Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Samira Bethke mottar Drømmestipendet 2021. Til høsten starter hun hos Nasjonalballetten UNG.
Samira Bethke mottar Drømmestipendet 2021. Til høsten starter hun hos Nasjonalballetten UNG.

Drømmestipendet til Samira Bethke

Samira Bethke er straks ferdig med bachelorstudier i ballett. Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk tipping kommer godt med for å holde seg i form gjennom sommeren, før hun begynner hos Nasjonalballetten UNG til høsten.

– Det var en stor ære og jeg ble utrolig glad da jeg fikk vite om stipendet. Det betyr mye at så mange tror på meg og det jeg vil oppnå. Det er virkelig noe som trengs akkurat nå!

Drømmestipendet består av 30.000 kroner, har du rukket å planlegge hva du skal bruke de til?

– Jeg har familie i både Stockholm og L.A., og i sommer skal jeg besøke begge hjemstedene mine. I år finnes det jo ingen sommerskoler, så for å holde meg i form, vil jeg delta på forskjellige drop-in danseklasser når jeg er i både Stockholm og L.A. Jeg har fått jobb i Nasjonalballetten UNG til høsten og trenger derfor å beholde leiligheten min i Oslo gjennom sommeren, og jeg må jo også sitte i karantene når jeg kommer tilbake fra reise. Som student har jeg ikke inntekt, og både danseklasser og bolig hadde vært vanskelig å få til uten stipend, men nå har jeg fått mer frihet!

Hvorfor danser du?

– Jeg har så mye følelser inni meg, som jeg gjerne vil dele med andre, og scenen er et bra sted for meg å formidle dette. Å danse er for meg som å koble meg av resten av verden, og jeg fokuserer bare på meg selv og hvordan jeg kan gjøre mitt beste ut i frå mine forutsetningar akkurat her og nå.

Samira 1 Img 2356

 – Gjennom dans og sceneyrket generelt, kan jeg få gi noe til andre som ikkje alle får en sjanse til å gjøre. Å inspirere og berøre med dansen er det jeg drømmer mest om. Den absolutt beste følelsen er når noen kommer frem til meg og uttrykker at noe har forandret seg i dem. Da vet man at man har nådd helt frem med formidlingen. Jeg ønsker å gi både en emosjonell og lærerik opplevelse og ved å jobbe med dans kan jeg utforske dette enda dypere.

Samira 1 Img 2356

 – Jeg har i første omgang fått avtale om et år hos Nasjonalballetten UNG, jeg håper at jeg får bli lenger. Endelig har jeg nådd målet mitt, som jeg har jobbet for hele livet, å bli profesjonell danser! I tillegg til ballett, elsker jeg også annen dans som jazz og moderne, og jeg ser ikke for meg å være i et ballettkompani hele livet, jeg vil gjerne utforske dansen min og scenekunsten videre etter at jeg har fått leve i ballettdrømmen en stund. Jeg elsket å være med i musikaler tidligere, som Billy Elliot og A Christmas Carol, og kan godt tenke meg å gjøre lignende produksjoner igjen. Jeg har også spilt inn film, en SVT-serie, det hadde også vært gøy å oppleve igjen. Det hadde gitt meg en mulighet til å kunne utvikle meg videre innen skuespill og sang, noe jeg også kan tenke meg. Og så ser jeg for meg at jeg senere blir pedagog eller koreograf, for jeg liker å dele videre av kunnskapen min og å jobbe sammen med andre med samme interesse. Men som sagt, dette er drømmer som jeg ser for meg kan komme etter ballettkarrieren, nå er det den som har mitt hovedfokus fremover.

Samira 1 Img 2356

Hvorfor valgte du KHiO?

– Jeg danset på den Kungliga Svenska balettskolan. Der hadde jeg vært med de samme folkene i seks år, det var et flott sted, men jeg kjente at jeg trengte noe annet. Både teknisk og mentalt er det annerledes på KHiO. På KHiO har man en egen stil, det vil si at lærerne har gått sammen og bestemt en felles stil som vi skal følge. Vi trenger altså ikke skifte stil ut ifra om læreren for eksempel danser russisk eller engelsk stil, det er veldig greit å ha en felles forståelse for hvordan dansen skal utføres. Jeg synes også at det er veldig positivt at vi har samme lærer hver formiddag.

Web Samira 3 2546

 – I utgangspunktet skulle jeg være her i et år på utveksling, men jeg ble værende. Helt siden jeg flyttet hit fra Sverige alene da jeg var 16 år, har jeg hver dag utviklet meg som danser og person. Jeg trives så godt og føler meg veldig godt ivaretatt, KHiO har blitt et hjem. Vi er få studenter og får personlig oppfølging tilpasset hver enkelt. Da jeg fikk vite at jeg er tatt opp til Nasjonalballetten UNG til neste år, ble jeg helt sjokkert, for jeg er egentlig for lav, de vil gjerne ha høye dansere. Men de gjorde et unntak i år. Det er veldig vanskelig å få jobb i år på grunn av covid-19, mange vet ikke hva som skjer etter studiene, og så langt er det bare jeg som har fått tilbud fra Nasjonalballetten UNG. Men alle var likevel så glade på mine vegne, jeg har ikke opplevd sjalusi. 

Følg Samira på instagram @samiradancerDrømmestipendet 2021 , er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk tipping. Det består av 50 stipend á 30 000 kroner. I år var det i alt 660 nominerte i aldersgruppen 18 til 25 år. Bare 7,5 % av de nominerte fikk stipend.

Bachelor i klassisk ballett , Studentene skal få muligheter til å utvikle sitt fulle potensial i et motiverende og sunt miljø. Studieplanen er bygget rundt kompetanse som er etterspurt av internasjonale, klassiske ballettkompanier. Det sentrale i studieplanen er ballettklasser, eldre og nyere klassisk repertoire, tåklasser, pas de deux og supplerende trening. Det undervises også i emner som koreografiske fag, moderne dans, helsefag, yrkesforberedende og teoretiske emner. Det legges vekt på at studentene skal tilegne seg en god forståelse av både historisk og samtidig ballettkunst.