Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 111, Firefox (Android) 110, Android WebView 111, Chrome 112, Chrome 111, Chrome 110, Chrome 109, Edge 111, Edge 110, Firefox 111, Firefox 110, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 16.4, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.2, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 16.0, Safari/Chrome (iOS) 15.6, Opera Mobile 73, Opera 95, Opera 94, Safari (MacOS) 16.4, Safari (MacOS) 16.3, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 20, Samsung 19.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Seminar/konferanse

Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), eller Kunst- og håndverksskolen. Fra Oslo museums samlinger
Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), eller Kunst- og håndverksskolen. Fra Oslo museums samlinger

Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover

Kunst og håndverk starter Agenda-året 2017 med å presentere et dypdykk i avdelingens egen historie og tradisjon. I 2018 er det 200 år siden skolen ble opprettet. I tillegg presenterer vi dagens faglige innhold på våre tre studieprogram, bachelor og master i medium- og materialbasert kunst, samt master i kunst og offentlige rom.

I de senere årene har man sett en voksende interesse for det materialtette og håndverksnære innen billedkunsten generelt. Avdeling Kunst og håndverk, eller Kunst og håndverksskolen som den har blitt kalt på folkemunne, er en skole som har ivaretatt og utviklet disse tradisjonene siden den sprang ut av den tidlige britiske Arts and Crafts-bevegelsen og den tyske Bauhaus-tradisjonen. Skolen har representert fagretninger som tekstilkunst, metall og smykkekunst, grafisk kunst og keramisk kunst og har gjennom mange generasjoner vært et solid kraftsentrum i norsk kunstliv.

Den 3. mars vil Åsmund Thorkildsen, direktør ved Drammens museum og professor II ved Kunst og håndverk, diskutere hvordan kunst og kultur henger sammen. Fem av våre fagansvarlige professorer vil presentere dagens faglige innhold på våre tre studieprogram, bachelor og master i medium- og materialbasert kunst, samt master i kunst og offentlige rom. I tillegg har vi invitert fire tidligere studenter til å vise arbeider og snakke om hva skolen har betydd for deres kunstnerskap.

I 2018 er det 200 år siden skolen ble opprettet under navnet Den foreløpige Tegneskole. I 1911 fikk den navnet Statens håndverks- og kunstindustriskole, og på folkemunne ble den fort enda bedre kjent som Kunst- og håndverksskolen. Skolen sprang ut av både den tidlige britiske Arts and Crafts-bevegelsen og den tyske Bauhaus-tradisjonen.

Moderatorer er Kjersti Solbakken, daglig leder ved Kunstnerforbundet og Lars Sture, kurator i Norwegian Crafts.

Enkelte foredrag vil være på engelsk.

Program

10:00–10:10: Innledning ved Kjersti Solbakken, daglig leder ved Kunstnerforbundet og Lars Sture, kurator i Norwegian Crafts.
10:10–10:50: Åsmund Thorkildsen, direktør Drammens museum og professor II ved Kunst og håndverk 
10:50–11:00: Elise Storsveen, billedkunstner
11:00–11:20: Jan Pettersson fagområdeansvarlig, professor i grafisk kunst og tegning
11:20–11:50: Jorge Manilla Navarete, fagområdeansvarlig, professor i metall og smykkekunst
11:50–12:00: Ahmed Umar, billedkunstner

12:00–13:00: Lunsj

13:00–13:30: Caroline Slotte, fagområdeansvarlig,  professor i keramisk kunst
13:30–13:40: Emil Gustavsson, billedkunstner

13:40–14:10: Hans Hamid Rasmussen, fagområdeansvarlig, professor i tekstilkunst

14:10–14:20: Pause

14:20–14:30: Ann Iren Buan, billedkunstner 
14:30–15:00: Apolonija Polona Sustersic, fagområdeansvarlig, professor i kunst i offentlig rom

15:00–15:30: Paneldebatt

Velkommen!

Moderatorer

Kjersti Solbakken (f. 1984 i Bodø) tiltrådte som ny daglig leder for Kunstnerforbundet i Oslo ved årsskiftet. Solbakken er utdannet innen Skapende kuratorpraksis ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) samt billedkunst ved Kunstakademiet i Oslo (KHiO). Hun har vært vikarierende daglig- og kunstnerisk leder ved Galleri Format Oslo (2015–16) samt Fotogalleriet i Oslo (2014–15). Hun var også engasjert som kurator ved Astrup Fearnley Museet (2013–14). Som frilanskurator har hun gjort oppdrag for blant andre Hordaland Kunstsenter, Telemark Kunstsenter, Vestlandsutstillingen og Galleri F 15. Solbakken var også blant initiativtakerne bak det kunstnerdrevne visningsstedet Holodeck (2011–13) i Oslo og har drevet den uavhengige publiseringsplattformen Feil Forlag med Andreas L. Delsett siden 2007.

Lars Sture (Oslo/London) er kurator i Norwegian Crafts med ansvar for internasjonalt utstillings- og prosjektprogram. Sture har sin utdannelse fra Skapende kuratorpraksis ved Kunst- og Designhøgskolen (KhiB) i Bergen 2012 og han har hovedfag fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole HKS (KhiO) samt HND - Higher National Diploma fra Epsom School of Art (University of the Creative Arts), Epsom, UK. Sture har gjennom 25 år hatt sitt virke innen kunstfeltet som frilanskurator og kunstner. Han har kuratert utstillinger og prosjekter for institusjoner som blant andre Galleri F15, Hordaland Kunstsenter, Telemark Kunstsenter, Entrée Bergen, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Vestlandsutstillingen, Norske Kunsthåndverkere og Utenriksdepartementet. Sture var i 1997 med på å etablere en mastergrad for smykkedesign ved Central St. Martins School of Art/ University of the Arts, London, og han var programmets første option-leader. Som kunstner kan Sture vise til en rekke separat- og gruppeutstillinger og han er representert i en rekke offentlige og private samlinger i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Italia, Tyskland, Frankrike, USA og Japan.

Se opptak av Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover

Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Innledning ved Lotte Konow Lund, Kjersti Solbakken og Lars Sture
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Åsmund Thorkildsen, direktør Drammens museum og professor II ved Kunst og håndverk
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Elise Storsveen, billedkunstner
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Jan Pettersson fagområdeansvarlig, professor i grafisk kunst og tegning
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Jorge Manilla Navarete, fagområdeansvarlig, professor i metall og smykkekunst
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Ahmed Umar, billedkunstner
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Caroline Slotte, fagområdeansvarlig, professor i keramisk kunst
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Emil Gustavsson, billedkunstner
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Hans Hamid Rasmussen, fagområdeansvarlig, professor i tekstilkunst
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Ann Iren Buan, billedkunstner
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Apolonija Polona Sustersic, fagområdeansvarlig, professor i kunst i offentlig rom
Agenda: Kunst og håndverk – før, nå og fremover. Paneldebatt. Moderatorer er Kjersti Solbakken, daglig leder ved Kunstnerforbundet og Lars Sture, kurator i Norwegian Crafts.