Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 130, Firefox (Android) 130, Android WebView 130, Chrome 130, Chrome 129, Chrome 128, Chrome 127, Chrome 109, Edge 130, Edge 129, Edge 128, Firefox 132, Firefox 131, Firefox 130, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 18.0, Safari/Chrome (iOS) 17.6-17.7, Safari/Chrome (iOS) 17.5, Safari/Chrome (iOS) 16.6-16.7, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.8, Opera Mobile 80, Opera 114, Opera 113, Safari (MacOS) 18.0, Safari (MacOS) 17.6, Samsung 26, Samsung 25

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Seminar/konferanse

Marit Tingleff produserer skulptur i storformat på Prosjekttorget på Kunsthøgskolen.
Marit Tingleff produserer skulptur i storformat på Prosjekttorget på Kunsthøgskolen.

Agenda: Veiledning

Seminaret går tett inn på hvordan veiledning, og da spesielt innen kunstfaget fungerer i praksis. Hvordan forholder læreren/professoren seg til kunstfaget i en veiledningssituasjon? Hvordan har veiledningen i kunstutdanningen artet seg gjennom historien og hvordan har dette forandret seg? Hvordan er maktforholdet mellom studenten og læreren?

Program

09.30: Oppmøte, kaffe
09.45: Lotte Konow Lund: Velkommen
09.50: Jørn Mortensen: Introduksjon
10.00: Marit Paasche: "Om veiledning innen billedkunst"
10.40: Siri Wohrm Fossum, Therese Frisk, Daniel Hansen og Ane Hjort Guttu: «Veiledningserfaringer fra 1994 til i dag»
11.30: Lunsj
12.30: Marit Tingleff: "Om å jobbe sammen. Veiledning gjennom praksis"
13.00: Geir Gulliksen: "Den som skriver og den som leser: å møtes over tekst"
13.00: Steinar Elstrøm "Veiledning uten Agenda"
14.00: Fanny Duckert: "Om samspill og maktforhold mellom veileder og student"
Slutt: 14.40

Moderator Jørn Mortensen, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo

Foredragsholderne

Fanny Duckert er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Hun er klinisk spesialist, organisasjonspsykolog og ekspert på tverrkulturell psykologi. Hun har omfattende undervisningserfaring og har veiledet studenter på alle nivåer. Hun er også med som mentor i universitets mentor-program for unge kvinnelige post-doktorer.

Hun har hatt mange lederverv, blant annet som instituttleder ved Psykologisk institutt og dekan ved samfunnsvitenskapelig fakultet, UiO. Fanny Duckert har i mange år arbeidet med akademisk kompetansebygging i Afrika. I tillegg til rene forskningsprosjekter, har hun etablert et omfattende studentutvekslings-program mellom Norge og Sør Afrika. Det å jobbe på tvers av kulturer er en viktig rettesnor i alle hennes faglige aktiviteter. Hun har skrevet mange bøker om rus, helse og mat, og forsker for tiden på hva som skjer med mennesker som blir kastet ut i medienes kritiske søkelys. Mer om Fanny Duckert.

Steinar Elstrøm er lektor ved avdeling Kunst og håndverk. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole Oslo (1978-1980) og Statens kunstakademi (1980-1984). Han har tidligere deltatt på en rekke kollektivutstillinger og hatt flere separatutstillinger. Elstrøms arbeider er innkjøpt av flere offentlige og private samlinger, blant andre Norsk kulturråd, Museet for samtidskunst, Utenriksdepartementet, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Bergen kunstmuseum.

Elstrøms arbeider er utført i en stram og stiliserende form. Komposisjonene er nøye konstruert og han bruker sparsomt med virkemidler. Han har en konsis fortellerstil hvor uvesentlige elementer er fjernet, men det gis rom for interessante visuelle virkninger. Elstrøm sammenstiller dagligdagse ting og hendelser i en lett surrealistisk fremstillingsform. Det oppstår en mystisk poesi gjennom den underlige kontrasten mellom det konkret håndgripelige og det tilsynelatende fraværende. Motivene er preget av ro og aksept samtidig som noe underliggende forstyrret setter betrakterens sedvanlige forståelse på prøve.

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Høsten 2015 kom romanen "Historie om et ekteskap", og for den ble Gulliksen nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Ane Hjort Guttu er professor ved Kunstakademiet, og billedkunstner. Hun arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoarbeider som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Hennes arbeider tar ofte form av forskjellige former for maktanalyse, enten denne makten utfolder seg i skolen, i det urbane landskapet eller i kunstfeltet. Et gjennomgående tema i Guttus kunstnerskap er kunstens og kunstnerrollens mulighet til politisk handling. Guttu er også aktiv som kurator og skribent.

Marit Paasche er kunsthistoriker, kritiker og kurator. Hun har arbeidet med samtidskunst en årrekke og kuratert en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Hennes siste utstilling var den store utstillingen Vi lever på en stjerne på Henie Onstad Kunstsenter i 2014 (i samarbeid med Tone Hansen).

Paasche er også forfatter og redaktør av en rekke bøker, blant andre: Lives and Videotapes: The Inconsistent History of Norwegian Video Art (Feil forlag, 2014), Vi lever på en stjerne (Press forlag, 2014), Et annet lerret. Fire historier om film og billedkunst (Feil forlag, 2013), A Thousand Eyes: Media Technology, Law, and Aesthetics (Sternberg Press, 2011) og Urban Images: Unruly Desires in Film and Architecture (Sternberg Press 2011). Hennes siste bok er den kritikerroste Hannah Ryggen. En fri (Pax 2016). Mer om Marit Paasche.

Marit Tingleff er professor og fagområdeansvarlig for keramikk. Hun arbeider med to kunstneriske hovedtema; den keramiske flaten og det keramiske volumet. Hennes interesse for å utvikle de maleriske kvalitetene i lavbrent keramikk, har gitt henne en særpreget stil, og viser nye muligheter ved tradisjonelle keramiske teknikker.

Hun er mest kjent for sine store fat som er stilt ut i gallerier og museer, nasjonalt og internasjonalt i flere tiår. Det keramiske volumet har Tingleff belyst gjennom formproblematikk som dreier seg om hulrom, mellomrom, letthet og tyngde.

Marit Tingleff er representert med arbeider i Kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen, Trondheim, København, V&A i London og flere andre museer og samlinger.

Se opptak av Agenda: veiledning

Agenda: Veiledning. Velkommen ved Lotte Konow Lund. Introduksjon ved Jørn Mortensen
Agenda: Veiledning. Marit Paasche: «Om veiledning innen billedkunst»
Agenda: Veiledning. Siri Wohrm Fossum, Therese Frisk, Daniel Hansen og Ane Hjort Guttu: «Veiledningserfaringer fra 1994 til i dag»
Agenda: Veiledning. Marit Tingleff: «Om å jobbe sammen. Veiledning gjennom praksis»
Agenda: Veiledning. Geir Gulliksen: «Den som skriver og den som leser: å møtes over tekst»
Agenda: Veiledning. Steinar Elstrøm: «Veiledning uten Agenda»
Agenda: Veiledning. Fanny Duckert: «Om samspill og maktforhold mellom veileder og student"»