Bolk. Det er også lagt ut veiledning til bruk av Bolk her.
Kom i gang-video fra Kopinor: Bolk på 1-2-3
Ved opptak av studentforestillinger behandles både personopplysninger og åndsverksrettigheter. Derfor skal opptak behandles med varsomhet. Det er dekan ved avdelingen, eller den dekanen bemyndiger, som beslutter om det skal foretas opptak av en studentforestilling, og hvem som har ansvar for opptaket av studentforestillingen.
Hvis du ønsker at bilde-, lyd eller videoopptak av en studentforestilling du har ansvar for skal gjøres tilgjengelig for offentligheten, må du innhente:
Oversikt og samtykkeskjemaet sendes til postmottak@khio.no.
Hvis du ønsker støtte til å foreta et opptak kan du sende en bestilling.
Dette gjøres ved å fylle ut nettskjema.
Støtte må bestilles senest 14 dager før forestillingen.
Opptak av studentforestillinger blir lagret og gjort tilgjengelig i Kunsthøgskolens vitenarkiv etter at det er sjekket at samtykke har blitt sendt.
Kunsthøgskolens bibliotek tilbyr tilrettelagte kurs for studenter i informasjonskompetanse etter avtale med programansvarlige eller undervisere. Informasjonskompetanse er grunnleggende for forskning, utdanning og formidling. Biblioteket på Kunsthøgskolen tilbyr kurs i hvordan finne relevant litteratur, korrekt bruk av kilder og sitering, bruk av referansehåndteringsverktøyet Zotero, og opphavsrett. Se bibliotekets hjemmeside for mer informasjon om kurs, og ta kontakt hvis du ønsker kurs for dine studenter.