Designstudenter til Stockholm – Nordens største møbelmesse
Bachelorstudenter fra interiørarkitektur- og møbeldesign deltar på årets Stockholm Furniture & Light Fair.
7. - 11. februar viser den skandinaviske designbransjen seg frem for verden på Stockholm Furniture & Light Fair. I år presenterer studentene på 2. året bachelor for interiørarkitektur og møbeldesign, hvert sitt individuelle prosjekt, men med et felles tema ’www’.
-De sosiale og politiske konvensjonene som skaper rammen rundt bomiljøet vårt, definerer mye av måten vi opplever hverdagslivet og de ting som berører det i vårt samfunn. Møbler hjelper oss å relatere til hverdagslivets ritualer, funksjonelle eller symbolske. Men den digitale verden utfordrer oss på å forstå og plassere en annen dimensjon. Oppgaven vår var å utforske hvordan denne ekstra dimensjonen, som vi nå inntar i raskt tempo, får nye rammer gjennom de taktile egenskapene som inngår i å skape møbler, sier Bjørn Jørund Blikstad, høgskolelektor og ansvarlig for prosjektet. –Jeg er imponert over den dynamiske tilnærmelsen studentene har hatt til denne vanskelige utfordringen og den innsikt de viser.
Greenhouse
Flere av dagens ledende designere fikk sitt gjennombrudd i Greenhouse, messens hall for frittstående, uetablerte designere og designskoler. Mange unge designere har også fått satt sine produkter i produksjon, gjennom å delta på Greenhouse.
Hva betyr det for skolen å delta på Stockholmsmessen?
-For oss som skole er Stockholmsmessen et viktig skandinavisk forum for å vise frem vår tilnærming til designutdanning. Vår agenda er både å vise frem skolen som en interessant arena for forskning og praksis, og å gi de fremragende studentene en mulighet for å møte den internasjonale designscenen. Greenhouse er et spennende domene for den utviklende designsamtale, sier Toni Kauppila, professor og fagansvarlig for interiørarkitektur og møbeldesign.
Materialprøven som ble noe helt annet
-Jeg har hatt det så travelt, at jeg har nesten ikke hatt tid til å tenke over forventninger, men jeg har skjønt at det er verdens største og viktigste møteplass for skandinavisk møbel- og lysdesign. Og jeg ser veldig frem til å stå i Greenhouse sammen med andre designstudenter. Man blir jo veldig inni sin egen boble på skolen, så det blir spennende å se hva andre arbeider med, sier Laura Kjaer, som går 2. året bachelor. Hun står inne på det lyse, store verkstedet for modell- og prototype.
Hva skal du ha med til messen?
-Jeg skal ha med et silikonteppe. Ganske utypisk for møbeldesign, men å få anledning til å ta med noe slikt, er en av årsakene til at jeg valgte Kunsthøgskolen i Oslo.
Du er dansk, hvorfor valgte du Oslo?
-Her kan man kombinere både møbel og rom. På danske designskoler må du velge det ene eller andre. Og fordi det er en kunsthøgskole, jeg føler virkelig at jeg har fått nytte av at det ikke er en ren designskole.
Hvordan kom du frem til hva du skulle ta med?
-Vi hadde internett som tema og det består av mange lag. Jeg har utforsket mellomrommene. Som eksempel kan du se for deg det rommet som skapes mellom to ark. Jeg følger Marcel Duchamps teori Infra-Thin, der han prøver å sette ord på mellomrommene. Det hele startet med en materialprøve der jeg kombinerte silikon og tekstil. Så vidt jeg kjenner til, er det ikke gjort før. Silikon er sterkt i seg selv, men tekstil er ikke stivt i seg selv – sammen får materialene nye egenskaper. Det var en veldig hands on prosess, og det var først til slutt at jeg virkelig så hva jeg hadde laget.
Deltagende studenter
Per Kristian Flem
Christian Hartvig Henriksen
Laura Kjaer
Line Sjøbakk
Benjamin Valand
Marcus Voraa
Se studentenes prosjektside med presentasjon av arbeider og studenter.
Det blir også oppdateringer på instagram khio
Bachelor i interiørarkitektur og møbeldesign har søknadsfrist 1. april.
Er du interessert i å se andre og tidligere studentarbeider kan du se Live Space en prosjektside for studiet.