Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forestilling

2. år skuespillerfag. Bildet er tatt høsten 2020. Foto: Christian Tviberg
2. år skuespillerfag. Bildet er tatt høsten 2020. Foto: Christian Tviberg

En folkefiende, Hedda Gabler, Vårløsning

Utdrag av scener fra En folkefiende og Hedda Gabler av Henrik Ibsen, og utdrag fra Vårløsning av Frank Wedekind.

2. år bachelor skuespillerfag har i 6 uker jobbet med den tyske regissøren og teaterpedagogen Harry Fuhrmann. I denne perioden har de jobbet med lengre utdrag fra dramatiske tekster hvor den sceniske skikkelsen går gjennom en utvikling. Hvilken kamp kjemper den sceniske skikkelsen fra begynnelse til slutt. I tillegg har studentene jobbet med å bruke og utvide begreper for å være aktive mennesker på scenen - altså skape relasjon til partner gjennom handling.

Mål for perioden: Harry Fuhrman har hatt to sentrale mål for perioden. Det første er å studere skuespillerens språk og fysiske ferdigheter i forbindelse med etablering og videreføring av partnerrelasjoner. Det andre målet er å jobbe videre med observasjonskunsten. Skuespilleren må observere virkeligheten og bestemme seg for hvilken del av virkeligheten de ønsker å bringe inn på scenen, og fra hvilken vinkel de vil se den. Dette er en kreativ prosess, der det høyeste nivået av fantasi er å se tingene som de er. Å ha fantasi betyr derfor ikke å oppfinne noe, men det betyr å lage noe ut av de tingene som allerede er der.

Medvirkende:

Regissør: Harry Fuhrmann
2. år bachelor skuespillerfag: Nora Frølich, Ulrik Græsli, Aleksander Holmen, Tone Oline Knivsflå, Francisco Kalle Navarro, Emma Nymann, Arturo Scotti, Anette Sissener Amundsen, Jakob Stabell, Natalie Grøndahl Tangen

En Folkefiende

I rollene:
Doktor Janne Stockmann: Emma Nymann
Herr Stockmann: Aleksander Holmen
Petra Stockmann, doktorens eldre søster, ordfører, politiker, og formann i badehuset: Anette Sissener
Hovstad, redaktør av Folkebudet: Francisco Kalle Navarro
Aslaksen, medarbeider i Folkebudet: Arturo ScottiSkjult tekst

"Hva annet skulle jeg ellers gjøre, hvis jeg ikke skulle holde på det som er rett og sant?" Janne Stockmann.
Dr. Janne Stockmann oppdager at kilden til drikke og spa-vannet er fult av patogene bakterier forårsaket av industrielle avløp. Hun ønsker å publisere funnene i avisen, og krever at bystyret omdirigerer vannrørene. Innflytelsesrike borgere og lokale journalister lover å støtte henne. Søsteren Petra, ordføreren, reiser imidlertid noen alvorlige bekymringer: Den økonomiske velstanden i kurbyen vil bli truet. Plutselig begynner støtten til Janne Stockmann fra byens beslutningstakere å avta. Men Janne insisterer på åpenhet, og krever å offentliggjøre saken. For henne har saken for lengst sluttet å handle om det forurensede helsespaet - målet hennes er samfunnet som helhet.
Ibsens drama vakler på en fin linje mellom ærlighet og fanatisme. Hva er potensialet for full åpenhet i et kommersialisert samfunn?

Hedda Gabler

I rollene:
Jørgen Tesman: Arturo Scotti
Fru Hedda Tesman : Tone Oline Knivsflå
Fru Elvsted: Nora Frølich
Eilert Løvborg: Aleksander Holmen

"Mot! Ja den som hadde det! Da kunne man kanskje likevel levd livet" Hedda
Et stort, vilt og vakkert liv, det var det Hedda Gabler hadde i tankene. Et eget liv. Det var ikke uten beregning at hun giftet seg med den ambisiøse vitenskapsmannen Jørgen Tesman. Nå mistenker hun at det er dette hun vil finne ved hans side: Konvensjoner, omtanke og kjedsomhet. Tesman drømmer om et professorat som vil forbedre parets økonomiske posisjon. Så dukker hans gamle bekjent Eilert Løvborg opp i byen, alltid Tesmans rival i spørsmål om sex og karriere. Løvborg, en genial mann, har tatt tak i avhengighetsproblemene sine, og skrevet en bok som alle snart skal snakke om. Dette setter i gang store konsekvenser for både Hedda og alle hun har rundt seg.

Vårløsning

I rollene:
Wendela Bergmann: Natalie Tangen
Melchior Gabor: Ulrik Græsli
Moritz Stiefel: Jacob Stabell
Ilse: Natalie Tangen

"Jeg skulle gjerne likt å vite hva vi gjør her på jorda!" Melchior
Barndommen er over. Hva nå? Wederins drama forteller om pubertetens skrekk. De unge vil vite. De vil forstå hva som skjer med dem og hvor de hører hjemme. De henger sammen og lærer av hverandre. De utforsker og sex er overalt. Men hva med kjærligheten? Hvordan fungerer det? Hvordan fungerer livet? Foreldrene har ingen svar. Og du vil definitivt ikke bli som dem! Moritz er under et stort press. Når han mislykkes på skolen, gir han opp. Ilse har vært hjemmefra lenge. Melchior ser ut til å klare seg og Wendela tror hun finner den virkelige følelsen i smerten. Så mister de kontrollen.

Integrert stemme og tekst: Miriam Sogn
Kostymer: Signe Vasshus
Rekvisitter: Ida Lome Brevik

Billettbestilling

.