Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forestilling

Avgang 2021: Penthesileia. 3BA skuespillerfag. Regi: Johannes Holmen Dahl. Foto: Stephen Hutton
Avgang 2021: Penthesileia. 3BA skuespillerfag. Regi: Johannes Holmen Dahl. Foto: Stephen Hutton

Avgang 2021: Penthesileia av Heinrich von Kleist

Årets avgangsstudenter i bachelor skuespillerfag viser tragedien Penthesileia av den tyske dramatikeren Heinrich von Kleist som sin avgangsforestilling.

I gjendiktning ved Trond Winje.

Regi ved Johannes Holmen Dahl.

Merk: Det er ikke mulig å bestille billetter til forestillingen. Grunnet smittevern er forestillingen kun åpen for noen få inviterte fagfeller. Siden blir fortløpende oppdatert med tider og informasjon.

Penthesileia: Da Kleist i 1805 - 28 år gammel for alvor tok opp arbeidet med Penthesileia, var det ikke for å gjenskape et motiv fra antikken og datidens krav til versedramaet. Kleist søkte heller uttrykk for en dyp og subjektiv fortvilelse. Penthesileia er komponert som et orkesterverk i 24 satser. Motiver og tonearter kontrasterer hverandre i en bølgende bevegelse mellom stillferdig poesi og voldsomme utbrudd. De to hovedpersonene Achilles og Penthesileia hever seg langsomt opp over mylderet av erotisk farvede slagscener og duftende blomstertablåer til den endelige forening i en kjærlighetskatastrofe. Alt som blir sagt, alt som skjer, bærer med ubønnhørlig kraft mot kjærlighetens dødelige konsekvens, og hele verket drives av en presisjon og et språklig tempo, som er unikt i datidens tyske dramatikk.
«Det er sant,» skrev han til sin kusine Marie, da han hadde avsluttet arbeidet, «mitt innerste vesen ligger her - all sjelens skitt og all dens glans.»

Teksten er bearbeidet av Johannes Holmen Dahl i samarbeid med studentene.

I rollene:
Penthesileia: Synnøve Fossum Eriksen
Achilles: Arjan Nilsen
Prothoe: Clara Mølsted-Ylönen
Asteria: Ingrid Myhre Løvik
Meroe: Stine Elverhøi Johnsen
Yppersteprestinnen: Monica Dybwad
Odysseus: Fabian Lunde
Adrast: Eirik Langås Jørgensen
Antilochus: Jonas Hoff Oftebro


Kostymer: Hedda Lund Simonsen
Lysdesign: Anders Krog Kristiansen
Lyd: Olaf Stangeland
Rekvisitør: Kikki Noren Løwgren
Regiassistent: Timian P. C. Volla Tøstie
Scenemester: Björn Ragnar Berntsson
Inspisient: Trude Molkom
De scenetekniske elementene er bygget ved Kunsthøgskolen i Oslo sine verksteder.

Pedagogiske mål for perioden

I Skuespillerfag 3 skal skuespillerutdanningens forskjellige ferdigheter integreres inn i arbeidet, og bidra i utforming av en teaterforestilling med klare kunstneriske ambisjoner. Prosjektet skal inneholde et element av dybdearbeid. Med dybdearbeid menes et utgangspunkt for utvikling av forestillingen som er tydelig og avklart, og som det trengs tid og fokus for å trenge inn i. Sammen med pedagogen/regissøren skal studentene skape en helhetlig forestilling. Studentene skal øves i å jobbe med avanserte sceniske skikkelser som har omfattende prosesser i utfordrende teaterunivers. Studentene skal evne å anvende dramaturgisk tenkning i sitt arbeide som skuespiller og kunne samarbeide kreativt med de forskjellige medarbeiderne i en teaterproduksjon, i tillegg ha reflektert over de estetiske og etiske valgene underveis i prosessen.

Årets avgangsstudenter i bachelor skuespillerfag:

Synnøve Fossum Eriksen, Arjan Nilsen, Clara Mølsted-Ylönen, Fabian Lunde, Ingrid Myhre Løvik, Jonas Hoff Oftebro, Stine Elverhøi Johnsen, Erik Langås Jørgensen, Monica Dybwad