Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forestilling

Den fremmede. Foto: Oslo Nye Teater
Den fremmede. Foto: Oslo Nye Teater

Avgang 2023: Den fremmede

Lena Sendstad har regi på forestillingen Den fremmede på Oslo Nye. Dette er hennes avgangsprosjekt i master i teater.

I dag døde mamma. Eller kanskje i går, jeg vet ikke.

I Den fremmede møter vi Melina Tranulis som Mersault, hovedpersonen som skal halshugges for å ha drept en navnløs araber på stranden. Eller er det egentlig fordi han ikke sørger over sin avdøde mor på «riktig» måte?

Regien er ved Lena Sendstad og forestillingen er hennes mastereksamen ved KHiO. Den fremmede i regissør Sendstads iscenesettelse er en prekær påminnelse om det fremmede i oss alle. Den fremmede stiller store samfunnsaktuelle spørsmål om hvor langt empatien strekker når adferd, verdier og normer ikke ligner flertallets. Hvem er innenfor og hvem er utenfor? Men også helt nære spørsmål til individet: Er det noen av oss som aldri føler seg frakoblet?

Det absurde er sentralt i denne forestillingen: fra sin ensomme posisjon i fengselscellen, natten før møtet med giljotinen, tar Mersault oss igjennom historiene som bragte han dit, og gir sanselige bud på hvordan være i livet med glede, nytelse og pasjon, når døden er det eneste gitte.

I Sendstads iscenesettelse vil spørsmålene om kontakt: hvor nære vi kan og våger å angå hverandre – inn i de mest intime relasjonene- være vel så viktig som hvem som bestemmer hvem som får beholde hodet.

Premiere 2. juni 2023 i Oslo Nye Teaterkjeller’n.

Billetter (Oslo Nye)

https://oslonye.no/forestillinger/den-fremmede/