Solveig Kringlebotn

Solveig Kringlebotn har vært tilknyttet Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Operahøgskolen, siden 2014, med fast 50% stilling som høgskolelektor fra 2018 og som professor fra februar 2019. Hun er også professor ved Barratt Due musikkinstitutt. 

Selv fikk hun sin operautdanning ved Operahøgskolan i Stockholm. Der gikk hun etter endt utdanning rett til hovedroller på Kungliga Teatern og Den Norske Opera. Internasjonalt ble hun først kjent da hun i 1991 uroppførte Witold Lutoslawskis «Chantefables et Chantefleurs» under Proms i Royal Albert Hall med komponisten selv som dirigent. To år senere fikk hun sitt internasjonale opera-gjennombrudd som Fiordiligi i «Cosi Fan Tutte» under de prestisjefylte Salzburg-festspillene.

Siden har hun sunget på alle de store operascenene i verden, hun har vært på turne med de mest kjente orkestrene, og arbeidet med sin tids fremste dirigenter og regissører. Hun har også vært jevnlig i norsk radio og TV, blant annet som mentor og dommer i Stjernekamp.
Hun er fremdeles aktiv, og har i de siste årene blant annet sunget i det nybygde La Philharmonie i Paris, og synger fremdeles rollen som Carlotta i den første oppsetningen av Andrew Lloyd Webbers «Operafantomet» i Norge. Hovedbeskjeftigelsen er imidlertid undervisning, og flere av Norges beste sangere har fått hjelp av Kringlebotn.

Solveig Kringlebotn ble slått til Ridder av 1. klasse i 2004 av Kong Harald, hun har mottatt Kritikerprisen (for Mimi i La Bohéme på Den Norske Opera), er tildelt Norsk Kulturråds Ærespris, Anders Jahres Kulturpris, Lindeman-prisen, Spellemannsprisen med mer.

Forskningsresultater

  • Mesteruken - internasjonal konferanse om sangteknikk (2018).
    Annen presentasjon. Les mer