Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 104, Firefox (Android) 101, QQ browser 10.4, UC browser 12.12, Android WebView 104, Baidu 7.12, Chrome 104, Chrome 103, Chrome 102, Edge 104, Edge 103, Firefox 103, Firefox 102, Firefox 91, Firefox 78, Internet Explorer 11, Safari/Chrome (iOS) 15.5, Safari/Chrome (iOS) 15.4, Safari/Chrome (iOS) 15.2-15.3, Safari/Chrome (iOS) 14.5-14.8, Safari/Chrome (iOS) 14.0-14.4, Safari/Chrome (iOS) 12.2-12.5, KaiOS 2.5, Opera Mini, Opera Mobile 64, Opera 89, Opera 88, Safari (MacOS) 15.6, Safari (MacOS) 15.5, Samsung 18.0, Samsung 17.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forelesning

Kostyme- og scenografiforum: Ellen Ruge og Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Kostyme- og scenografiforum: Ellen Ruge og Elisabeth Kjeldahl Nilsson

I vårens første kostyme- og scenografiforum vil de to lysdesignerne Ellen Ruge og Elisabeth Kjeldahl Nilsson diskutere ulike tilnærminger til lysdesign.

Samtalen ledes av Anette Therese Pettersen.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Facebook

Ellen Ruge: – Når jeg jobber, skaper jeg rytme, dynamikk, spenning og fokus på scenen. Jeg jobber med opera, dans og teater, og til min hjelp har jeg lyskastere og gode medarbeidere. Jeg har nære samtaler med det kunstneriske teamet og tar del i scenografens valg av material og rom, regissørers valg av scenerier og tolkninger, samt kostymetegnerens valg av snitt og materialer. Jeg ser meg meg nysgjerrig rundt, tar mange forskjellige oppdrag og har en sterkt interesse for samtidskunst. Jeg er norsk, bosatt i Stockholm siden 1982 - utdannet stillbilde- og videofotograf. Har alltid vært frilanser, men er for øyeblikket knyttet til Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm.

Elisabeth Kjeldahl Nilsson har frilanset som lysdesigner innen scenekunst og konsert siden 2003 og har sin utdanning fra Dramatiska Institutet i Stockholm (2005-2008). Våren 2016 er hun blant annet aktuell med "Blod och Eld" av Liv Strömquist og Ada Berger på Malmö Stadsteater, samt "Vestregata" i regi av Nina Wester på Hålogaland Teater.

- - -

I forbindelse med det nyopprettede masterstudiet i scenografi arrangeres det også denne våren en forelesningsrekke som utforsker scenografi og kostyme. Forelesningene er et samarbeid mellom avdelingene Design og Teaterhøgskolen.

Ambisjonen er å utforske hva scenografi og kostyme kan være. Hvilken rolle spiller scenografi og kostyme i scenekunsten? Hva er de sentrale problemstillingene innenfor feltet?

Ansvarlige for foredragsrekken er Anette Therese Pettersen (scenekunstkritiker) og Christina Lindgren (professor i kostymedesign, Kunsthøgskolen i Oslo).

- - -

Foto fra forestillingen: Ulysses vender hjem. Den Norske Opera.
Lysdesign: Ellen Ruge.
Foto: Erik Berg