Studenter har ikke egen forsikringsordning gjennom Kunsthøgskolen fordi statlige utdanningsinstitusjoner ikke har lov til å tegne forsikringer på studentenes vegne. Staten er såkalt selvassurandør.
Dette betyr også at Kunsthøgskolen ikke er forsikret for tap, tyveri eller skade på utstyr og inventar. Studentene har ansvar for sine egne eiendeler og må selv dekke egen forsikring for private eiendeler som blir oppbevart i Kunsthøgskolen sine lokale.
Utstyr som studentene låner av Kunsthøgskolen blir regnet som studentene sine eiendeler i låneperioden.
For å få samme forsikringsdekning som arbeidstakere ved skolen må du som student tegne en egen reise-, tyveri- og personskadeforsikring.
Forsikring etter folketrygdloven
Studenter med norsk statsborgerskap har i utgangspunktet yrkesskadedekning etter folketrygdloven, jf. § 13-10 og § 13-14. Dette innebærer at norske studenter har de samme rettigheter som arbeidstakere i forhold til yrkesskadedekning, dersom lovens vilkår er oppfylt.
Yrkesskade defineres som personskade, sykdom eller dødsfall som skyldes en arbeidsulykke, jf. folketrygdloven § 13-3. Skaden må være forårsaket av en plutselig, uventet og uforutsett hendelse.
For at en skade skal kunne dekkes, må skaden ha oppstått mens studenten var:
- i en undervisningssituasjon
- på undervisningsstedet
- i undervisningstiden
Undervisningsstedet er det stedet der undervisningen faktisk blir utført.
Alle skader må innmeldes til NAV av studenten selv, studenten kan kontakte administrasjonen for bistand med meldingen. Dokumentasjon fra lege må vedlegges. I tillegg skal det fylles ut et skjema til internt bruk
Skadeskjema - studenter skade, ulykke
.
NAV avgjør om en skade godkjennes i forhold til folketrygdloven. Studenten må selv søke NAV om ytelser. Les mer om yrkesskadeforsikring og søknadsprosess.
Dersom man har bodd i utlandet i en lengre periode vil man slutte å være medlem av Folketrygden. Les mer om medlemskap i folketrygden.
Studenter med utenlandsk statsborgerskap vil ikke automatisk gå inn under folketrygdloven. Utenlandske studenter må kontakte NAV for å avklare vilkår for sitt medlemskap.
Studenter i praksis
Yrkesskadeforsikringsloven gjelder i utgangspunktet ikke for studenter. Dersom studenter er i praksis kan det likevel på visse vilkår utbetales ytelser etter yrkesskadeforsikringsloven i tillegg til ytelsene etter folketrygdloven.
Når studenter er i praksis vil de kunne regnes som arbeidstakere etter yrkesskadeforsikringsloven § 2 dersom de "gjør arbeid eller utfører verv i arbeidsgiverens tjeneste". Dette forutsetter at tre vilkår er oppfylt:
- studenten må ha utført et arbeid
- for en arbeidsgiver
- i arbeidstiden
Det stilles ikke krav om at studenter som er i praksis må ha utført et arbeid av samme kvalitet som en fast arbeidstaker på samme arbeidssted. Dersom vilkårene er oppfylt kan dette føre til at studenter får en større forsikringsutbetaling enn de ville ha fått etter folketrygdloven.
Studenter som studerer eller er på studietur i utlandet
Studenter som studerer eller som er på studietur i utlandet skal ha reiseforsikring. Studentene bør derfor undersøke om de har forsikring som vil dekke eventuell skade, tap og hjemreise ved sykdom under utenlandsoppholdet.
Det er studentenes ansvar å sørge for at de har reiseforsikring før de reiser ut. Kunsthøgskolen anbefaler ikke spesielle typer forsikring, men viser til at ANSA har egne tilbud for studenter som skal studere i utlandet.
Reiser du på studieopphold i regi av Kunsthøgskolen (utvekslingsavtale, studietur) skal du fylle ut meldeskjema for utenlandsreiser, som du finner i ditt avdelingsrom i Canvas. Husk også å registrer utlandsoppholdet ditt hos Utenriksdepartementets tjeneste; Reiseregistrering. Dersom noe alvorlig skulle skje der du oppholder deg (f.eks. politisk uro, naturkatastrofer, terroraksjoner) har Utenriksdepartementet mulighet til å komme i kontakt med deg.
Forsikring for utenlandske studenter
Utenlandske studenter omfattes ikke automatisk av Folketrygdens ytelser, siden man må oppholde seg en viss tid i Norge før man blir medlem av Folketrygden. Utenlandske studenter må henvende seg til det lokale NAV-kontoret for mer informasjon.
Les mer om regelverket for utenlandske studenter i Norge.
Erstatning etter alminnelige erstatningsrettslige prinsipper
Kunsthøgskolen vil kunne være erstatningsansvarlig for skader som har oppstått på grunn av uaktsomhet fra skolens ansatte og skader oppstått på grunn av feil ved bygninger eller teknisk utstyr. I slike tilfeller er Kunsthøgskolen ansvarlig for skader på vanlig erstatningsrettslig grunnlag.
Dersom studenter mener at de har et økonomisk krav overfor Kunsthøgskolen, må dette legges fram slik at Kunsthøgskolen kan ta stilling til det.
Kunsthøgskolen søker først og fremst å forebygge skader ved å gå igjennom relevante sikkerhetsrutiner og å holde bygningsmassen i orden. For eksempel må alle studenter som skal verksteder gjennomføre sikkerhetskurs.
Kontakt ved skade
Kontakt avdelingen, studieseksjonen eller seksjonen der skaden skjedde så snart som mulig for å få skaden registrert på skjemaet Skadeskjema - studenter skade, ulykke.
Sykestipend fra Lånekassen
Hvis du blir sykemeldt kan du få sykestipend fra Lånekassen. Les mer om sykestipend.
Ressurser
• Folketrygdloven (Lovdata)
• Yrkesskadeforsikringsloven (Lovdata)
• Skadeerstatningsloven (Lovdata)
• Lånekassen (Lånekassen)
• NAV (NAV)