Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 130, Firefox (Android) 130, Android WebView 130, Chrome 130, Chrome 129, Chrome 128, Chrome 127, Chrome 109, Edge 130, Edge 129, Edge 128, Firefox 132, Firefox 131, Firefox 130, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 18.0, Safari/Chrome (iOS) 17.6-17.7, Safari/Chrome (iOS) 17.5, Safari/Chrome (iOS) 16.6-16.7, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.8, Opera Mobile 80, Opera 114, Opera 113, Safari (MacOS) 18.0, Safari (MacOS) 17.6, Samsung 26, Samsung 25

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Med sine optiske illusjoner innen strikk har Bernard Krucyk vunnet Shima Seikis internasjonale designkonkurranse. Foto: Uma Crompton
Med sine optiske illusjoner innen strikk har Bernard Krucyk vunnet Shima Seikis internasjonale designkonkurranse. Foto: Uma Crompton

Vinner internasjonal strikkekonkurranse

Bernard Krucyk går tredje året på bachelor i kles- og kostymedesign, nå har han vunnet Shima Seikis designkonkurranse innen strikk! Snart er han klar for to uker med opplæring på deres nyeste digitale maskiner i Derbyshire.

– Jeg jobber med strikk på digitale verktøy. Det gjør at jeg kan sette hele plagget sammen digitalt. Det er veldig annerledes enn håndstrikk. Jeg jobber med masker satt sammen for å lage et tekstil, en struktur, et bilde.

Krucyk forteller at da han bestemte seg for å søke på KHiO hadde han lyst til å studere både grafisk design og kles- og kostymedesign.

– Det ble til at jeg valgte det siste, for jeg fant ut at det var enklere å jobbe med begge deler innen klesdesign enn omvendt. Da jeg begynte visste jeg ikke en gang at skolen hadde et strikkeverksted, men jeg ble raskt interessert i det og begynte å jobbe med de gamle analoge maskinene. Det er egentlig først i år, siste året av min bachelor, at jeg har jobbet med digitalstrikk. Det tar tid å lære seg og det er ikke så lett å bestille reparasjon om noe skulle gå galt med maskinen. Jeg er veldig takknemlig for at verksmester Dagfinn Skoglund har vist meg tilliten ved å lære meg opp og la meg bruke den store digitale maskinen. Jeg må innrømme at jeg i starten syntes maskinen så rimelig fryktinngytende ut.

Konkurransen henvendte seg til alle avgangsstudenter i Storbritannia, Frankrike, Nederland, Norge og Sverige. Hvert år blir to vinnere  valgt. I tillegg til Bernard Krucyk fra KHiO er også Minnie Reed fra Nottingham Trent University i Storbritannia valgt ut. Reed tar en master i Fashion Knitwear.

Industry judges choose Shima Seiki student competition winners

– Så langt jeg vet så er det bare KHiO som har deltatt i konkurransen fra Norge. Strikkeverkstedet hos oss har vokst og det er stadig flere som har fått interesse for strikk. Jeg tenker at det er et lurt valg for oss som går klesdesign. Strikk har mange egenskaper som er bra for fremtiden, blant annet designer du digitalt én form, slik at det ikke blir noe svinn i bruk av materiale. Det er viktig i vår industri.

På spørsmål om hva han tror er årsaken til at nettopp han er valgt ut som en av to vinnere, trekker Krucyk frem sin interesse for å skape optiske illusjoner i strikk.

– Det er en teknikk som er godt kjent innenfor grafisk design, men ikke så mye utforsket innenfor strikk. Så det vil jeg gjerne utforske mer. Dette har jeg også fått gode tilbakemeldinger på i forbindelse med konkurransen, og jeg tror det er årsaken til at jeg vant.

Foto: Uma Crompton

Nytt og imponerende

– Det jeg har sett av arbeidet til Bernard, har imponert meg stort – jeg har ikke sett slikt bli strikket noen gang før – og jeg har tross alt holdt på med dette siden 1980-tallet, forteller verksmester på strikk Dagfinn Skoglund. Han er veldig glad for at Bernard har gjort det så bra, men overrasket er han ikke.

– Da vi hadde hatt det første strikkekurset, så kom Bernard til meg etter noen dager og spurte om jeg ikke hadde noen mer kompliserte «oppskrifter» på spesifikke strikkekvaliteter, og jeg tenkte; Javel, jeg gir han alle så har han nok å tenke på en stund fremover! Etter kun få dager så kom han tilbake og sa han hadde gjort dem, og spurte om jeg hadde flere. Da måtte jeg bare sende han til biblioteket. Så god er han, og teknisk sett er han nok bedre enn meg. Siden den gang har han fått så mye tilgang til maskinene som han har trengt, og den muligheten har han brukt til fulle.

I tillegg til å levere inn et prosjekt til konkurransen, ble kandidatene også intervjuet før en vinner ble kåret. Skoglund tviler ikke på at Bernard Krucyk overbevist juryen både med sin kunnskap og interesse for strikkedesign.

– Jeg har hatt gode studenter med interesse for strikkedesign før, men ingen som han. I tillegg er han en veldig «ålreit fyr» som er både oppmerksom, vennlig og høflig og lett å omgås, men samtidig faglig ambisiøs og åpen for alle muligheter som kan bringe interessen videre og utvikle han. Det for meg er oppskriften på en god designkarriere.

Image

Verksmester på strikk, Dagfinn Skoglund (t.h.), er svært imponert over Bernard Krucyks ferdigheter. Han var ikke i tvil om å la Bernard slippe til på de mest avanserte digitale maskinene for å prøve ut nye ideer.

Mange fremtidsmuligheter

– Det er en veldig spennende tid innen strikk, fortsetter Krucyk. – Det er gode muligheter for samarbeid på tvers, både under utdanningen og som profesjonell designer. Jeg har samarbeidet med studenter fra grafisk design og håper å fortsette samarbeid på tvers når jeg er ferdig her. Det er ikke så viktig for meg at det må stå navnet mitt på hvert plagg jeg er med å designe, jeg er mest opptatt av at jeg gjennom samarbeid kan få til noe bra.

Premien er to uker med opplæring hos maskinleverandøren Shima Seiki Europe, i Derbyshire, som også har levert de digitale maskinene til strikkeverkstedet på KHiO. 

– Når det gjelder den tekniske delen av strikk så er ikke det så lett å tilegne seg her i Skandinavia, så jeg ser veldig frem til å få mer teknisk innsikt gjennom denne premien. I tillegg skal jeg rent konkret bruke de to ukene på å virtualisere avgangsarbeidet mitt. Så jeg tenker at tidspunktet for opplæringen i vår er helt perfekt for meg. Og så er det jo også en fantastisk mulighet for å knytte kontakter for fremtiden, så jeg er spent på hvor det vil ta meg. Jeg tenker at jeg som har min utdanning fra KHiO også kan ha noe å tilføre, fordi vi lærer å åpne tankene for hvordan vi kan bruke gamle teknikker i en moderne setting. Den kombinasjonen tror jeg er viktig for god innovasjon.

Image

I dette tekstilet har Krucyk eksperimentert med en veldig tynn tråd, for å få frem en shimmer effekt som ser fin ut i bevegelse. Han planlegger å bruke effekten blandet med andre strukturer og optiske illusjoner i sitt avsluttende bachelorprosjekt denne våren.

Dekan ved avdeling design, Peter Løchstøer, er glad for at Bernard Krucyk har valgt å fokusere på strikk under sin utdannelse.

– Jeg gratulerer Bernard med seieren! Jeg er umåtelig stolt på hans vegne og på vegne av avdelingen, fagområdet kles- og kostymedesign og strikkeverkstedet. Strikk er et spennende felt innen våre fagområder og en viktig og levende tradisjon og industri i norsk sammenheng. At kunsthøgskolen har en utdanning og et verkstedtilbud med mulighet for å fokusere på strikk er viktig med tanke på fremtidig arbeidsliv og verdiskaping i Norge der blant annet ull er en råvare med stort potensiale som det er mulig å produsere og foredle lokalt. Strikk er også spennende i et bærekraftperspektiv siden det på lik linje med f.eks 3D-printing er en additiv teknologi der det er mulig å skape og produsere klær, andre produkter og uttrykk, med minimalt materialsvinn.

Løchstøer legger til at han håper flere blir inspirert til å velge strikk.

– At Bernard markerer seg i denne konkurransen er ikke bare gledelig for ham, men viser at vår utdanning ligger på et internasjonalt nivå og at vi bidrar til kunnskapsutviklingen innen strikkedesign og bruk av teknologi. Jeg håper også at seieren kan bidra til å synliggjøre muligheten for å fokusere på strikkedesign i våre studieprogram og at kanskje flere talenter innen strikk velger å søke seg til studier på KHiO.

Krucyk er opptatt av kunnskapsdeling og har allerede begynt å videreformidle det han har lært seg underveis til en førsteårsstudent, som også er veldig interessert i strikk.

– På KHiO kan man på mange måter definere sin egen utdanning. Jeg har nerdet på strikk og er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til det. Jeg håper min kunnskap også kan komme andre til nytte. Nå har jeg brukt så mye tid sammen med den digitale strikkemaskinen at jeg kan høre når den trenger mer olje, ler Bernard Krucyk.

Foto: Uma Crompton


Følg Bernard Krucyk på instagram @forglemmelig


Om konkurransen
Student Competition 2023 | Shima Seiki