Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

KHiOs samlede verker, katalogisert og trykket av Bendik Syversætre Johannessen, forfattet av hele skolen.
KHiOs samlede verker, katalogisert og trykket av Bendik Syversætre Johannessen, forfattet av hele skolen.

Et kjærlighetsbrev, til: Alle_ansatte, Alle_studenter

KHiOs samlede verker er et kollektivprodusert storverk. Det består av alle e-poster Bendik Syversætre Johannessen har fått i løpet av bachelorgraden i billedkunst.

– E-posten lever sitt eget liv, sier Johannessen om bakgrunnen til prosjektet. Kunstakademistudenten har samlet alt han har mottatt av e-post i løpet av studieløpet, og trykket det i bokform.

– Det første man fikk tilgang til som student var mailen. Men den hadde allerede et liv før jeg hadde begynt. Ti mailer lå der da jeg fikk tilgang til kontoen, så det var litt komisk.

Og e-postene som lå klare var ikke informasjon om studiet, men gratisoppdrag og fellesutsendelser. Fra den foregrepne oppstarten og frem til nå som studieløpet går mot slutten har inntrykket av e-postene bestått:

– Jeg vil si at rundt 80% er fellesutsendinger, enten sendt til alle på KHiO, alle studenter eller linjespesifikke, til bachelor eller master.

Blar man opp på en tilfeldig side i boken, er sjansen stor for at det er en e-post sendt ut til "Alle_studenter, alle_ansatte". Det kan være en av kommunikasjonsavdelingens utsendelser, "På KHiO", som viser aktueltsaker og kommende arrangementer, eller "Internposten" med KHiO-spesifikt nytt. Eller det er beskjed fra kantina om at den holder åpent. Eller det kan være fra en student som lurer på om noen har sett gjenglemte hodetelefoner eller mistede telefoner. For personen som sender ut kjennes det kanskje livsviktig, for størstedelen av mottakerne, som støy.

– Mye av det kunne nok like gjerne vært hengt opp på en lapp et sted.

Bendik Syversætre Johannessen

E-poster i fysisk format

E-poster er i dag en selvfølgelig del av studieløpet på Kunsthøgskolen, som annen høyere utdanning. Johannessen kaller det en trening til  arbeidslivet, til å jobbe på kontor og lese e-poster. Ikke alle er like positive til prosessen. Ideen til bokprosjektet kom paradoksalt nok fra medstudenters manglende entusiasme over kommunikasjonskanalen. – Ideen begynte med at en i klassen sa at han sjekket ikke mail. Det var så mye, så han hadde bare sletta appen på telefonen og blokkert det ut. Det syns jeg var veldig dristig. 

Johannesen responderte med en kunstnerisk finte. Istedenfor å overse e-poster, ga han dem ettertrykkelig oppmerksomhet. Han begynte å samle på dem, ved først å nitidig laste ned hver og en som pdf.

– Det var ikke klart for meg at det skulle bli en bok. Det var bare viktig å samle, lagre i dokument. Det var bakgrunnen. Etterhvert som mengden ble tydelig for meg så tenkte jeg det ville vært komisk å printe det. 

Bendik Syversætre Johannessen

Prosjektet ble først vist på KHiO-bibliotekets Faux Fair Pilot, en endags bokmesse med kunstnerpublikasjoner fra ansatte og studenter.

– På bokmessen var det mange som kom bort bare på grunn av størrelsen. Det var innbydende i seg selv.

Boken fins i to utgaver, den ene har tittelen KHiOs samlede verker , som spiller på det kollektiv produserte bokverket. Mengden sider gjør den relativt uhåndterlig å bla i. Den andre er derfor en oppdelt utgave, titulert 1. året, 2. året, 3. året. Også disse er monumentale bøker. Trykkingen og omslaget er derimot nøkternt utført.

– Jeg ville gjøre det så enkelt som mulig, og bare holde fokuset på kopipapiret. Det var viktig å beholde kontorfølelsen.

Kunstneren opplevde ikke papirstopp i printeprosessen, men noe ble printet dobbelt eller mistet i gulvet. Han snakker positivt om kopimaskinen som arbeidsverktøy:

– Det er det "verkstedet" som er lettest å få tilgang til. Du trenger ingen kurs for å jobbe med den.

Det er ikke bare mengden meldinger som blir tydelig på en annen måte ved å omgjøre dem til noe man blar i fremfor skroller gjennom. Vi er vant til å tenke at vi ikke skal skrive ut ting, men e-poster har også negativt klimaavtrykk.

– Jeg har tenkt mye rundt det. Folk flipper ut over printing fordi det er dårlig for miljøet, men så sitter de i timesvis og skroller på mobilen. Nå skal jeg ikke si noen eksakte tall, men jeg har hørt at dersom alle hadde sletta ti e-poster hver dag så hadde man spart vanvittig mye ressurser.

Mellom det private og allmenne

KHiOs samlede verker er et humoristisk spark både oppover og til sidene. Men det ligger også en genuin begeistring, så vel som melankoli, i det.

– Jeg liker å tenke på det som et avskjedsbrev, som et kjærlighetsbrev til KHiO. Noen ganger ender skolen bare opp i masse mails. Det er det som er det viktige på skolen. Det viktige er å få med seg disse mailene, svare på dem, være oppdatert på dem. Det var en informasjon som ble veldig viktig på en rar måte. Det er dette studiet har gått med til.  Jeg har tatt med alt.

– Prosjektet fokuserer både på det allmenne, med KHiO som institusjon, og deg som individ. Du samler en mengde informasjon, organisert kun utfra den kronologiske rekkefølgen den er mottatt. Når man blar i boken blir man først slått av disse fellesutsendingene, men så er det jo selvfølgelig mye av det som er sendt direkte til deg, og det fremstår nært og privat.

– Den mest personlige informasjonen er omkring meg egentlig. Fra jeg begynte på skolen har jeg jobbet med verker som omhandler KHiO, og det å være student på KHiO, så det føyer seg inn i de tidligere arbeidene jeg har gjort. Veldig spennende å jobbe med spørsmål som hva er skolen, og hvem er jeg på skolen.

–  Hvis du blar opp et tilfeldig sted i boka, husker du hvor du var, og hva som skjedde?

– Det er jo på mange måter et arkiv, for meg selv. Det har vært fint å samle alt som har skjedd. Det er jo tre viktige år, og når jeg er ferdig stenges tilgangen til mailen.  All informasjonen blir bare helt borte. På en måte er det ganske uviktig informasjon. Men samtidig er det veldig viktig, for det er jo alt som har skjedd på de tre årene jeg har gått her. 

KHiOs samlede verker

Hvordan få kunststudenter til å lese e-post

– Medstudentene som i starten av studieløpet sa at de ikke leser e-post, gjør de fortsatt ikke det?

– Jeg tror ikke det, men de har sett litt i boka.

– Det er altså måten å få kunststudenter til å lese e-post –  du trykker dem i bokformat, så ser de dem et halvår eller tre etter at de kom.

– Og så oppdager de, faen, jeg skulle vært på det foredraget.

Bendik Syversætre Johannessen stiller ut på Kunstakademiets avgangsutstilling BA, Othership ved Kunstners hus, 19.-30. april og Anothership på KHiO, 6.-15. mai. Hvis noen skulle ønske en kopi av KHiOs samlede verker er det bare å sende en e-post til kunstneren.

Tilknyttede arrangementer