Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Å studere på KHiO 2021: Operahøgskolen

Å studere på KHiO 2021: Operahøgskolen

Navn: Christina Jønsi
Fag: masterstudium i opera

Hvordan har tiden på KHiO vært?

Tiden som student på KHiO er vanskelig å oppsummere i ord. Det har vært noen utrolig inspirerende år, som har vært med på å forme meg som kunstner og menneske for resten av livet.

Jeg vil gjerne trekke fram det tverrfaglige innenfor operastudiet. Det er en fantastisk mulighet å få jobbe med scenisk uttrykk med lærere fra dans og teater også, i tillegg til spesialiserte operaregissører. Som operasanger har jeg lett for å bli tenkende og kun fokusert på sangen, så det har vært så befriende å jobbe med scenisk uttrykk gjennom kroppen. Når kroppen er fri blir også stemmen friere.

Det har også vært helt fantastisk å være en del av «teamet» i klassen min. Gjennom undervisning og produksjoner har vi blitt veldig sammensveisa, og jeg opplever at vi gjør hverandre gode.

Ellers har det sosiale endret seg veldig etter Coronaen. Vi har ikke kunnet være like sosiale på tvers av studier og kull, og dermed har det fundamentet vi har fått lagt som klasse vært ekstra viktig når vi nå blant annet gikk i gang med avgangsproduksjonen vår.

Hva er det viktigste du tar med deg fra KHiO?

Det viktigste jeg tar med meg fra KHiO er sceniske verktøy, et stødig sangteknisk fundament, og ikke minst menneskene jeg har møtt og blitt kjent med.

Min klasse ble også hardt rammet våren 2020 av pandemien, ettersom vi var de eneste som ikke var avgangsklasse på operahøgskolen på det tidspunktet. Vi fikk dermed en forsmak på noen av de vanskeligste sidene ved frilanslivet. Dette opplever jeg har gjort meg mer rustet og trygg i møte med arbeidslivet.

Fortell om avgangsprosjektet ditt

Vår felles avgangsforestilling var oppsetningen av Flaggermusen, en operette av Johan Strauss, som vi gjorde i februar. Denne produksjonen ble også hardt rammet av pandemien. Avgangsforestillingene for operahøgskolen skal alltid være med orkester på scene 2 på Operaen. Dette mistet vi, samt dansere fra KHiO som skulle stå på scenen med oss. Vi mistet også en uke prøvetid på grunn av nedstenging. I tillegg ble premieredatoen flyttet fram for å få det til å klaffe med hovedscenen på KHIO. Vi fikk heller ikke ha eksterne publikummere i salen. Likevel klarte vi å levere en helt fantastisk god, og helstøpt profesjonell forestilling. KHiO investerte også i profesjonelle flerkamera-videoopptak av begge forestillingene, hvor vi kan klippe ut egne til å bruke til hjemmesiden eller slikt.

Hva nå?

Jeg har vært så heldig å få jobb som solistpraktikant på Operaen neste år. Det gleder jeg meg til helt sinnsykt mye. Denne muligheten har jeg fått mye takket være undervisningen på KHiO, og selvfølgelig min fantastiske sanglærer Solveig for at jeg får være med på dette.

IG: @cjonsi