Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forventningsfulle studenter rykker inn på Kunsthøgskolen

Forventningsfulle studenter rykker inn på Kunsthøgskolen

225 nye studenter startet mandag sitt studieløp på Kunsthøgskolen i Oslo, fylt av forventning til skoletiden. Her møter du 12 av dem, og får høre hva de gleder seg mest til.

Teaterhøgskolen

Tani Hansen, 21 år, bachelor i skuespillerfag

Tani Hansen

Opprinnelig fra Oslo. Bor i leilighet i Arendalsgata.

Hvilke forventninger har du til studiet?

- Jeg forventer å lære mye om faget, og få innblikk i hvordan det er å jobbe sammen mot fellesprosjekt. Og å lære mer om meg selv. Det jeg gleder meg mest til er å bli kjent med de andre studentene.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

- Som 12-åring fikk jeg en birolle i et stykke på Teaterhøgskolen. Det er første gang jeg søkte nå, og så kom jeg inn. I mellomtiden har jeg også jobbet i halvannet år på Nordic Black Theater.

Kjenner du andre som skal begynne å studere her nå?

- Jeg kjenner to andre veldig godt.

Tuva Hennum, 31 år, praktisk-pedagogisk utdanning på teater

Tuva Hennum

Opprinnelig fra Nesodden. Bor på Nesodden i eget hus.

Hva slags forventninger har du til studiet?

- Jeg har vært utøvende kunstner i mange år og nå ser jeg veldig fram til å få de pedagogiske verktøyene til å hente fram kunstnere i andre. Jeg har undervist før også, men jeg vil så gjerne få en større pedagogisk tyngde. Det ser jeg fram til å få her.

Hva gleder du deg mest til?

- Det er ensomt å være kunstner. Jeg gleder meg sånn til å spille ball med en gjeng og kunne lære av deres erfaringer! Nå kan vi bygge opp et team. Jeg kjenner én på skolen her fra før og ser fram til å bli kjent med flere.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Jeg har alltid visst om denne skolen, så jeg kan ikke huske når jeg først hørte om den.

Operahøgskolen

Tina Tuven, 25 år, bachelor i opera

Tina Tuven

Opprinnelig fra Korgen, Nordland. Bor i Studentleilighet på Rodeløkka.

Hvilke forventninger har du til studiet?

- Jeg tror det blir veldig lærerikt. Tidligere har jeg studert på Barrat Due, hvor fokuset er mest på stemmebruk, så det blir gøy å også få prøvd seg på det sceniske. Jeg gleder meg til å lære og til å utvikle meg. Jeg både gleder og gruer meg til å lære å danse, og ta timer i ballett og jazzdans.

Hvordan hørte du om skolen for første gang?

Alle som studerer på Barrat Due vil inn her. Det er nesten så man blir besatt, man skal inn.

Kjenner du andre som skal begynne å studere her nå?

- Flere jeg kjenner fra Barrat Due begynner å studere her nå.

Nora Oleanne Sårheim, 25 år, master opera

Nora Oleanne Sårheim

Opphaveleg frå Florø. Bur i eigen bustad på Carl Berner

Kva slags forventningar har du til dei neste åra på Kunsthøgskolen i Oslo?

- Eg trur det blir tøft og intenst og fantastisk gøy! Det har vore draumen min så lenge å gå her på denne skulen!

Kva gler du deg mest til?

Eg gler meg til å sjå mi eiga utvikling. Og eg gler meg til å jobbe i ei lita gruppe. Eg har sunge så mykje aleine og dei siste åra har det blitt eigenstudiar, så det blir så fint å vere i lag med andre. No kan vi løfte kvarandre. Eg kjenner allereie fleire som startar på opera no.

Korleis høyrde du om skulen første gang?

Eg har alltid drøymt om å gå her. Eg begynte på bachelor i Bergen då eg var 19 år, og kom rett ut frå vidaregåande skule med ein draum om å bli operasongar.

Balletthøgskolen

Elias Holm, 16 år, bachelor i klassisk ballett

Elias Holm

Opprinnelig fra Göteborg, bor i Studentleilighet på Rodeløkka.

Hvilke forventninger har du til studiet?

- Jeg tror det blir gøy og lærerikt. Jeg ser frem til å få nye venner og få undervisning av gode lærere. Klassene er veldig små, så du får god hjelp av lærerne. Alt fokuset er på dansen.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

- Det er mange fra Göteborg som har gått her, så jeg har hørt at skolen er bra. I fjor var jeg på leir her, sammen med andre fra balletskoler i Norden. I løpet av den uka lærte jeg masse.

Kjenner du andre som skal begynne å studere her nå?

- Vi er noen som begynner på ballett som er fra Göteborg.

Anna Sletnes, 15 år, bachelor klassisk ballett

Anna Sletnes

Opprinnelig fra Oslo. Bor hjemme hos foreldrene sine i Oslo.

Hva slags forventninger har du til de neste årene på Kunsthøgskolen i Oslo?

Jeg håper å utvikle meg og bli den beste danseren jeg kan bli. Og jeg vil ha det gøy, og jobbe hardt. Jeg regner med at jeg må jobbe hardt.

Hva gleder du deg mest til?

Jeg ser fram til å utvikle meg og se framgang. Også gleder jeg meg veldig til å slippe å ha en så fragmentert hverdag som jeg har hatt til nå, med skole, dans og lekser. Nå kan jeg konsentrere meg helt og fullt om dansen. Det gleder jeg meg veldig til. Jeg kjenner mange her fra før, fordi jeg har danset med Operaens ballettskole og da møter vi studentene fra Kunsthøgskolen på lørdager, og trener sammen med dem. Bestevenninnen min går i andre klasse her. Så det er ikke en brå overgang for meg å komme hit.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Som elev på Operaens ballettskole får du høre om denne ballettutdanningen fra du er helt liten.

Avdeling kunst og håndverk

Zehui Chen, 23 år, bachelor i medium og materialbasert kunst (keramisk kunst)

Chen Zehui

Opphaveleg frå Kina, bur i studentbustad på Ullevål.

Kva slags forventningar har du til studiet?

- Eg trur det blir eit steg på vegen mot profesjon i faget mitt. Det er viktig for kunsten å få nye impulsar. Eg ser fram til å studere og skape, og å få augene mine opna.

Korleis høyrde du om skulen for første gong?

- Eg har vore ivrig etter å studere i Skandinavia. Det enkle ved livet her tiltalar meg veldig. Eg fekk høyre om KHiO mens eg gjekk eit år på Leksand Folkhögskola. 

Kjenner du andre som skal begynne å studere her nå?

- Det er fleire andre frå folkehøgskulen som begynner no. Eg er så glad for at vi startar på samme skule.

Johannes Lindh, 26 år, bachelor medium og materialbasert kunst (metall- og smykkekunst)

Johannes Lindh

Opprinnelig fra Jönköping, bor på Rodeløkka med kjæresten sin.

Hva slags forventninger har du til de neste årene på Kunsthøgskolen i Oslo?

Det skal bli gøy å utvikle seg, og lære mye. Jeg gleder meg mest til å utforske metall teknisk i tiden framover, og sette meg inn i nye metoder. Og selvfølgelig til å bruke de fantastiske verkstedene på skolen. Jeg søkte også Konstfack i Stockholm, men denne skolen har overlegent de beste verkstedene. Så selv om jeg ikke kjenner noen her, var det her jeg ville gå.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Jeg hørte om Kunsthøgskolen i Oslo av en lærer allerede på videregående, og har også vært på besøk og sett på skolen før jeg begynte her.

Design

Gina Gundersen, 20 år, bachelor i kles- og kostymedesign

Gina Gundersen

Opprinnelig fra Heggedal, har foreløpig ikke skaffet seg leilighet.

Hva slags forventninger har du til studiet?

Jeg håper det blir bra. Jeg forventer å bli flinkere i faget.

Hva gleder du deg mest til?

Jeg gleder meg til å starte, og få begynt å sy, og bruke maskinene vi har sett på forkurs. Foreløpig har det vært mest informasjon, så det blir bra å starte ordentlig.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Læreren min på videregående hadde gått her selv, og anbefalte skolen veldig. Det er hobbyen min og det jeg brenner for, så siden da har jeg hatt lyst å studere her.

Kjenner du andre som skal begynne å studere her nå?

Jeg gikk på Romerike Folkehøgskole, og noen av de som gikk teater der begynner også her nå. Da designet jeg kostymer, men jeg er foreløpig ikke sikker på om jeg vil spesialisere meg i klesdesign eller kostymedesign. Det er uansett en stund til jeg må bestemme meg.

Vetle Majambere, 21 år, bachelor kles- og kostymedesign

Vetle Majambere2

Opprinnelig fra Moss. Bor hos en bekjent og venter på studentbolig fra SiO

Hva slags forventninger har du til å studere på Kunsthøgskolen?

Det er så mange ressurser her, og jeg ser for meg at jeg skal få tett oppfølging her de neste årene, i en klasse med flinke og motiverte studenter. Jeg forventer at det blir veldig inspirerende!

Hva gleder du deg mest til?

Jeg gleder meg til hele prosessen! - Til å bli tatt til helt nye steder, til å få impulser jeg ikke hadde sett for meg at jeg skulle få, lære fra forskjellige områder og verksteder på skolen! Jeg vet ikke hva jeg kommer til å kunne og ville idet jeg går ut av skolen, men det er det som er spennende. Jeg kjenner en som gikk ut av skolen her før sommeren, og var modell for ham på hans avgangskolleksjon. Takket være det oppdraget ble vi kjent, og nå bor jeg hos ham midlertidig. Jeg kjenner en annen her på KHiO, en ballettstudent, og jeg håper jeg kan jobbe sammen med scenefagene.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Jeg har gått på folkehøgskole med fordypning psykologi, og der hadde de også formgivningsfag. Og jeg har alltid vært opptatt av å tegne. Jeg trodde jeg skulle gå et ganske strømlinjeformet løp, på universitet eller høgskole, og hadde aldri hørt om Kunsthøgskolen før jeg havnet på denne folkehøgskolen og skjønte at jeg ville jobbe med kles- og kostymedesign.

Kunstakademiet

Lovisa Aldersteld, 22 år, bachelor Kunstakademiet

Lovisa Adlerstelt

Opprinnelig fra Stockholm. Bor i kollektiv på Torshov.

Hva slags forventninger har du til å studere på Kunsthøgskolen?

Jeg forventer å få stille ut og utforske det jeg er mest opptatt av, nemlig installasjon og performance.

Hva gleder du deg mest til?

Jeg gleder meg til å få grundig oppfølging av lærere og få kurs, og selvfølgelig å få mitt eget lille studiospace her. Jeg kjenner allerede en som går her, også regner jeg med å bli kjent med mange flere. Jeg syns allerede jeg kan si at det er veldig mange hyggelige folk her.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Jeg gikk på Kronoberg konstskola i Växjö, og der fikk jeg høre om alle de største skolene i Norge og Sverige. Da siktet jeg meg inn på Kunsthøgskolen i Oslo.

Esra Duzen, 33, bachelor Kunstakademiet

Esra Duzen

Opprinnelig fra Tyrkia, bor sammen med kjæresten.

Hva slags forventing har du til å studere på Kunsthøgskolen?

Jeg har retningen for arbeidet mitt klart for meg i hodet, men jeg vil forme det til noe fysisk og synlig. For det meste er jeg interessert i politisk kunst, naiv kunst og folkekunst. Jeg har tegnet og malt mye, men ser frem til å lære meg andre teknikker, som silketrykk og performance.

Hvordan hørte du om skolen første gang?

Jeg flyttet hit i fjor, og studerte først et år på Asker Kunstfagskole. Kjæresten min har også studert grafisk design på skolen her, så det er ikke tilfeldig at jeg søkte på skolen.

Kjenner du andre som skal begynne å studere her nå?

Noen av dem jeg studerte sammen med på Kunstfagskolen begynner å studere på Kunst og Håndverk nå.