Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Íris Björk og Simon Thorbjørnsen er klar for Den Norske Opera & Ballett straks dei er ferdig med utdanninga ved KHiO. Profilbilder: Erik Maxím Kronda
Íris Björk og Simon Thorbjørnsen er klar for Den Norske Opera & Ballett straks dei er ferdig med utdanninga ved KHiO. Profilbilder: Erik Maxím Kronda

Studenter klar for Operaen

Avgangsstudentene ved master i opera, Íris Björk og Simon Thorbjørnsen, er klar for Den Norske Opera & Ballett. De har nettopp fått den glade nyhet om at de får et års praktikantplass etter studiene ved KHiO.

– Dette er veldig stort for studentene og oss på Operahøgskolen, sier Anna Einarsson, dekan ved Operahøgskolen. – Vi kan ikke få en bedre attest enn at våre avgangsstudenter får jobb direkte etter endt eksamen. Det viser at vi er på rett vei og at den utdanningen vi tilbyr er på et høyt nivå. Konkurransen om å få en kontrakt på Operaen er skyhøy og vi er ufattelig stolte og imponerte over studentene.

– Det å få beskjed om at jeg har fått praktikantplass på operaen var helt fantastisk! Dette har vært et stort mål for meg og det å få bekreftelsen på arbeidet man gjør er helt supert, forteller Simon Thorbjørnsen kort tid etter han har mottatt den store nyheten om et års praktikantplass.

Også Íris Björk er veldig glad og lettet over nyheten.

– Det er selvfølgelig veldig spennende! Jeg gleder meg til å jobbe på Operaen, å fortsette å utvikle meg som sanger og lære av alle de fantastiske kunstnerne som jobber der. Det er skummelt å nærme seg slutten av utdannelsen, for det er ikke en selvfølge at man får jobb som operasanger. Så å ha en sikkerhet neste år føles som utrolig luksus. Særlig siden jeg kommer fra Island hvor denne muligheten ikke finnes.

Simon Thorbjørnsen Foto: Kurt VinionSimon Thorbjørnsen Foto: Kurt Vinion


Audition

Anna Einarsson forklarer at for å gjøre studentene så gode som mulig på prøvesynginger så har Operahøgskolen innført auditiontrening som et eget fag i studiene.

– Å synge audition for et stort hus er en krevende oppgave, du vet at du kun har et par minutter på deg til å vise hva du kan og de minuttene kan ha stor betydning for din fremtid, så det gjelder å ha nervene under kontroll.

– Audition var nervepirrende, sier Simon Thorbjørnsen, – men det var også utrolig kult å få lov til å synge på hovedscenen ved Den Norske Opera.

– Å synge i Operaen var en fin opplevelse og jeg følte at det gikk veldig bra, forteller Íris Björk om den dagen hun var på audition.
–  Det er en helt fantastisk sal å synge i. Jeg gikk inn uten noen forventninger og bestemte meg for å bare nyte det å synge på hovedscenen i Operaen, det er jo ikke alle som får prøve!

Hun legger til at hun allerede har fått vite en del om hvilke roller hun får til høsten.

– Jeg får ikke lov å fortelle noe enda, men det er roller som passer meg veldig fint og som jeg gleder meg veldig til å jobbe med!

Íris Björk Foto: Stephen Hutton

Íris Björk Foto: Stephen Hutton


Trenger musikken

Det har skjedd store endringer i operabransjen de siste årene, med blant annet færre faste stillinger ved operahusene. Som operasanger må man jobbe hardt for å få jobb og være innstilt på et liv som frilans med mye reising. Så hvorfor gjør man et slikt yrkesvalg?

– Jeg har alltid elsket musikk og har spilt instrument siden jeg var 5 år gammel, sier Íris Björk. Men hun hadde likevel egentlig ikke tenkt at hun skulle ha en musikkarriere.

– Det var en gang rundt den tiden da jeg var 20 år at jeg skjønte at jeg trenger musikken i livet mitt for å være lykkelig. Jeg valgte sangen fordi jeg føler at det er den måten jeg liker best å uttrykke meg på. Jeg vil bruke stemmen min til å fortelle historier og få publikum til å føle noe.

Også Simon Thorbjørnsen er enig i at det handler om å tørre å satse på noe man setter stor pris på.

– Musikk og teater er noe jeg har drevet med store deler livet, så det å satse på en karriere hvor jeg får drevet med begge deler samtidig er noe jeg synes er veldig givende.

Íris Björk sier at masterstudiet på KHiO har vært viktig for henne særlig fordi hun har fått mye sceneerfaring.

– Jeg har fått tid til å utforske hva det er jeg vil og hva jeg står for som kunstner. I tillegg har jeg fått god hjelp fra min sanglærer Toril Carlsen med å utvikle og føle meg enda mer sikker i min sangteknikk. Dette har hjulpet meg til å finne akkurat den vei jeg vil gå etter studiene mine og jeg gleder meg veldig!

Første mulighet til å oppleve studentene på scenen er allerede i mars, da spiller masterstudentene Mozarts komedie La finta giardineria som sin avgangsforestilling i Den Norske Opera & Ballett. Premieredato er 6. mars.


Avgang 2023: Master operastudiumAvgang 2023: La finta giardineria