

Kunstakademiet
Kjernen i utdanningen ved Kunstakademiet er din egen kunstneriske praksis. Studenter og lærere arbeider på tvers av medier og disipliner, og utforsker formale og materielle problemstillinger parallelt med kunstens tema, kontekst og visningssammenheng. Utdanningen legger vekt på hvordan du, gjennom kunsten din, kan engasjere et publikum på ulike måter.
Kunstakademiet som studiested passer godt for studenter som er åpne for å eksperimentere med ulike kunstneriske metoder og strategier, som jobber uavhengig og responderer på kritiske tilbakemeldinger, og som er interesserte i å utforske ulike måter kunsten kan virke på i samfunnet.
Hver student ved Kunstakademiet får et atelier, og i kjernen av atelierpraksisen ligger selvstendig eksperimentering. Men vi vektlegger også samarbeid, kollektiv læring og delt kunnskap. Utviklingen av din kunstneriske praksis støttes av jevnlige tilbakemeldinger gjennom 1:1 veiledninger med internasjonalt anerkjente professorer og gjestelærere, og gjennom gruppekritikk der du diskuterer ditt arbeid i prosess med dine medstudenter. KHiOs mange verksteder, fra keramikk og treverksted, til 3D-print og analog og digital foto- og videoredigering, gjør det mulig å utvikle en rekke tekniske ferdigheter. Og du vil få praktisk erfaring med å vise arbeidene dine i KHiOs gallerier eller andre steder.
Hvert semester kan du melde deg på en rekke ulike kurs som dekker både praktiske og teoretiske tema. Kursene er innganger til å forstå arbeidet ditt i en større kontekst, og kan hjelpe deg å finne emner og teknikker som er relevante for deg. Eksempler på nylige kurs er “Kunstneren som kurator”, “Maleriets gester”, “Scores og scripts i performance”, “Å organisere en kunstnerdrevet institusjon”, “Å vise lydkunst i offentlig rom” og “Video i de sosiale mediers tidsalder”.
Kunstakademiet samarbeider med en rekke norske og internasjonale institusjoner, der én av de viktigste samarbeidspartnerne er Kunstnernes hus i Oslo. Andre institusjoner vi har arbeidet med de siste årene er blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Cinemateket, Historisk museum i Oslo, Den norske filmskolen på Lillehammer og Momentum biennale for samtidskunst i Moss. Som student ved KHiO vil det også være mulig å samarbeide med studenter og professorer fra de andre avdelingene Dans, Teaterhøgskolen, Operahøgskolen, Design eller Kunst og håndverk.
Kunstakademiet betoner viktigheten av studentaktiviteter som kobler seg på den lokale og globale kunstscenen. Vi veileder, og støtter økonomisk, student-initierte aktiviteter som tar plass i ulike offentlige rom. Vi stimulerer til ulike former for aktiv studentdeltakelse i utviklingen av BA- og MA-programmene, og støtter selvorganiserte initiativ gjennom plattformer som vårt offentlige program, det studentdrevne Åpent forum og visningsrommet Akademirommet på Kunstnernes hus.
Nåværende og nylig uteksaminerte kunstakademistudenter er aktive på den kunstnerdrevne scenen i og utenfor Oslo, gjennom visningssteder som Destinys atelier, K4, Haus der Kunst, Khartoum, Podium m.fl.
Aktivitetene på Kunstakademiet involverer publikum på ulike måter, som åpne forelesninger, utstillinger, events eller forestillinger. Mer informasjon om nylig gjennomførte og kommende arrangementer kan du lese i vår nettkalender artacademycalendar.khio.no.
Bachelor i billedkunst

Varighet |
Omfang |
Språk |
Søknadsfrist |
Tre år | Heltid | Norsk | 1. april |
Bachelorutdanningen i billedkunst (BFA – Bachelor of Fine Art) er en treårig utdanning (180 studiepoeng) i et selvstendig og avsluttende studium der målet er å gi den enkelte student tilstrekkelig kunnskap til å etablere seg som uavhengig billedkunstner.
Bachelorprogrammet vektlegger eksperimentering og utforskning av prosesser, ideer, samarbeid og materialbruk. Vi begynner det første året med en lengre, intensiv workshop for å utvikle kreativitet, åpenhet og samarbeid. I det tredje året vil det legges vekt på utvikling og produksjon av et avgangsprosjekt. Det forventes at du gjennom disse tre årene utvikler en selvstendig praksis basert på egne valg av spørsmål, ideer og temaer, innenfor de mediene og arbeidsmetodene du finner mest hensiktsmessige.
I løpet av programmet vil du engasjere deg i fire hovedtyper aktiviteter. Hver av disse vektlegger sentrale aspekter ved den kunstneriske virksomheten:
- selvstendig arbeid, med vekt på atelierarbeid, individuell veiledning og gruppekritikk
- praktiske kurs, seminarer og workshops som undersøker ulike tema
- seminarer innenfor en rekke emner med mål om å utvikle et kritisk vokabular
- utstillingspraksis i galleriene våre på KHiO, i eksterne visningsteder eller offentlig rom
Master i billedkunst

Varighet |
Omfang |
Språk |
Søknadsfrist |
To år | Heltid | Engelsk | 1. februar |
Masterutdanningen i billedkunst (MFA – Master of Fine Art) er en toårig utdanning (120 studiepoeng) i et selvstendig avsluttende studium. Programmet har som mål å gi studentene tilstrekkelig kunnskap for å kunne etablere seg som uavhengig billedkunstner nasjonalt og internasjonalt, og å forberede dem på å bli aktive bidragsytere innenfor samtidskunstfeltet og andre relaterte samfunnsområder.
Programmet har en reflekterende og kritisk tilnærming til din individuelle praksis, i et inkluderende miljø som preges av dialog, gjensidig utveksling og konstruktiv veiledning. Du vil ha tett kontakt med et mangfold av studenter og internasjonalt anerkjente kunstnere, teoretikere og kuratorer. Vi oppfordrer studentene til å delta aktivt i samarbeid med andre institusjoner og kunstnernettverk.
Det første året vektlegges det å knytte studentens kunstneriske prosesser sammen med en kritisk diskurs, og diskutere åpent de valgene man konfronteres med når man viser arbeidet sitt. Det tilbys et lengre, obligatorisk kurs for masterklassen tidlig i det første semesteret, som kulminerer i en utstilling eller i et samarbeid med en kunstinstitusjon i Oslo eller andre steder.
I løpet av det andre året jobbes det mye med avgangsprosjektet, som omfatter både et individuelt prosjekt og en gruppeutstilling. En vesentlig komponent i dette arbeidet er øvelser i muntlig framlegging og skrivepraksis. Det legges vekt på å dyrke fram forskningsferdigheter samt å undersøke forskjellige måter å kontekstualisere egen praksis på for andre. Mer om avgangsprosjektene finner du på artacademycalendar.khio.no/mfa-graduation-projects og artacademycalendar.khio.no/mfa.
Masterprogrammet passer for studenter som jobber i en tverrfaglig, ikke-mediespesifikk kontekst såvel som for de som ønsker å forfølge en bestemt disiplin.
Det er fire overlappende områder i masterprogrammet:
- uavhengig praksis med vekt på atelierarbeidet, som videreutvikles gjennom individuell veiledning og gruppekritikk
- praktiske kurs, seminarer, workshops og studieturer som undersøker ulike tema
- teoretiske seminarer innenfor en rekke emner, med mål om å utvikle et kritisk vokabular
- utstillingspraksis i galleriene våre på KHiO eller i andre eksterne visningsteder og offentlig rom
Opptak
Nyttige lenker om opptak
- Veiledning til Søknadsweb
- Ofte stilte spørsmål om opptak
- Språkpolitikk ved KHiO
- Useful information for international applicants
Bachelor i billedkunst
Søknadsfrist er 1. april 2022 (kl. 23:59).
Søknadsweb (søknadsportalen) åpner 1. februar
Opptakskrav
Opptak skjer på grunnlag av beståtte opptaksprøver og generell studiekompetanse. Unntak fra krav om generell studiekompetanse kan gjøres for søkere som gjennom opptaksprøven dokumenterer spesielle faglige kvalifikasjoner. Det forutsettes at søkeren behersker både norsk og engelsk på lik linje med søkere som har generell studiekompetanse.
Ved opptaksprøven legges det vekt på:
- motivasjon
- egnethet for studiet
- utviklingspotensial
- tidligere relevant erfaring
Søkerne vurderes helhetlig med grunnlag i de nevnte kriteriene. Med motivasjon menes at vi ønsker å vurdere din åpenhet for å utforske nye kunstneriske strategier og din interesse for samtidskunst og kunstens rolle i samfunnet. Når vi vurderer din egnethet for studiet ser vi på eksperimentell tilnærming, kreativt uttrykk og i hvilken grad du har refleksjon rundt egen produksjon.
Søkerne vurderes ut fra motivasjonstekst, dokumentert arbeid, kvalifikasjoner og intervju. Opptaket foretas av en jury sammensatt av interne og eksterne medlemmer.
Hele opptaksprosessen foregår digitalt, uten fysisk oppmøte.
Slik søker du
- Les grundig gjennom søknadsveiledningen.
- Registrer deg i Søknadsweb.
- Last opp dokumentasjon som beskrevet i punkt "Dette må du laste opp" i Søknadsweb. Følg veiledningen nøye. Husk å bruke korrekt filnavn. Du får ikke kvittering for hver opplastet dokument, men du kan til enhver tid sjekke hvilke dokumenter du har lastet opp ved å klikke på Mine dokumenter i Søknadsweb.
- Du kan gå ut og inn i Søknadsweb frem til fristen.
Dette må du laste opp
Følgende dokumenter må du laste opp i Søknadsweb for at din søknad kan bli vurdert. De opplastede filenes størrelse kan ikke være på mer enn 15 MB per dokument og 100 MB til sammen. Merk at alle filer unntatt bildet lastes opp som PDF. Bruk korrekte filnavn.
Dokumenter | Kommentarer |
---|---|
Dokumentasjon av generell studiekompetanse (GSK) Filnavn: |
Unntak fra krav om generell studiekompetanse kan gjøres for søkere som gjennom søknad og portefølje dokumenterer spesielle faglige kvalifikasjoner. Fullfører du GSK denne våren må du laste opp en oppdatert karakterutskrift i Søknadsweb nå, og sende endelig dokumentasjon til postmottak@khio.no senest 1.juli. Har du ikke GSK, og heller ikke kommer til å oppnå det våren 2022, vennligst oppgi at du ønsker å søke om opptak uten GSK i merknadsfeltet i Søknadsweb |
Dokumentasjon på språkkunnskaper
Filnavn: |
Søkere med utdanningsbakgrunn utenfor Norden må dokumentere at de behersker norsk og engelsk. Les her for mer informasjon om hvordan du kan dokumentere språkkunnskaper hos NOKUT |
Et portrettbilde av deg selv fra nyere tid Filnavn: Portrett.jpg |
Ansiktet ditt må dekke mesteparten av fotografiet, slik at komiteen enkelt kan gjenkjenne deg. |
CV Filnavn: BFK2022-CV.pdf |
Med fullt navn, tidligere utdanning og relevant erfaring. |
Portfolio Filnavn: BFK2022-portfolio.pdf |
Maksimalt 10 verk, ett verk per side. Dette skal samles i ett PDF-dokument på maksimalt 10 sider. Hver side kan kun bestå av ett hovedbilde av verket, samt to mindre bilder for å vise sammenheng ved behov. Hvert verk skal ha følgende informasjon:
Har du lyd- eller bildefil så limer du lenke inn på siden. Makslengde på filen er 5 minutter. (Du kan ha lengre versjon tilgjengelig, men det er ikke sikkert den blir vurdert.) Opptakskomitéen bruker ca 10 minutter totalt på å gå gjennom hele portfolioen din, så vær bevisst på hva du prioriterer å ha med. |
Motivasjonsbrev Filnavn: BFK2022-motivasjonsbrev.pdf |
Maksimalt 300 ord der du beskriver følgende: |
Opptaksprosess og viktige datoer
Tidslinje for opptak til høst 2022: | ||
---|---|---|
1. februar til 1. april | Søknadsperiode | Du kan endre søknaden din og laste opp nye dokument helt fram til søknadsfristen 1. april (kl. 23:59). Logg inn i Søknadsweb og velg "Mine dokumenter" i menyen for å laste opp nye dokument. |
Uke 19 | Du får beskjed om du har gått videre til intervju. Du informeres på e-post til adressen du oppga i Søknadsweb. | |
Uke 20 og 21 | Intervjuer | Du får innkalling til intervju på et tidspunkt i perioden, og må være tilgjengelig digitalt på det oppgitte tidspunktet. |
Uke 23 | Du får beskjed om du har fått studieplass eller ikke. Du informeres i Søknadsweb og på på e-post til adressen du oppga i Søknadsweb. | |
1. juli | Frist for ettersending av dokumenter | Frist for ettersending av dokumentasjon på utdanning som er fullført våren 2022. Gjelder for kandidater som får tilbud om studieplass eller ventelisteplass etter intervjuer. Dokumentasjonen sendes til postmottak@khio.no. Fristen er endelig. |
Det foretas opptak til studiet som helhet, og studenten tas opp uavhengig av teknikk og materialer. Årlig tas det opp om lag 24 studenter.
Spørsmål om opptak sendes til postmottak@khio.no.
Master i billedkunst
Søknadsfrist er 1. februar 2022 (kl. 23:59)
Opptakskrav
For å bli tatt opp til masterstudiet må man ha treårig utdanning i billedkunst (bachelorgrad 180 studiepoeng eller tilsvarende). Grunnutdanningen må omfatte en fordypning i fag, emne eller emnegruppe på minst 80 studiepoeng innenfor fagområdet for mastergradsstudiet.
Følgende kriterier prioriteres:
- selvstendig praksis og kunstnerisk utviklingsarbeid
- motivasjon
- egnethet for studiet
- tidligere relevant erfaring
Søkerne vurderes helhetlig med grunnlag i de nevnte kriteriene. Med motivasjon menes at vi ønsker å vurdere din åpenhet for å utforske nye kunstneriske strategier og din interesse for samtidskunst og kunstens rolle i samfunnet. Når vi vurderer din egnethet for studiet ser vi på eksperimentell tilnærming, kreativt uttrykk og i hvilken grad du har refleksjon rundt egen produksjon.
Søkerne vurderes ut fra motivasjonstekst, dokumentert arbeid, kvalifikasjoner og intervju. Opptaket foretas av en jury sammensatt av interne og eksterne medlemmer.
Vi gjør oppmerksom på at alle deler av opptaket foregår på engelsk og alt foregår digitalt uten fysisk oppmøte.
Slik søker du
- Registrer deg i Søknadsweb. Se veiledningen for mer informasjon om hvordan du skal registrere deg og laste opp dokumenter. Vær obs på at søknaden for høsten 2022 heter "2008 - Masterstudium i billedkunst".
- Last opp dokumentasjon i Søknadsweb
- Du kan gjøre endringer i Søknadsweb inntil denne stenges når søknadsfristen utløper.
- Aktuelle søkere vil få en innkalling til intervju.
Dette må du laste opp
Følgende dokumenter må du laste opp i Søknadsweb for at din søknad kan bli vurdert. De opplastede filenes størrelse kan ikke være på mer enn 15 MB per dokument og 100 MB til sammen. Merk at alle filer lastes opp som PDF. Alle tekster må være på engelsk.
Dokumenter | Kommentarer |
---|---|
Dokumentasjon på bachelorgrad (eller tilsvarende) / Karakterutskrift Filnavn: |
Alle sider av vitnemålet må lastes opp. Hvis du fullfører bachelorgraden din i løpet av våren, må du laste opp en karakterutskrift som viser hvor du er i studiet ditt per nå. Vitnemål som ikke er på engelsk eller et nordisk språk må være oversatt til norsk eller engelsk av en offisiell oversetter. Originalvitnemålet må også lastes opp. Du kan bli spurt om å fremvise originaldokumenter. |
Dokumentasjon på engelskkunnskaper Filnavn: Engelsk.pdf |
Studiet kan søkes av studenter som på opptakstidspunktet kun behersker engelsk. Søkere som dokumenterer utdanningsbakgrunn fra nordiske eller engelskspråklige land trenger ikke å fremlegge ytterligere dokumentasjon. Se NOKUT for mer informasjon om hvordan du kan dokumentere språkkrav. |
CV Filnavn: BMA2022-CV.pdf |
CV som inneholder alder, kjønn, relevant utdanning og praksis. |
Portfolio Filnavn: BMA2022-portfolio.pdf |
Maksimalt 10 verk, ett verk per side. Dette skal samles i ett PDF-dokument på maksimalt 10 sider. Hver side kan kun bestå av ett hovedbilde av verk, samt to mindre bilder for å vise sammenheng ved behov. Hvert verk skal ha følgende informasjon:
Har du lyd- eller bildefil så limer du lenke inn på siden. Makslengde på filen er 5 minutter. (Du kan ha lengre versjon tilgjengelig, men det er ikke sikkert den blir vurdert.) Opptakskomitéen bruker ca 10 minutter totalt på å gå gjennom hele portfolioen din, så vær bevisst på hva du prioriterer å ha med. |
Motivasjonsbrev Filnavn: BMA2022-motivasjonsbrev.pdf |
Besvar følgende spørsmål:
Motivasjonsbrevet skal være på engelsk. |
Opptaksprosess og viktige datoer
1. desember 2021 - 1. februar 2022 | Søknadsperiode | Du kan endre søknaden din og laste opp nye dokumenter helt frem til søknadsfristen 1. februar 2022 (kl. 23:59). Logg inn i Søknadsweb og velg "Mine dokumenter" i menyen for å laste opp nye dokumenter. |
Februar | Gjennomgang av søknader | Opptakskomitéen går gjennom alle innsendte søknader. |
Mars | Intervjuer | Søkere som får tilbud om intervju blir kontaktet om dette. Intervjuene gjennomføres digitalt. Søkere som ikke får tilbud om intervju blir også kontaktet. |
April | Tilbud om studieplass | Endelig resultat foreligger. Tilbud om studieplass, tilbud om plass på venteliste eller avslag sendes ut. |
1. juli | Ettersendingsfrist | Frist for ettersending av dokumentasjon på utdanning som er fullført våren 2022. Gjelder for søkere som får tilbud om studieplass eller ventelisteplass etter intervju. |
Det foretas opptak til studiet som helhet, og studenten tas opp uavhengig av teknikk og materialer. Årlig tas det opp om lag 18 studenter.
Spørsmål om opptak sendes til postmottak@khio.no.
Utveksling
Hvis du er interessert i å være utvekslingsstudent ved Kunsthøgskolen i Oslo, gå til siden Student Exchange.
Hvis du vil vite om mulighetene Kunsthøgskolens studenter har for å søke om utveksling i utlandet, gå til sidene for studenter.
Studenter
Studiestart
Velkommen til studiestart på Kunstakademiet! Vi gleder oss til å møte deg!
Monday 22. August
- 10-12.30: Welcoming meeting for all new students at the Academy
- Introduction to The Academy, allocation of studios, tour of KHiO with buddy groups. Coffee and tea
- Place: Seilduken 1
- 12.30-13: Lunch with the buddy group
- 13-14.30: Welcoming meeting for all new students at KHiO
- Welcome speech from the principal. Get to know the departments. Meet The Student Council
- Place: Hovedscenen
- 14.30-17: Meet and greet with teachers + pizza for all Academy
- Place: Seilduken 1
- 17- : Social with the buddy groups
Tuesday 23. August
- 9-10: Practical orientation meeting for all new students at KHiO
- Place: Hovedscenen
- Language: Norwegian
- 10-11: Practical orientation meeting for all new students at KHiO
- Place: Hovedscenen
- Language: English
- 11-12: Introduction to studies
- Presentation of the subjects Artistic Practice, Theory for Practice and Exhibition Practice
Place: Seilduken 1 - Presentation of the subjects Artistic Practice, Theory for Practice and Exhibition Practice
- 12.30-14: Social gathering and info meeting at the Academy
- Meet with the dean, professors, program coordinator, and study consultant. Presentation of the semester plan and Q&A.
- Bachelor students meetup: Seilduken 1
- Master students meetup: Corner room at the Academy
- 14-16: Guided tour of the Ekeberg Sculpture Park for all new students
Wednesday 24. August
- 9-12.30: 1MA student presentations
- Get inspired and familiar with the new master students!
- Place: Seilduken 1
- 12.30-13: Lunch
- 13-15.30: 1MA student presentations continues
- Place: Seilduken 1
- 16-19: KHIO BBQ in the front yard
- Bring your own food - we provide the grills and the sound
Thursday 25. August
- 9-12.30: 1BA presentations in the class
- Get to know your class better!
- Place: Seilduken 1
- 12.30-13: Lunch
- 13-14.30: Official opening of KHiO!
- Place: KHiO stairs
- TBD: Open Forum presents a talk with Thora Dolven Balke
- Place: KHiO library
- Open Forum is a student-run initiative from the Academy of Fine Art in Oslo that facilitates lectures, talks and other live events within fluid settings.
Friday 26. August
- 9-15: Open office day
- Come visit us in the office - we look forward to seeing you and are ready to answer any and all questions!
Vennligst sett deg inn i vår sjekkliste for nye studenter. Når du har gjennomgått de nødvendige stegene for å aktivere IT-kontoen din, kan du lese om emnene og kursene for høst 2022 i Canvas. Frist for registrering: 28. august.