Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Prisvinner Julie Ebbing ankommer Dronning Sonja KunstStall sammen med sin far, Trygve Ebbing. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff.
Prisvinner Julie Ebbing ankommer Dronning Sonja KunstStall sammen med sin far, Trygve Ebbing. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff.

Vinner av Kjell Nupen Memorial Grant

Vi gratulerer Julie Ebbing med å ha vunnet Kjell Nupen Memorial Grant 2017. Hun vant på grunnlag av arbeider hun presenterte i sin avgangsutstilling på master i Medium og materialbasert kunst, grafisk kunst og tegning, ved KHiO i 2016.

Minnestipendet the Kjell Nupen Memorial Grant er opprettet av H.M. Dronningen og den amerikanske trykkeren Bill Goldston, og skal gå til yngre og lovende grafikere i Norden. Alle de nordiske landene var representert blant de nominerte til stipendiet som ble delt ut 5. september, fødselsdagen til Kjell Nupen. Av 36 kandidater av gjennomgående høy kvalitet, gikk stipendet til Julie Ebbing, som gikk ut fra KHiO i 2016.

– KHiO har vært et hjem og gitt god grobunn for kunsten. Et sted like mye for diskusjon og ulike meninger som et sted hvor vi backet hverandre opp og heiet hverandre frem, sier Julie. – Grafikken har vært som en liten familie for meg, en trygg havn i en ellers til tider kaotisk tilværelse. Jeg er veldig glad i alle lærerne på KHiO. Professorens kontor var hyppig besøkt med diverse indre stridigheter og bekymringer i livet og i kunsten. Pettersson (Jan Stefan Pettersson, professor i grafisk kunst og tegning) har alltid et lyttende øre og en pastill å by på, avslutter Julie før hun legger til litt lattermildt, – Aller mest var jeg glad i handicaptoalettet, mitt yndlingssted på hele skolen. HCWC er zen. Et sted for filosofering, for gledeshyl og strigråt.

Stipendiet hun har vunnet består av et 10-dagers utdanningsopphold ved det anerkjente grafikkverkstedet Universal Limited Art Editions (ULAE) på Long Island i New York, samt kr. 50.000,- for å dekke reise- og materialutgifter.

Juryens vurdering

Juryen begrunner sitt valg med at kunstneren fortolker en tradisjonell grafisk teknikk og gir den et moderne og aktuelt uttrykk. Selv om kunstneren er nyutdannet, oppfattes prosjektene hennes som modne og gjennomførte.

Tresnittet er kjernen i Ebbings praksis. Denne teknikken blandes med installasjon, skulptur, maleri, tegning, tekstil, broderi, collage, funnede objekter, performance og tekst. I Ebbings arbeider tilføres tresnittet en rå energi. Innenfor et gitt rammeverk evner hun å utnytte treets egenart samtidig som hun stadig skaper nye sammenhenger.

Ebbing bringer kunsthistorien inn i sitt kunstnerskap, og arbeidene inneholder både politiske og sosiale kommentarer. Selv sier hun at måten hun benytter seg av tresnittet befinner seg et sted mellom håndverk og hærverk. Ebbings kunstneriske praksis er aktuell, og samtidig nyskapende i relasjon til mediet og tematikken.

Kriterier for tildeling

Kjell Nupen Memorial Grant deles ut 5. september annethvert år på den avdøde Kjell Nupens bursdag. Stipendiet tildeles en nordisk kunstner som er under utdanning, eller nettopp har avsluttet sin utdanning, og som aktivt bruker grafikk som et viktig uttrykksmiddel innenfor sitt kunstnerskap.

Stipendiet er et samarbeid med mestertrykker Bill Goldston ved Universal Limited Art Editions (ULAE) og juryen består av styret i Queen Sonja Print Award. Kunstnerne blir nominert av de større kunstutdanningsinstitusjonene eller grafikkorganisasjonene i sine respektive land.

Les saken på kongehuset.no