Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

"Observatoriet" av Øystein Pålsønn Lønvik. Her er verket fotografert på avgangsutstillingen i 2020, Kunsthøgskolen i Oslo.
"Observatoriet" av Øystein Pålsønn Lønvik. Her er verket fotografert på avgangsutstillingen i 2020, Kunsthøgskolen i Oslo.

Studenter på Høstutstillingen 2022

Flere nåværende og nylig uteksaminserte KHiO-studenter viser arbeider på Statens 135. kunstutstilling. Finn Adrian Jorkjen, som gikk ut fra KHiO i vår, har mottatt Norske Kunstforeningers debutantpris 2022.

Utstillinga står på Kunstnernes Hus fra 10. september – 16. oktober.

Vinner av årets debutantpris

høstutstillingen 2022

Finn Adrian Jorkjen: "Hvordan det går" (2022)

Finn Adrian Jorkjen har mottatt Norske Kunstforeningers debutantpris 2022 for sitt performanceverk. Juryen mener verket er et visuelt univers som tematisk berører strukturer knyttet til kjønn og identitet, vårt forhold til massemediene, kunstens status og kunstnerens praksis og ambivalente følelser knyttet til synlighet og representasjon.

Årets jury har hatt 60 verk å vurdere i jakten på årets debutat, det er rekord i debutanter på utstillingen.

Det begynner med vage minner om tyske gameshow på et dansk fjernsynsapparat. Vi sitter i en gammel kinosal, som har opplevd mer enn det vi kan forestille oss. Hvis det ikke lenger er lov å si noe, burde vi ikke alle danse litt mer? Det var egentlig ikke et spørsmål. Faren min fortalte om da de seilte til Sør-Korea. Det å føle seg sett og det å føle seg angrepet, er to sider av samme sak. Og om en spade noensinne kan være mer enn en spade, og om vi noensinne kan være mer enn venner. Du får push-notifikasjoner for å slappe av. Gode kunnskaper om bruk av Excel og PowerPoint kreves ikke.

"Hvordan det går" er utformet som en powerpointpresentasjon forkledd som et gameshow, forkledd som mange små performancer som er satt sammen. Temaene som tas opp spenner fra hvor man finner nærmeste toalett til reklamer på mobiltelefoner, hva en «jobby» er og hvorfor kunstneren elsker Alf Prøysen.

Finn Adrian Jorkjen (f. 1990 i Arendal) bor og arbeider i Oslo. Han har bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim og mastergrad fra Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo. Jorkjen har tidligere vist arbeider ved festivalen Ravnedans (Kristiansand), Sørlandsutstillingen og Rosendal Teater (Trondheim). Han er også en del av performanceduoen Koppen & Jorkjen, med kunstneren Henrik Koppen. Sammen har de hatt utstilling ved Heimdal Kunstforening og vist performancer ved Kolbotn Garasje Galleri og Kunsthuset Kabuso (Øystese).

Norske Kunstforeningers debutantpris

Norske Kunstforeningers debutantpris er på 50.000 kroner og deles hvert år ut til en kunstner som er debutant på Høstutstillingen. Dette er 13. gang Norske Kunstforeninger deler ut prisen.

Juryen Norske Kunstforeningers debutantpris har i 2022 bestått av:

Kari Berge, juryleder, nestleder i Norske Kunstforeninger, leder i Sandefjord Kunstforening
Andreas Rishovd, daglig leder, Kunsthall Grenland
Kari Anne Helleberg Bahri, utstillingskomiteen Kongsberg Kunstforening
Apichaya Wanthiang, Den Nasjonal Jury, Statens Kunstutstilling - Høstutstillingen

Nåværende KHiO-studenter på Høstutstillingen

høstutstillingen 2022

Johanna Hoffsten: "Östermalmstorg" (2022)

Johanna Hoffsten (f. 1993 i Sverige) bor i Oslo, hvor hun for tiden er student ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Kunstakademiet. I tillegg har hun utdanning fra Lunnevad folkhögskola (Vikingstad i Sverige). Hoffsten har blant annet stilt ut på POM Gallery (Mariefred i Sverige), Vårsalongen ved Liljevalchs konsthall (Stockholm), Galleri Sander (Linköping i Sverige) og Saabs Konstförening (Linköping). I 2016 og 2018 deltok hun på den juryerte gruppeutstillingen «Under samma tak» ved Östergötlands museum (Linköping).

høstutstillingen 2022

Kim Andreas Roland Berger: "Standing on the shoulders of the ghost from the past" (2021) og "Slukt av skumringen" (2021)

Kim Andreas Roland Berger (f. 1993 i Oslo) bor i Oslo, hvor han for tiden tar en bachelorgrad ved KHiO, Kunstakademiet. I anledning Høstlys kunstfestival 2020 (Groruddalen) var han med på å utforme et veggmaleri ved inngangen til Romsås senter i samarbeid med Julius Karoubi, Amina Sahan og lokale beboere. Berger har også erfaring med kunstformidling for barn og ungdom på Grorud og Furuset, blant annet ved Furuset bibliotek og aktivitetshus.

høstutstillingen 2022

Mariusz Maslanka: "Frozen Estate I, II" (2020)

"Frozen Estate I,II" består av to identiske gjerdeskinner i stål. Tittelen peker på begrepet «eiendomsfrysing», en strategi for å overføre eiendom til noen andre uten at dette får skattemessige konsekvenser for den som overtar eiendommen. Verkets utforming er basert på designet til et eksisterende gjerdesystem og utformet for å stenge uvedkommende ute og potensielt skade de som forsøker å bryte seg forbi. I utstillingsrommet går gjerdeskinnene nærmest i ett med den hvite veggen.

Mariusz Maslanka (f. 1992 i Polen) bor i Oslo, hvor han for tiden tar en mastergrad ved KHiO, Kunstakademiet. Han har også en mastergrad i grafikk fra Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design in Wroclaw (Polen). Maslanka har tidligere hatt duoutstillinger med Barbara Żłobińska på Galeria SIC! (Wrocław i Polen) og på Cave Gallery (Berlin) i forbindelse med Project Space Festival Berlin. Han har også vist arbeider ved blant annet National Ossoliński Institute (Wrocław i Polen), Wroclaw Contemporary Museum (Polen) og ved Śmierć Człowieka (Polen) som en del av Warsaw Gallery Weekend 2019.

høstutstillingen 2022

Samira Tohidi: "Samira Hotel" (2021)

Samira Tohidi (f. 1994 i Sverige) er bosatt i Oslo, hvor hun for tiden tar en bachelorgrad ved KHiO, Kunstakademiet. Tohidi har nylig deltatt på en gruppeutstilling ved Galleri Thomassen (Göteborg). I 2022 arrangerte hun også gruppeutstillingen «BEING» på Galleri Seilduken ved Kunsthøgskolen i Oslo, i samarbeid med Makda Embaie og Damien Ajavon. Dette var Kunsthøgskolens første gruppeutstilling som rettet seg spesifikt mot studenter som identifiserer seg som BIPOC (Black, Indigenous and People of Color).

Markus Mostue, Høstutstillingen

Markus Mostue: "The Critical Tourist Map of Oslo" (2020)

"The Critical Tourist Map of Oslo" er akkurat som et helt vanlig turistkart. Bare at alt er negativt. Kartet er en motvekt til det polerte og kommersielle kartet man kan plukke med seg fra butikker som retter seg mot turister eller ved turistbussenes stoppesteder.

Markus Moestue (f. 1982 i Porsgrunn) bor i Oslo. Han har en bachelorgrad fra Kunstakademiet i Bergen og studerer for tiden til mastergrad ved Kunstakademiet på Kunsthøgskolen i Oslo. Moestue har de senere årene vist arbeider ved Hvitsten Salong (Vestby) og Studio 1/2 (Oslo).

høstutstillingen 2022

Shwan Dler Qaradaki: "To My Children" (2017)

"To My Children" tar utgangspunkt i Shwans personlige historie som tidligere flyktning, og er utformet som et filmatisk brev til hans barn i Norge. I desember 2014 besøkte Shwan sin familie i irakiske Kurdistan, på et sted der IS-styrkene befant seg bare noen mil unna. Hvordan er det å bo i Norge mens man er redd for at familien kan bli utsatt for terroristenes fryktelige handlinger? Verket gir et innblikk i Shwans opplevelser som førstehåndsvitne til krigens brutalitet, men tar også opp spørsmål knyttet til det å leve i spennet mellom ulike nasjonale identiteter og bli integrert i en ny kultur.

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977 i Kurdistan) bor og arbeider i Oslo. Han har kunstutdannelse fra både Kurdistan og Norge. For tiden er han doktorgradsstipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo. Qaradaki deltok nylig på Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst» (Oslo). Han har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet ved Interkulturelt Museum (Oslo), Festspillene i Nord-Norge (Harstad), Kunstnerforbundet (Oslo), Galleri LNM (Oslo) og Tegnerforbundet (Oslo).

Vi Går Ned Med Stil Og Engangsgrill 6

Christa Barlinn Korvald, sammen med Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Io Sivertsen: "Vi går ned med stil og engangsgrill" (2021)

En kunstfilm som utforsker menneskets reaksjon på en klimakrise som virker uhåndterlig.

Christa Barlinn Korvald (f. 1994 i Oslo) er oppvokst i Tromsø og bor i Oslo, hvor hun jobber som scenograf og kunstner og går på masterstudiet i grafisk design og illustrasjon på KHiO, avdeling design.. Korvald har vist arbeider ved blant annet Galleri BOA (Oslo), Kunstverein Leipzig og i Oslos gater. Som scenograf har hun jobbet på Rogaland teater (Stavanger) og Kilden teater og konserthus (Kristiansand). 

Nylig uteksaminerte KHiO-studenter på Høstutstillingen

høstutstillingen 2022

Amir Asgharnejad: "“Trist Karriere, Mannen og Verket” side 272 og 273" (2021)

Verket i utstillingen er en del av prosjektet Den store oppvekstromanen maleriene. De to maleriene utgjør til sammen en «dobbeltside» som kommenterer hverandre. Tittelens første del viser til et utsagn som ble gitt på et radioprogram, der en av programlederne påstod at Asgharnejads karriere som komiker og TV-skuespiller hadde vært en «trist karriere».

Amir Asgharnejad (f. 1985 i Iran) er oppvokst i Kristiansand og bor i Oslo. Han er også kjent under navnet Herr Kunstmaler. Asgharnejad har en mastergrad fra KHiO, Kunstakademiet, og har i tillegg bakgrunn som skuespiller og komiker. De seneste årene har han vist arbeider ved blant annet Galleri BOA (Oslo) i forbindelse med utstillingsserien «Oslo City», Arteriet (Kristiansand), Tegnerforbundet (Oslo), Kristiansund Kunsthall og Galleri Golsa (Oslo). Han har medvirket i en rekke film- og TV-produksjoner, blant annet i NRKs julekalender Stjernestøv, som deltager i Kongen befaler på TVNorge, og som hovedrollen i dramaserien Oslo Zoo på NRK1.

høstutstillingen 2022

Andrea Galiazzo: "What Am I Doing" (2020)

Andrea Galiazzo (f. 1983 i Italia) bor og arbeider i Oslo, hvor han har en mastergrad i kunst og offentlige rom fra KHiO, avd. kunst og håndverk. Galiazzo har blant annet hatt separatutstilling ved Trondhjems Kunstforening og vist arbeider ved Tenthaus (Oslo) og Kristiansand Kunsthall. I anledning Tegnetriennalen 2019 hadde han en duoutstilling med Marthe Ramm Fortun på Tegnerforbundet (Oslo). Galiazzo ble tildelt Norske Kunsthåndverkeres studentpris i 2020.

høstutstillingen 2022

Georgiana Dobre & Kjersti Vetterstad: "Book of Change" (2021)

"Book of Change" er et tekst- og tegnebasert kollektivt kunstprosjekt initiert av koreograf og danser Georgiana Dobre og billedkunstner Kjersti Vetterstad. Prosjektet tar utgangspunkt i scores, det vil si enkle, nedskrevne eller tegnede instruksjoner som kan rettes mot et individ eller til en gruppe. Instruksjonene kan foreslå et tankeeksperiment eller en handling som kan utføres i en privat eller offentlig sammenheng. Dobre og Vetterstad har invitert fire kunstnere som identifiserer seg som skeive – to som holder til i Norge og to fra Romania – til å skrive ned et score. Hver av de involverte kunstnerne har igjen invitert to nye kunstnere til å skrive scores, og så videre. Formålet med disse instruksjonene er å oppfordre leseren til å vri, bøye eller bryte heteronormative tankemønstre, binære sosiale koder og/eller stereotypiske fordommer om andre mennesker.

Georgiana Dobre (f. 1989 i Romania) bor i Oslo og er utdannet danser og koreograf. Hun har bachelorgrad i koreografi fra National University of Theatre and Film (București) og mastergrad i koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling dans. Dobre har nylig vært medvirkende danser til Damla Kilickirans utstilling «Twine an image that is yet to be» på Bergen Kunsthall og til forestillingen Afterlife, initiert av Louis Schou-Hansen og Karoline Bakken Lund, som ble vist under Oslo Internasjonale Teaterfestival og på Palmera (Bergen). Hun har tidligere vist performance på Knipsu (Bergen) i samarbeid med Kjersti Vetterstad og Annika Vestel.

høstutstillingen 2022

Jo Mikkel Sjaastad Huse: "Profound Statement" (2021)

En deprimert bil snakker om arbeidet, om utmattelsen, om det monotone og uendelige, om å fortsette og fortsette og fortsette, om å bære og briste i en abstrakt loop, som en bestanddel i en uforståelig maskin – og om muligheten til å gjøre opprør, kanskje bare ved å endelig hvile, eller ved å forsøke å bli en saksofon – noe helt annet enn arbeidet, en overdøvende lyd, et hyl, et tut, en enorm, plutselig forandring.

"Profound Statement" er en ti minutter lang performance fremført av en tom bil parkert foran Kunstnernes Hus i skumringen.

Jo Mikkel Sjaastad Huse (f. 1991 i Oslo) bor og arbeider i Oslo. Han har bachelorgrad fra Kunstakademiet i Bergen og mastergrad fra Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo. I tillegg har han gjennomført forfatterstudier ved Høgskolen i Telemark (Bø) og UiT Norges arktiske universitet (Tromsø). Huse har blant annet hatt separatutstillinger ved Palmera (Bergen), Galleri Memphis (Oslo) og Galleri Toll (Stockholm), samt vist arbeider ved Galleri BOA i samarbeid med Eirik Abri.

høstutstillingen 2022

Lesia Vasylchenko: "Въ Руцѣ Лѣто / Time In Your Hand" (2021)

Lesia Vasylchenko (f. 1990 i Ukraina) bor i Oslo. Hun har en mastergrad i journalistikk fra Ivan Franko National University of Lviv (Ukraina) og en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Vasylchenko er grunnlegger av det tverrfaglige initiativet STRUKTURA. Time og er medkurator i det kunstnerdrevne galleriet Podium. Hun har vist arbeider ved blant annet Haugar Vestfold Kunstmuseum (Tønsberg), Tenthaus (Oslo) og den digitale kunstbiennalen The Wrong. I 2021 deltok Vasylchenko på Rencontres Internationales Paris/Berlin, som ble avholdt ved Louvre i Paris og Haus der Kulturen der Welt i Berlin. Et av arbeidene hennes ble nylig innkjøpt av Museum of Contemporary Art Kiasma.

høstutstillingen 2022

Øystein Pålsønn Lønvik: "Observatoriet" (2020)

Øystein Pålsønn Lønvik (f. 1992 i Tromsø) bor på Ytterøy i Trondheimsfjorden. Han har gått i lære hos billedhugger Helmut Kubitschek i Freiburg (Tyskland), har svennebrev i treskjæring og en bachelorgrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Lønvik har tidligere deltatt på blant annet Bærumsutstillingen ved Bærum kunsthall og på Den Nordnorske Kunstutstilling. I 2020 mottok han pris for årets mest markante verk på Novemberutstillingen, som ble vist ved Drammens Museum i regi av Buskerud Bildende Kunstnere.

høstutstillingen 2022

Qi Tan: "Shadow Bugs" (2021)

Tan kombinerer tradisjonell mytologi og spiritualitet med dagens digitale medier i denne filmen, hvor vi møter de overnaturlige vesenene «shadow bugs». Verket åpner for refleksjon rundt hvordan vi definerer det ekte og uekte, og hvordan vi oppfatter og behandler andre arter eller eksistenser.

Qi Tan (f. 1994 i Kina) bor og arbeider i Oslo. Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har tidligere hatt separatutstilling ved Studio 17 (Stavanger). Høsten 2022 er hun også aktuell med gruppeutstilling ved Tegnerforbundet (Oslo).

Relampago Drawing Club

"Relampago Drawing Club"(2022): Detakerbasert kunstprosjekt av Viviana Cardenas og Alejandra Aguilar Caballero

Relampago Drawing Club er en popup-tegneklubb som ønsker kunstnerkollegaer og utstillingspublikum velkommen til å utforske mulighetene som finnes i tegning som et spill.

Viviana Cardenas (f. 1985 i Colombia) bor i Oslo. Hun har utdanning innen visuell kunst og kunstpedagogikk fra Universidad Santo Tomas (Colombia), og mastergrad i kunst og offentlige rom fra Kunsthøgskolen i Oslo. Cardenas har stilt ut på blant annet Nitja senter for samtidskunst (Lillestrøm) og Akademirommet på Kunstnernes Hus (Oslo). Hun har også gjennomført Transatlantic Sci-fi, en lab som utforsket kontrastene mellom Oslo og Medellíns byrom, i regi av Tenthaus og El Exploratorio. Nylig deltok hun i residencyprogrammet Wide Space i forbindelse med festivalen MALACATE (Mértola i Portugal), og hun har hatt residencyopphold ved Banff Centre (Canada) og Casa Tres Patios (Colombia).

Alejandra Aguilar Caballero (f. 1989 i Mexico) bor i Oslo. Hun har bachelorgrad fra Facultad de Artes y Diseño ved UNAM (Mexico), og fullførte nylig en mastergrad i medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Caballero har deltatt i flere gruppeutstillinger i forbindelse med studiene på Kunsthøgskolen, blant annet ved QSPA Gallery (Oslo) og Trafo Kunsthall (Asker), og har hatt separatutstilling ved Galleri Seilduken (Oslo). Hun har også utformet et stedsspesifikt arbeid for utstillingen «U/SYNLIG – hverdagsrasisme i Norge» ved HL-senteret (Oslo).