Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Sånn er det å studere på Kunsthøgskolen: Opera

Sånn er det å studere på Kunsthøgskolen: Opera

Marcela Randem (23) har pushet sine egne grenser på årsstudiet på Operahøgskolen. - Du kan sprekke og gå feil vei av scenen. Det er ikke så farlig! Det er en skole og vi skal lære, sier hun.

Marcela Randem (23 år), årsstudium fra avdeling Operahøgskolen

– Jeg gikk på Musikkhøgskolen først, fordi jeg tenkte at å søke på Operahøgskolen ville være for vanskelig for meg. Jeg har drømt om å bli operasanger fra jeg var 15 år. Jeg husker godt at jeg så en operasanger for første gang, jeg ble så imponert. Hun sang så høyt og uten mikrofon! Det var en stor opplevelse! Jeg har alltid likt klassisk musikk og som barn var jeg medlem i Operaens Barnekor, forteller hun.

Da Marcela Randem endelig søkte Kunsthøgskolen, kom hun inn. Og etter fullført årsstudium skal hun til høsten ta master på skolen. I løpet av årsstudiet har hun lært mer om samspill og scenearbeid, og om å arbeide med forskjellige dirigenter og regissører.

– Jeg har fått utrolig god oppfølging, og jeg har blitt pusha helt til grensene av hva jeg trodde jeg skulle klare. Jeg sang for eksempel rollen som komponisten i Ariadne fra Naxos, og det er en veldig vanskelig rolle. Jeg tenkte «dette kan jeg ikke gjøre. Det er 10 år til jeg kan gjøre det!»

Jeg var så uhyre nervøs da det var generalprøve, og så, under forestillingen, da satt det. Det fine med å gå her er selvsagt at du kan teste ut grensene. Du kan sprekke og gå feil vei av scenen. Det er ikke så farlig! Det er en skole og vi skal lære, sier hun.

Å synge med fullt orkester på en ordentlig scene, gjorde det tydelig for henne: Det var dette hun ville gjøre.

– Til nye studenter tenker jeg: Ikke bruk så mye tid på tvile og lure på om du er god nok. Du er god nok, du kom jo inn her! Bruk heller krefter på å bli bedre, og lære mer! Lærerne her vil vårt beste, og selv var jeg så heldig med kullet mitt, vi er alle blitt gode venner og har hatt det veldig gøy sammen.

Det eneste hun har savnet på studiet, er mer audition-trening. Det trengs jo når man går ut i yrkeslivet som ferdigutdanna operasanger.

– Jeg vet at de jobber med å få mer auditiontrening på studiet. Det er jo noe med det: På audition er jeg så nervøs, enda det er da jeg burde slappe av og vise meg fra min beste side, uten å tenke at det skal bli perfekt – for det blir det jo aldri! Så det burde jeg lære meg å like.

FOTO: Marcela Randem på hovedscenen til Kunsthøgskolen, hvor hun har sunget flere roller i løpet av årsstudiet.