Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Åpen klasse
Sølv
Ulf Nilsen og Vibeke Luther O'Rourke i Crow Press
A Poem, Steinar Opstad.
Åpen klasse Sølv Ulf Nilsen og Vibeke Luther O'Rourke i Crow Press A Poem, Steinar Opstad.

To sølv under «Årets vakreste bøker»

Prisene for årets vakreste bøker ble delt ut på Sentralen i Oslo onsdag 8. mai. Professor Martin Lundell, fagansvarlig for grafisk design og illustrasjon, og Vibeke Luther O'Rourke, verksmester publisering, ble tildelt sølv.

Konkurransen Årets vakreste bøker ble i år gjennomført for 86. gang. Bidragene i denne konkurransen representerer vår tids viktigste aktører innen bokdesign og illustrasjonskunst, og er den eneste konkurransen som fokuserer på den visuelle siden av boken; design, illustrasjon, typografi, struktur og materialbruk.
Grafill R21 er det åpnet en utstilling som presenterer alle vinnerbøkene, og arbeider av årets vinner av Bokkunstprisen.

Martin Lundell fikk sølv for boken Imot døden. Han fikk også diplom for boken Armauer.  Vibeke Luther O'Rourke fikk sølv for boken A poem Steinar Opstad. Denne boken er en artists´ book og juryen kommenterte at de gjerne mottar flere artists´ books til konkurransen fremover, og at det på sikt kan bli en egen kategori.

Skjønnlitteratur Voksen
Sølv
Martin Lundell og Lars Ole Klavestad

Imot døden

Juryens kommentar
En litterær bok med tydelige referanser til den klassiske essayestetikken, der teksten veksler mellom lesninger av litteratur og sykkelturer i indre Østfold blant områdets helleristninger. Fargebruken passer både bokens innhold og de visuelle referansene, uten å direkte vise formen på omslaget, men heller spiller på assosiasjonene. Derimot passer kalkeringene svært godt på forsatsen, som et passende anslag. Typografien passer tematikk godt, og skriftsnittet danner en solid kontekst rundt både handling og sted. Trykkteknikken på omslaget passer temaet utmerket med kontrasten mellom folie og den grove shirtingen. Generelt fint og klassisk typografisk satt, hvor også materialiteten passer godt til både sats og skriftvalg.

Grafisk design
Martin Lundell
Kalkeringer av helleristninger
Lars Ole Klavestad

Forfatter
Bernhard Ellefsen

Redaktør
John Erik Riley / Cappelen Damm AS

Designansvarlig
Elisabeth Vold Bjone / Cappelen Damm AS 

Forlag
Cappelen Damm AS

Trykk
Livonia Print Sia, Latvia

Papir
100g Munken Pure

Skrift
William Text 10

Innbinding
Hardcover

Bokomslag Voksen
Diplom
Martin Lundell

Armauer

Juryens kommentar
Denne bokens omslag fremstår poetisk og diskret fortellende. Omslaget er taktilt med sin okergule shirting som bærer et gammelt bilde fra leprahospitalet St. Jørgens hvor handlingen utspiller seg. Gulfargen underbygger det drømmeaktige, som er sentralt i fortellingen, samtidig som det er en tydelig referanse til sykdommen. Det er et fint grep å bruke sølv i tittelen for å representere håpet.

Grafisk design
Martin Lundell

Foto
Marcus Selmer / Norsk Folkemuseum

Forfatter
Liv Mossige

Redaktør
Frederik Lønstad / Cappelen Damm AS

Designansvarlig
Elisabeth Vold Bjone / Cappelen Damm AS

Forlag
Cappelen Damm AS

Trykk
Livonia Print Sia, Latvia

Papir
80g Munken Print Cream 1,5

Skrift
Sabon 10/14

Innbinding
Hardcover

Åpen klasse
Sølv
Ulf Nilsen og Vibeke Luther O'Rourke i Crow Press

A Poem, Steinar Opstad.

Juryens kommentar
“A Poem” er en artists´ book trykket for hånd i 12 unike eksemplarer. Bokens grafiske tolkninger av Opstads dikt, en kombinasjon av litografier og høytrykk på forskjellig papir med ulike overflater og transparens, er en taktil og visuell drøm, og en inspirasjon for formgivere og illustratører av mer tradisjonelle bøker. En kassett trukket i tekstil beskytter ”A Poem”. Som en artists´ book har ”A Poem” i år ingen sammenliknbar konkurranse innenfor sin kategori. Juryen ser gjerne at flere artists´ books sendes inn til konkurransen fremover, og at det på sikt kan bli en egen kategori.

Grafisk design
Vibeke Luther O'Rourke / Crow Press

Illustrasjon
Ulf Nilsen

Dikter
Steinar Opstad

Forlag
Crow Press

Trykk
Publiseringsverkstedet KHiO

Papir
Grafikk- og høytrykkpapir, 180g Rives White, 175g Somerset Book Creme

Skrift
Bodoni 12 blysats

Innbinding
Håndinnbinding