Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forestilling

Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg

Avgang 2020: Master opera: Falstaff

Direkte strømming av av avgangsforestillingen er dessverre avlyst!

Som følge av nasjonale tiltak for å avgrense smitte fra Kornonaviruset, viser avgangsstudentene sitt avgangsprosjekt i en forestilling kun for sensorer og et begrenset antall inviterte publikummere.

Falstaff av Giuseppe Verdi er masterstudentenes avgangsprosjekt.

Verdis dypt menneskelige komedie om ridderen John Falstaffs forsøk på å forføre to gifte kvinner for å få tilgang til ektemennenes rikdom, er hans siste opera og en fantastisk finale til en uovertruffen teaterkarriere.

Falstaff er blant Verdis mest populære verk og den eneste komiske operaen foruten et mislykket ungdomsverk. Operaen er basert på skuespillene De lystige koner i Windsor og Henry IV og er hans tredje opera, sammen med Macbeth og Othello, der librettisten har latt seg inspirere av Shakespeare.
Verdi skrev Falstaff i en alder av 79 år og det ble hans avskjed til operascenen. Det var ikke mange som hadde trodd at den snart 80-årige komponisten skulle skrive enda en ny opera og dessuten en komedie etter 24 fremgangsrike musikalske tragedier.

«Etter å ha massakrert utallige helter og heltinner, har jeg endelig rett til å le litt», skal Verdi selv ha sagt om Falstaff.

Musikk: Giuseppe Verdi
Libretto: Arrigo Boito (etter W. Shakespeares The merry widow of Windsor og Henry IV)

Avgangsstudenter masterstudium i opera:

Therese Khachik Aas
Eldrid Gorset
Julie Sofie Storemyr
Kaia Rullestad Teigen
Maria Dale Johannessen
Per Kristian Ruud-Enggrav
Knut Andreas Grove
Jacob Abel Tjeldberg

Medvirkende i tillegg til avgangsstudentene: Jørgen Backer, Moa Maria Josefine Karlsson, Ivar Magnus Sandve og Markus Bjørlykke.

Dirigent: Luca de Marchi
Klaver: Olesya Tutova

Rolleliste

Scenisk tilretteleggelse etter Stefan Herheims konsept Ida Gudim
Musikalsk innstudering: Olesya Tutova og Marina Kan
Kostymer:Fridtjof Brevig

I rollene:
Sir John Falstaff: Jørgen Backer (Gjest)
Ford: Knut Andreas Grove
Alice Ford: Therese Aas (18.6) / Julie Sofie Storemyr (19.6)
Nannetta: Eldrid Gorset
Meg Page: Kaia Rullestad Teigen (18.6) / Maria Dale Johannessen (19.6)
Mrs Quickly: Moa Maria Josefine Karlsson (MA 1)
Fenton: Ivar Magnus Sandve (MA 1)
Dr Cajus: Markus Bjørlykke (Års)
Bardolfo: Per Kristian Ruud-Enggrav
Pistola Jacob Abel Tjeldberg

Musikalsk ledelse: Luca de Marchi
Klaver: Olesya Tutova

Synopsis

Handling:
Falstaff utspiller seg ca. år 1400 i Windsor, England

AKT 1
Scene 1: Inne i Garter Inn
Sir Falstaff og hans tjenere sitter og drikker da plutselig Dr. Caius ruser inn og anklager Falstaff og hans følgesvenner Pistola og Bardolofo for å ha ranet ham. De nekter og mener at Dr Caius var så beruset at han umulig kan ha fått med seg hva som er skjedd.
Falstaff beklager sin elendige økonomiske situasjon og bestemmer seg for å skrive kjærlighetsbrev til de to eldre fruene Alice Ford og Meg Page som begge er gift med to av Windsors rikeste menn. Han håper på både nye kjærlighetseventyr og økonomisk vinning. Han ber Pistola og Bardolfo om å overrekke brevene, men de mener at slike ting er under deres verdighet. Falstaff blir rasende og sier at «ære» kun er et ord uten mening. (L ´onore! Ladri …!/»Honour! You rogues…!»)

Scene 2: I hagen utenfor Fords hus
Alice og Meg møtes og oppdager at de begge har fått identiske kjærlighetsbrev fra Falstaff. Sammen med Mistress Quickly beslutter de seg for å hevne seg.
I en annen del av hagen forteller Pistola og Bardolfo til Ford om Falstaffs intensjoner. Ford blir sjalu, og for å holde et øye på Falstaff utkler han seg og besøker Falstaff på vertshuset.
En ung vakker mann, Fenton, er forelsket i Fords datter, Nanetta, men Ford vil at hun skal gifte seg med Dr Caius, som er en rik og respektert mann. Fenton og Nanetta finner et øyeblikk for seg selv, men blir raskt forstyrret av Alice, Meg og Mistress Quickly. Akten avsluttes med et ensemble der kvinnene og mennene hver for seg planlegger å hevne seg på Falstaff.

AKT II:
Scene 1: På vertshuset Garter Inn
Mistress Quickly kommer inn og forteller Falstaff at Alice venter på ham mellom kl. to og tre, når hennes mann er borte. Hun forteller at både Alice og Meg er forelsket i ham, og at ingen av dem vet om hverandres brev. Falstaff feirer sin suksess («Va, vecchio John» / “Go, old Jack, go your own way»)
Ford, forkledd som en rik yngling ved navn Signor Fontana, ankommer og ber Falstaff om råd hvordan han skal klare å forføre Alice.
Falstaff forteller at han skal møte Alice mellom kl. to og tre. Ford holder på å forgå av sjalusi, forbanner sitt ekteskap og sverger hevn. («É sogno o realtá? / «Is it dream or reality?»).

Scene II: Et rom i Fords hus
De tre kvinnene snakker sammen om hvordan de skal hevne seg på Falstaff. («Gaie Comari di windsor» / «Merry wives of Windsor, the time has come!”). Alice merker at Nanetta er ulykkelig, og Nanetta forteller at hennes far planlegger å gifte henne bort til Dr Caius, gammel nok til å være hennes bestefar. Kvinnene forsikrer henne om at de skal forhindre dette.
Mistress Quickly ruser inn og forteller at Ford uventet har returnert hjem. Kvinnene får Falstaff til raskt å gjemme seg i vaskekurven.
Ford og hans menn stormer inn for å lete etter Falstaff, da de plutselig hører lyder. De tror at det er Falstaff og Alice, men istedenfor finner de det unge paret Fenton og Nanetta. Ford beordrer Fenton å gå. Alice ber hennes tjenere om å tømme vaskekurven gjennom vinduet og ut i Themsen. Ford er lykkelig når han skjønner at hans hustru ikke hadde tenkt å bedra ham.

AKT III
Scene 1: Utenfor vertshuset
Falstaff drukner sine sorger i vin. Mistress Quickly ankommer og overbeviser ham om at Alice ønsker å møte ham ved midnatt i Windsor Park, men han må komme utkledd som eventyrfiguren «Den svarte jeger». Quickly overhører Ford, som lover Dr. Cajus at han skal gifte seg med Nanetta samme kveld.

Scene 2: Windsor park I måneskinn
Ved midnatt ankommer Falstuff punktlig ved den gamle eika i Windsor park, der han skal møte Alice. Hans møte blir dog avbrutt, denne gangen av Nanetta som Eventyrdronning sammen med de andre forkledd som ånder. Når alle tar av sine masker, viser det seg at Dr. Caius har blitt trolovet med Bardolfo, samtidig som Ford oppdager at han har gitt sin velsignelse til Nanetta och Fenton. Dr Caius, Ford og Falstaff har alle blitt lurt av de muntre fruene i Windsor. Falstaff konkluderer med at alt på jorden kun er et eneste spøk.
«Tutto nel mopndo é burla… Tutti gabbati!... Ma ride ben chi ride La risat final!” “Everything in the world is a jest but he laughs well who laughs the final laugh!”. Hele selskapet gjentar hans ord i den berømte 10-stemmige sluttfugen.

Se Operahøgskolens nye  promoteringsvideo  Opera Academy

Mange av våre studenter er på instagram, følg emneknaggen #khioavgang2020.