
Styrker båndene til Italia
Kunsthøgskolen fikk besøk av den italienske ambassadøren Stefano Nicoletti, Med seg hadde han Raffaella Giampaola, direktør ved Det italienske kulturinstitutt i Oslo og Damiano Gulli, kurator for Milano Triennalen. De ble mottatt av rektor Marianne Skjulhaug, prorektor for utdanning Martin Egge Lundell, dekan på Kunstakademiet Antonio Cataldo og førsteamanuensis i skulptur og installasjon Liv Bugge.
Rektor Marianne Skjulhaug ga gjestene en sniktitt inn på hovedscenen, der ballettstudentene var i full gang med øvelser. Scenen er laget for profesjonelle produksjoner, og er like stor som scener med plass til 1000 publikummere, men siden vi er en skole er det bare 250 publikumsplasser hos oss. En ganske eksklusiv opplevelse. Ambassadør Nicoletti lot seg imponere av vårt offentlige og gratis arrangementsprogram, med rundt 250 arrangementer i året.
Italia er veldig viktig for samtidskunst og Kunsthøgskolen har allerede utvekslingsavtale med 12 italienske skoler. Under besøket ble det også opprettet en dialog om fremtidige muligheter for samarbeid på KHiO.
«Incredible!» utbrøt en begeistret Gulli , da følget fikk se inn i ovnsrommet, der vi har Nord-Europas største keramikkovner. Damiano Gulli, kurator for Milano Triennalen, var i Oslo for første gang i forbindelse med sitt samarbeid med det Det italienske kulturinstitutt, og foredraget «Inequalities. How to mend the fractures of humanity», som også er tema for årets Triennale. Triennalen i Milano, som er en internasjonal utstilling for kunsthåndverk, design og arkitektur, åpner 13. mai i år.
Følget fulgte også interessert med da dekan Antonio Cataldo ved Kunstakademiet fortalte om vår studentfokuserte pedagogikk, der underviserne støtter det studentene er interessert i, framfor å fremheve sine egne kunstnerskap.
Ved Kunsthøgskolen gjelder det praktiske fokuset hele veien fra en bachelorgrad til en doktorgrad. Vårt unike doktorgradsprogram er gjenstand for internasjonal interesse. Liv Bugge, tidligere stipendiat og deltager under Venezia Biennalen 2022, som nå underviser ved Kunstakademiet, fortalte om hvor viktig det er for vår doktorgrad at selve prosessen er forskningen. Vi forsker gjennom kunsten og stipendiatene skriver derfor ikke en avhandling, men en refleksjon rundt prosessen.