Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 109, Firefox (Android) 109, QQ browser 13.1, UC browser 13.4, Android WebView 109, Baidu 13.18, Chrome 109, Chrome 108, Chrome 107, Edge 109, Edge 108, Edge 107, Firefox 109, Firefox 108, Firefox 107, Firefox 91, Firefox 78, Internet Explorer 11, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.2, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 16.0, Safari/Chrome (iOS) 15.6, Safari/Chrome (iOS) 15.5, Safari/Chrome (iOS) 14.5-14.8, KaiOS 2.5, Opera Mini, Opera Mobile 73, Opera 94, Opera 93, Safari (MacOS) 16.3, Safari (MacOS) 16.2, Safari (MacOS) 16.1, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 19.0, Samsung 18.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

1 million euro til opera

1 million euro til opera

Operahøgskolen har fått tilslag på 1 million euro i samarbeid med fem andre anerkjente europeiske operainstitusjoner. Målet for samarbeidet er å tiltrekke seg et større publikum ved å slippe operaen ut av operahusene.

– Hele sommeren i fjor gikk med til å skrive søknaden til EU – Creative Europe, og vi er ufattelig stolte og glade for at den har fått tilslag!, jubler dekan på opera, Anna Einarsson.

Søknaden heter "Opera Out of Opera (OOoO)" og prosjektet handler om sosial, digital og visuell utvikling av operakunsten. Pengene deles ut over tre år og Operahøgskolen skal samarbeide med de renommerte europeiske opera institusjonene Conservatorio Santa Cecilia Roma (Italia), Universitaet Mozarteum Salzburg (Østerrike), The EU network Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen AEC Bruxelles (Belgia), State Opera Theatre Leipzig (Tyskland), Teather of Politecnico do Porto (Portugal).

Anna Elisabet Atar Einarsson– Denne EU-søknaden bekrefter at KHiO er på den absolutt øverste hyllen blant opera institusjoner i Europa. Vi gleder oss og er veldig stolte og beæret for at Operahøgskolen ved KHiO er i samarbeid med disse profilerte institusjonene i Europa, sier Einarsson.

Prosjekttittelen «Opera Out of Opera» viser til målet for prosjektet, som er å få operakunsten ut av operahusene, for å gjøre den mer tilgjengelig for flere. Håpet er å rekruttere et større publikum og kanskje også flere utøvere.

– OOoO fokuserer på publikumsutvikling og hvordan vi kan fornye operaen ved å kombinere live elektroniske, virtuelle omgivelser og animasjonsscenografi, med tradisjonelle elementer og forestillinger – alt dette for å skape enkle og fleksible presentasjoner som kan treffe et større og også yngre publikum.

EU-prosjektet skal også kreere en helt ny iøynefallende App for smarttelefoner, der publikum kan få ta del i mange av de prosesser og innfallsvinkler som til sammen skaper en operaforestilling.

– Selv om vi ønsker å utforske digitale elementer i operakunsten så er det viktig å understreke at vi må holde fast i operakunstens grunnelement og hovedattraksjon – den menneskelige stemmen – akustisk og uten elektronisk forsterkning. Dette er selve hjertet av operakunsten og det håndverket som operasangere daglig bruker flere timer på, for å perfeksjonere seg i, presiserer Einarsson.

Rett etter påske, kommer EU prosjektets leder Michelangelo Galeato ved Conservatorio de Musica de Santa Cecilia i Roma, til KHiO for å sammen med Operahøgskolen diskutere de nærmere detaljene rundt forskningsprosjektet for de kommende 3 årene.

Les mer om prosjektet på KHiOs vitenarkiv KHiODA

En Co Funded By The Eu Pos 350x73Opera out of Opera 2