Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forestilling

Snøjenta og Spar Dame

Snøjenta og Spar Dame

Operahøgskolens stundenter fremfører operaene Snøjenta av Nikolai Rimsky-Korsakov og Spar Dame av Pjotr Tsjajkovskij.

Snøjenta

Vinter og Vår krangler om hvordan man best kan ta vare på folket, men først og fremst deres datter, Snøjenta. Hun er et barn uten hjerte som ennå ikke kjenner seg selv og livet. Skal hun beskyttes eller kastes ut i verden blant folket?
Snøjenta selv lengter etter å kjenne og elske som alle andre. Men hun må passe seg for solen, da den kan få henne til å smelte. Som et rent og uskrevet ark tiltrekker hun seg alle rundt seg.
Lel, den unge gjetergutten er annerledes. Han har selv en tiltrekningskraft på kvinnene rundt seg, også Snøjenta. Men han synes hun er kald og barnslig.
Koupava, derimot, er en ung kvinne av kjøtt og blod som for enhver pris ønsker å tilhøre noen, kanskje til og med hvem som helst. Imidlertid blir hun valgt bort av forloveden Mizgir under selve forlovelsen, som et resultat av den sterke tiltrekningen Snøjenta har på Mizgir. Forlovelsen brytes, og tsaren selv blir innkalt for å løse tvisten.
Tsaren forstår ved første øyekast av Snøjenta hvordan hun klarte å få en mann til å glemme sin ære og plikt, men forviser likevel Mizgir. Snøjenta blir bedt om å velge en mann før slutten av dagen, mens Lel blir den som tilbyr Koupava kjærlighet og komfort. Fortvilet over å miste Lel, ber Snøjenta sin mor Våren om å gi henne et hjerte og evnen til å elske.
Moren oppfyller hennes ønske, men advarer datteren om solen som vil smelte henne hvis hun utsetter seg for den. Like før solen står opp, tar Mizgir henne igjen og erklærer nok en gang sin kjærlighet etter å ha løpt etter henne hele natten. Med et nylig våkent hjerte svarer Snøjenta på Mizgirs kjærlighet, men smelter kort tid etter.

I rollene

Vinter: Johannes Nikolai Aas
Vår: Ema Delac
Snøjenta: Veronika Karlsen
Kupava: Oda Nysæter
Mirgir: Filip Natanael Håkestad
Tsar Berendey: Jostein Fahre
Lel: Ema Delac

Spardame

Liza har alt. Ungdom, skjønnhet og en kjekk prins til forlovede. Men hennes hjerte er fylt av lengsel og begjær etter en mystisk mann som ligner ‘en fallen engel’. Hun er helt oppslukt i den fremmede, som hun tenner et lys for i vinduet hver kveld.
Og han, German, er like oppslukt av henne. Men han vet også tilfeldigvis at Lizas bestemor har en hemmelighet som kan gjøre ham veldig rik. Legenden sier at den gamle grevinnen en gang har blitt veldig rik takket være tre kort, og German blir besatt av å finne ut hvilke de er.
Under et ball, hvor han blir tvunget til å se Liza danse med sin forlovede, lykkes han med å finne den gamle grevinnen alene og tapt i minner fra fortiden.
Han truer henne med en pistol, og hun faller død om på stedet uten å ha avslørt sin hemmeligheten.
Men i en drømmevisjon åpenbarer hun seg for German og avslører de tre kortene. Hun lover ham at de vil gjøre ham rik hvis han bare gjør Liza lykkelig.
German og Liza avtaler å møtes for å starte et nytt liv sammen.
German har det travelt med å bringe Liza til kasinoet for å prøve lykken med de tre kortene. Liza innser da at German aldri elsket henne, men bare ønsket å komme til grevinnens hemmelighet, som han også har myrdet henne for.
Til tross for dette ønsker Liza fortsatt å redde German fra seg selv, men han kjenner henne ikke lenger igjen i sin galskap, og hun kaster seg i elven.

I rollene

Liza: Helena Hedman
German: Robert Skovly
Polina: Mathilda Goike
Grevinnen: Ema Delac

Regissør:   Mira Bartov
Klaver:   Olesya Tutova
Musikalsk/språk forberedelse og innstudering:   Olesya Tutova
Musikalsk innstudering:   Marina Kan Selvik