Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Yusuf Toosh Ibra, Maria Kristine Hildonen, Jacob Jensen, Jonas Hoff Oftebro, Monica Dybwad, Peiman Azizpour og Maria Lingfors utgjør det andre skuespillerkullet av NyeNational.
Fotograf: Øyvind Eide
Yusuf Toosh Ibra, Maria Kristine Hildonen, Jacob Jensen, Jonas Hoff Oftebro, Monica Dybwad, Peiman Azizpour og Maria Lingfors utgjør det andre skuespillerkullet av NyeNational. Fotograf: Øyvind Eide

KHiO-studenter til Nationaltheatret

Et samarbeid mellom Nationaltheatret, Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB gir unge skuespillertalenter muligheten til å utvikle seg i 100 prosent stilling med lønn ved et av landets største teater.

Av de sju utvalgte i årets kull av NyeNational er det to nåværende studenter på bachelor i skuespill, samt tre fra fjorårets avgangskull, som med dette får en kjempestart på skuespillerkarrieren.

Det er Jonas Hoff Oftebro og Monica Dybwad som går tredjeåret på bachelor skuespill som har kommet gjennom nåløyet. I tillegg er de tidligere KHiO-studentene Maria Kristine Hildonen, Jacob Jensen og Maria Lingfors med i ensemblet.

Dekan ved Teaterhøgskolen på KHiO, Victoria Meirik, forteller at det å gå rett inn i en etablert teaterinstitusjon, samtidig som de er sammen som ensemble, vil gi dem store utviklingsmuligheter.

– Det at våre studenter får mulighet til å jobbe sammen over tid og med hverandre i et allerede profilert ensemble er en unik kunstnerisk mulighet for våre studenter. De får umiddelbart gått inn i et kunstnerisk felleskap med hverandre, og får skjerpet sin kunstneriske signatur ved en etablert scene, sier Meirik.

Ensemblet er satt sammen fra Kunsthøgskolen i Oslo, Westerdals Oslo Act, og Det Multinorske. At KHiO er så godt representert, gir god motivasjon for arbeidet fremover, sier dekanen på Teaterhøgskolen:

– At studenter får arbeidet i et så etablert scenekunstmiljø, men som et eget definert ensemble, setter stort fokus på dem som nye scenekunstnere. At studenter kommer inn som en samlet gruppe er unikt og styrker deres posisjon og utviklingsmuligheter videre i karrieren. Vi er som teaterhøgskole svært glade for at KHIO-studenter kommer gjennom nåløyet i et slikt prosjekt som NyeNational og ser det som en bekreftelse på at studenter får de verktøyene som kreves i dette fagfeltet.

Tilbyr stilling og utviklingsmuligheter

Nationaltheatrets nye teatersjef, Kristian Seltun, forteller at man gjennom NyeNational ikke bare ønsker å tilby en stilling på huset, men også et faglig og kunstnerisk opplegg som gir mulighet til å tilegne seg kunnskap, erfaringer og spesialisert kompetanse på et høyt faglig nivå innenfor institusjonen.

– Nationaltheatret har vært drømmescenen min i mange år, så jeg er mildt sagt ekstatisk for tiden, sier Monica Dybwad om muligheten, på nationaltheatret.no.

– Jeg gleder meg til å jobbe med en fantastisk gjeng av både unge og etablerte skuespillere på det jeg ser som den kuleste institusjonen i landet. Det er en fantastisk plattform, sier Jonas Hoff Oftebro.

Om NyeNational

Ordningen NyeNational går over tre år og vil innebære at inntil sju talenter årlig ansettes som skuespillere i 100 prosent stilling med lønn ved Nationaltheatret. Deltakerne kan være i ordningen i ett til to år og utgjør et eget ensemble.

Deltakerne velges ut gjennom en søknads- og auditionprosess, hvor det i rekrutteringsarbeidet vil legges vekt på mangfold og jevn kjønnsbalanse. Det opprettes et faglig råd som vil velge ut søkere som går videre til audition. Faglig råd består av teatersjef, dramaturg og en skuespiller fra Nationaltheatret i tillegg til ekstern regissør og teatersjef.

Mer om NyeNational

Den nye gjengen starter opp på Nationaltheatret i august 2021.

Mer om opptak og søknad til Teaterhøgskolen.