Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Sånn er det å studere på Kunsthøgskolen: Kunst og håndverk

Sånn er det å studere på Kunsthøgskolen: Kunst og håndverk

Jobbe hardt, og ta ansvar for eget studieløp, er rådene fra Sven Roald Undheim, som er ferdig med fem års studier på Kunst og håndverk. - Jeg tror man vil finne folk som har den samme innstillingen til arbeidet som en selv, det er alltid noen som er som deg her, sier han.

Sven Roald Undheim (28 år), master fra avdeling Kunst og håndverk

–Jeg har alltid visst at jeg ville lære meg å smi. Da jeg begynte på Kunsthøgskolen, var det fordi det finnes så få steder man kan utdannes innen smikunsten, sier han.

Før han begynte på Kunsthøgskolen gikk han på NISS sin spesialeffektlinje, og samtidig begynte han å jobbe med metallarbeider. Forventningene hans til skolen var blandede.

– Jeg forventet at det skulle være pretensiøst her, kanskje på grunn av en del negative opplevelser på forskolen. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle ha det så bra her og få så mange venner. Jeg så vel egentlig for meg at jeg skulle smi, for meg selv. Men her har jeg møtt utrolig mange seriøse og flinke medstudenter. Jeg tror at man vil finne folk som har den samme innstillingen til arbeidet som en selv, det er alltid noen som er som deg her.

Metall er, i likhet med alle linjene på Kunst og håndverk, en fri linje, hvor man kan benytte seg av alle verkstedene skolen har å by på. Man kan kurses i å bruke så mange som 23 verksteder, som til sammen dekker 33 forskjellige fagområder.

– Jeg vil anbefale nye studenter å lære seg mye utenom akkurat den linja du har søkt på. Selv har jeg vært innom keramikk, 3D-print, bokbinding og smykkekunst, jeg har lært meg støping, kaldsmiing og emaljering. Jeg tror jeg har vært innom alt bortsett fra tekstilarbeider. Det kan skje at du får innspill og teoretiske tilnærminger fra kursene som kan hjelpe deg videre i din egen fordypning, sier han.

Hans viktigste råd til nye studenter er å ikke la seg føre med strømmen, og vente på at noen skal bestemme hva de skal gjøre.

– Du må selv ta ansvar her. Jeg vil råde nye studenter til å jobbe hardt og være disiplinert. Du kan selvsagt komme deg gjennom studiet uten å gjøre altfor mye, men hva er vitsen med det? Bruker du ikke den muligheten denne skolen har gitt deg, tar du plassen fra noen som virkelig hadde villet arbeide. Friheten her er viktig og jeg tror man skal passe på å ikke begrense seg mens man er her, men du må gjøre deg fortjent til den friheten også, og jobbe hardt, sier han.

Nå venter et liv utenfor skolen. Drømmen er å få tak i en egen smie, som han kan drive sammen med andre kunstnere.

– Heldigvis har vi flere profesjonsforberedende kurs, sier han.

– Nå som jeg er ferdig med master her, kan jeg se tilbake på fem helt enestående år. Jeg er blitt veldig glad i denne skolen.

FOTO: Sven Roald Undheim sammen med sine avgangsarbeider i metall fra masterutstillingen The Silent After.