Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 111, Firefox (Android) 110, Android WebView 111, Chrome 112, Chrome 111, Chrome 110, Chrome 109, Edge 111, Edge 110, Firefox 111, Firefox 110, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 16.4, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.2, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 16.0, Safari/Chrome (iOS) 15.6, Opera Mobile 73, Opera 95, Opera 94, Safari (MacOS) 16.4, Safari (MacOS) 16.3, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 20, Samsung 19.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Utstilling

Typografiske begreper illustrert

Typografiske begreper illustrert

Ane Thon Knutsen har invitert en rekke studenter og ansatte fra KHiO til typografiarbeid med tradisjonelt boktrykkutstyr. Nå stilles prosjektet ut på Grafill.

Et knippe norske designere, med ulike tilnærminger til faget grafisk design, har gjennom en periode på nesten to år blitt invitert inn i Ane Thon Knutsens boktrykkeri i Oslo for å diskutere typografi i praksis. Hver deltager har valgt et begrep som har blitt illustrert på én arbeidsdag med bruk av tradisjonelt boktrykkutstyr, uten nødvendigvis å ha erfaring med teknologien fra før.

Intensjonen med prosjektet er å reflektere over hvor regler og normer kommer fra, og på vår tids formfrihet når begrepene tas tilbake til settekassa. Resultatet er blitt en personlig, illustrativ og konseptuell utstilling av plakater, satt og trykket med løse typer.

Ideen til prosjektet grodde frem gjennom undervisning i boktrykk på Kunsthøgskolen i Oslo og har et pedagogisk grunnlag. Mange av begrepene i tekstbehandlingsprogram kommer fra boktrykk, og representerer ofte faktiske objekter, eller er metaforer fra en fagkultur som ikke alltid gir mening i dag. Kunnskapen om denne teknologien er i ferd med å forsvinne, erstattet av mer effektive hjelpemidler. Faget er i konstant bevegelse, og vi er alle forvaltere av både begrep og fag i fellesskap.

https://typografiskebegreper.no/

Bidragsytere i utstillingen

Tiril Haug Johne
Maziar Raein
Adrian Storm
Ane Thon Knutsen
Martin Lundell
Frode Helland
Abirami Logendran
Mathilde Abelson Sahlén
Sofie Ensby Rostad
Ylva Greni Guldbrandsen
Aslak Gurholt Rønsen
Torbjørn Eng
Helene C. Jenssen
Alejandro Rojas
Stefan Ellmer
Vibeke Luther O'Rourke
Hannah Ødegård
Kainat Jawaid
Junn Paasche Aasen
Marte Veys Berg
Fredrik Eive Refsli

Ane Thon Knutsen er utdannet med PhD fra Kunsthøgskolen i Oslo hvor hun nå jobber 50% som førsteamanuensis i grafisk design. Knutsen er spesialisert innen boktrykk/letterpress og jobber multidisiplinært i skjæringspunktet mellom grafisk design, kunst, forskning og formidling. Hun har en unik kunnskap om boktrykk og er en av få som forvalter og benytter denne teknologien i en kunstnerisk kontekst i Norge. Hun eier og jobber i et eget boktrykkverksted i Oslo og har over ti års erfaring med undervisning og kursing i både tradisjonell og eksperimentell/hybrid tilnærming til trykkekunsten.

Utstillingen vises hos Grafill i Møllergata 39 i perioden 17. februar - 20. mars 2022

Åpningstider

man-fre 10-16
søn 12-16

Adresse

Grafill
Møllergata 39, 0179 Oslo