Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 111, Firefox (Android) 110, Android WebView 111, Chrome 112, Chrome 111, Chrome 110, Chrome 109, Edge 111, Edge 110, Firefox 111, Firefox 110, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 16.4, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.2, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 16.0, Safari/Chrome (iOS) 15.6, Opera Mobile 73, Opera 95, Opera 94, Safari (MacOS) 16.4, Safari (MacOS) 16.3, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 20, Samsung 19.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Rektor Jørn Mortensen. Foto: Even Onsager/Kunsthøgskolen i Oslo
Rektor Jørn Mortensen. Foto: Even Onsager/Kunsthøgskolen i Oslo

Brev fra rektor: Trumps innreiseforbud

Trumps innreiseforbud rammer studenter, kunstnere og akademikere blindt.

President Trump signerte en såkalt Executive Order på fredag som forbyr innreise til USA for alle med pass fra Syria, Irak, Iran, Yemen, Libya, Somalia og Sudan. Dette er en direkte u-amerikansk handling, den har ingen funksjon i forhold til terrorbekjempelse, den er ødeleggende for prinsippet om akademisk frihet og deling av perspektiver og erfaringer. Dette stinker av fordommer og forskjellsbehandling.

Innreiseforbudet rammer studenter, kunstnere og akademikere – kolleger som gjennom internasjonal orientering oppfyller ambisjonene som blant annet uttrykkes i Stortingsmeldingen om kvalitet i høyere utdanning som paradoksalt nok ble lansert på samme dag som presidentordren. I Stortingsmeldingen heter det at ”Internasjonalt samarbeid og internasjonale perspektiver er (…) en forutsetning for å håndtere de globale samfunnsutfordringene”(s.63). Politikken den amerikanske presidenten representerer er ødeleggende for det internasjonale samarbeidet.

Selv om motivet for presidentordren skulle være sikkerhet og selv om jeg tror vi skal være forsiktige med å bidra til stigmatisering mellom ”liberal elite” og ”såkalt folk flest”, så er det nødvendig å si ifra. Jeg vil med dette ta avstand fra presidentordren. Den rammer blindt og bidrar til å bygge opp fronter i en tid vi trenger å avvikle fronter.

Jørn Mortensen
rektor

Se også tidligere brev i spalten "Rektors signatur"