Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Seminar/konferanse

“Green Wave II” (2021) (Close up image), Jaea Chang
“Green Wave II” (2021) (Close up image), Jaea Chang

Agenda: Leire er i Verdsrommet og i Norden / Clay in Space and in the Nordics

I 2016 fant forskere frå Frankrike, Spania og USA rester av leire i mineralprøver tatt av romsonden Curiosity rover i Galekrateret, dette funnet når analysert viste seg å inneholde strukturer og mineraler som likner på dei funnen i leire på jorden, noko som førte forskerene ikkje kun til å fastsette at vann har vært tilstede på Mars i ein stabil form over lengre tid, men fremmer også spekulasjonen om at planeten på eitt tidspunkt huset faktisk liv.

Fra dette høgtsvevende perspektivet, og med utgangspunkt i Elisabeth von Krogh sin utstilling, virke, og bidrag til det keramiske feltet, ynskjer me å belyse ulike deler av det feltet i Norden, da representert gjennom bidragsytere frå Noreg, Sverige, Danmark og Finland. Dette symposiumet vil ikkje verta ein komplett kartlegging, men gjennom programmet ynskjer me å bringe saman ulike praksiser og strategier som saman kan gje eitt vidare utsyn, og innsyn, til det keramiske feltet i Norden og forbi.

Leire er i Verdsrommet og i Norden er eitt samarbeid mellom Kunsthøgskolen i Oslo, Haugar Kunstmuseum og Kunsthall Grenland, og støttet av den Svenske Ambassaden i Norge.

KHiO studenter og ansatte kan registrere seg for plass på buss som reiser fra KHiO til Haugar kl 08:00, og tilbake fra Haugar til Oslo kl. 16:00. Bussen har et begrenset antall plasser. Påmelding til seminaret og bussen gjøres via denne linken: https://nettskjema.no/a/417682

Seminaret kan også følges digitalt. Mer informasjon om lenke for strømming legges ut på Haugar sine nettsider: https://vestfoldmuseene.no/haugar-kunstmuseum/keramikkseminar

Språk: Engelsk

0800-0930: Buss fra KHiO til Haugar, Tønsberg (for KHiO ansatte og studenter som har meldt seg på)
0900-0930: Registrering og Kaffe
0930: Velkommen
0940-1020: Bettina Køppe - 'AfterGlow - New Nordic Porcelain’
1030-1110: Jaea Chang - Kunstnerpresentasjon
1120-1200: Elisabeth von Krogh - Omvisning i utstillingen retrospektiv/prospektiv
1200-1300: Lunsj
1300-1345: Michael Geertsen - Kunstnerpresentasjon
1400-1445: Klara Kristalova - Kunstnerpresentasjon
1455-1530: QandA
1600: Returbuss fra Haugar til KHiO (for KHiO ansatte og studenter som har meldt seg på)

16:30-18:00: Boklanseringen på Uro open for ålmenta.

Elisabeth von Krogh

Elisabeth von Krogh (f. 1947) er en materialbasert kunstner som har hatt stor betydning for utviklingen av det keramiske uttrykket i Norge. Kunstneren har gjennom en lang karriere demonstrert sin forståelse for keramikk og interesse for utvikling av form i dette materialet.

Keramikken er nært knyttet til hjemmet, og kanskje spesielt matlaging og oppbevaring. I Elisabeth von Krogh sitt kunstnerskap har funksjonen til objektene stadig blitt mindre viktig. I begynnelsen av kunstnerskapet ble både vaser, skåler og tallerkener produsert som kunne ha hatt en bruksfunksjon, men etter hvert forlater hun dette fokuset. I stedet blir utviklingen av den helhetlige formen viktig, med fokus på ulike temaer som hav og jord, og krukken som en optisk illusjon av seg selv; den flate krukken oppstår.

Elisabeth von Krogh har stilt ut både nasjonalt og internasjonalt, både i solo- og gruppeutstillinger. Utstillingen retrospektiv/prospektiv ved Haugar kunstmuseum viser bredden i von Krogh sitt kunstnerskap fra de ulike tiårene fra hennes karriere

Fra teksten From Function to Fine Art: Elisabeth von Krogh and Her Vessels of Art av Jorunn Veiteberg:

Ved å fokusere på beholderen som sitt hovedmotiv i sin kunstneriske praksis har hun valgt å fokusere på det som representerer røttene hennes, både profesjonelt, men også som menneske.

Bettina Køppe

Bettina Køppe har bakgrunn som arkitekt med lang og bred erfaring som kurator av samtidige objekter. Ved sitt galleri, Køppe Contemporary Objects , samarbeider hun tett med ei gruppe kunstnere som delar hennar interesse i dei natufrgjevne kvalitetene og dei historiske kvalitetene som resonnerer innen tradisjonelt håndverk og teknikker. Paralelt med galleridiriften har Køppe vært initiativtaker, arkitekt og kurator bak prosjektet 'New Nordic Porcelain Forum' i samarbeid med Catrine Danielsen og Andreas Rishovd ved Kunsthall Grenland. Prosjektet resulterte i eitt samarbeid mellom 13 keramikere fra Norden, fire residencier, tre utstillinger og publikasjonen ‘AfterGlow - New Nordic Porcelain’.

Jaea Chang

Jaea Chang er ein keramisk kunstnar fra Sør Korea baser i Helsinki, Finland. Med bakgrunn fra grafisk design har Chang forfulgt sin interesse i kunsthåndverk og skiftet fokuset sitt til samtidig keramisk kunst, der hennar fokus ligger på kunnskapen som kan bygges gjennom erfaring og kreativitet.. I hennar virke ligger fokuset på dei estetiske kvalitetene i det håndlaga, der hennar keramiske arbeider leder tankane mot varme og mjukheit gjennom former som kan minne om det tekstile.

Michael Geertsen

Michael Geertsen arbeider er er representert i samlinger som Metropolitan Museum, Cooper Hewitt National Design Museum and MAD,alle i New York, Victoria and Albert Museum i London og Designmuseum København, Danmark. Hans seinaste utstillinger inkluderer Bornholm’s Kunstmuseum, Trapholt Kunstmuseum, Hjorths Fabrik, Galerie Nec i Paris og Kunsthall Grenland, Norge. Geertsen har fagbrev som pottemaker og ein grad fra The Danish Design school i København.

Klara Kristalova

tKlara Kristalova vart fødd i Tsjekkoslovakia i 1968 og flytta til Sverige med sine foreldre når ho var eitt år. Ho studerte ved Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, Sverige. Kristalova konstruere underlege, men samstundes kjente verdnar, befolka av karakterar som er rare, einsame, stille, og kan hende bortkommne – som om dei akkurat har unnsluppe ein usikker skjebne og ventar på ein tilfeldig forbipasserande som kan vise dei vegen. Konstruert av glasert keramikk so visar Kristalova sine figurar ein råheit, sårbarheit, og mennesklegdomt. Med referansar til nordisk fortellertradisjon og mytar ynskjer Kristalova å formidle grunnleggande menneskelige følelser slik som frykt, kjærleik, tristheit og skuld som trer fram frå hennar arbeid som om frå vår eigen barndom. Landskapet, sjølv om det ikke er direkte representert i verka, er ein essensiell del av både det mentale og faktiske universet som skapast, som man kan ane gjennom ulike fragmenter frå teikningar, keramikk, og bronse, som eksisterer inne i de mørke og mystiske utstillingene som Kristalova har hatt dei siste åra.

.