Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 111, Firefox (Android) 110, Android WebView 111, Chrome 112, Chrome 111, Chrome 110, Chrome 109, Edge 111, Edge 110, Firefox 111, Firefox 110, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 16.4, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.2, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 16.0, Safari/Chrome (iOS) 15.6, Opera Mobile 73, Opera 95, Opera 94, Safari (MacOS) 16.4, Safari (MacOS) 16.3, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 20, Samsung 19.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Skuespillerpodden

Skuespillerpodden

Hva er et skuespillertalent? Dette og mange flere spørsmål om skuespillfaget og det å være skuespiller, får du svar på i Skuespillerpodden.

Øystein Stene, forfatter, dramatiker, regissør og dosent på Teaterhøgskolen inviterer kollegaer og andre innen film og scenefeltet til å snakke om relevante temaer knyttet til skuespillerkunst for den som er, eller ønsker å bli skuespiller. Podcasten skal publiseres i samarbeid med Scenekunst.no og Rushprint.no

– Her er det rom for at de som jobber med fagfeltet kan nerde, men det skal kunne være tilgjengelig for alle med interesse for teater, film og iscenesettelse, sier Øystein Stene.

Lytt til Skuespillerpodden

1. Hva er et skuespillertalent?

Miriam Sogn og Lars Erik Holder forsøker sammen med programleder Øystein Stene å svare på hva de mener et skuespillertalent er, og hvordan de kan finne det.

2. Hva er en skuespillerkropp?

Samtale med bevegelsespedagogene Hanne Riege og Sylvi Fredriksen om hva som kreves av skuespillerens kropp på scene og lerret.

3. Hvordan utvikle stemmen?

Samtale med stemmepedagogene Maria Rosanna Wennersten og Miriam Sogn om den menneskelige stemmens potensiale og hvordan jobbe med den.

4. Hvordan anmelde skuespilleri?

Teateranmelderne Julie Rongved Amundsen og Mariken Lauvstad snakker om sine erfaringer med å skrive kritikk av skuespillernes arbeid.

5. Hva trenger vi filmcastere til?

Hvordan arbeider caster og regissør sammen for å velge skuespillere til filmroller? Gjester hos Øystein Stene og Skuespillerpodden denne gangen er caster Yngvill Kolset Haga og regissør Eirik Svensson.

6. Hvordan skal skuespillere snakke?

I den nye episoden drøfter vi hvordan skuespillere bør snakke. Hvor mye dialekt og talemåter vi tolerer i teatret og på film, hva som passerer og hvorfor.

7. Hvem er Konstantin Stanislavskij?

I den nyeste utgaven av Skuespillerpodden snakker Øystein Stene med forfatter og oversetter Geir Pollen om Konstantin Stanislavskij og starten på moderne skuespillerteknikk.

Samfunnsoppdrag

Stene forteller at første episode tar for seg hva et skuespillertalent er, i kontekst av søknad og opptak til skuespill på Teaterhøgskolen.

– Jeg har fått med meg professor Lars Erik Holter og høgskolelektor Miriam Sogn, som begge har vært med i opptakskomiteen i mange år. Vi snakker om hva vi ser etter og hvordan vi definerer et skuespillertalent.

– Hvorfor startet du Skuespillerpodden?

– Kunsthøgskolen skal drive med formidling og bidra i offentligheten, så det er en naturlig forlengelse av vårt samfunnsoppdrag. Og så var jeg så heldig å få drahjelp både med KUF-midler og støtte fra Teaterhøgskolens dekan. Men kanskje spesielt må filmmagasinet Rushprint og scenekunst.no trekkes fram, som er samarbeidspartnere og hjelper til med å få podcasten ut i verden.

Øystein Stene (t.v.), har invitert sine kolleger Petra Fransson og Espen Klouman Høiner til å bidra i en episode av Skuespillerpodden. Tema for samtalen er; Hvordan lære å lage skuespill?