Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Foto: Thomas Ekström
Foto: Thomas Ekström

Pangstart for nytt studieår

Grafisk design og illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo har siden 2013 markert starten på det nye studieåret med en "pangstart". I halvannen dag har alle studentene jobbet sammen om å realisere et umulig prosjekt.

I anledning årets stortingsvalg bød årets studiestart på en reprise av den aller første Pangstarten som ble holdt på Fellesverkstedet i 2013, inspirert av Pariseropprøret 1968, da en gruppe studenter låste seg inne på kunstakademiet for å trykke protestplakater.

Rekorden ble slått med hele 54 unike plakater på en og en halv dag, og resultatene vitner om at studenter på grafisk design og illustrasjon er rause med hjerte for rettferdig deling av goder både lokalt og globalt. Også denne gangen ble protestplakatene utformet på Fellesverkstedet, som har blitt nye naboer til KHiO. 

Se hva studentene fikk til på en og en halv dag sammen på Fellesverkstedet, ved KHiO. Foto: Thomas Ekström

Blir kjent på tvers av trinn med en felles, intensiv oppgave

Førsteamanuensis i grafisk design, Ane Thon Knutsen, mener øvelsen gir studentene en felles referanse allerede i startgropa av semesteret.

– Pangstart har som en hensikt å samle alle studenter på fagområdet i starten av skoleåret for å gjøre noe sammen og også bli kjent på tvers av trinn.

– Å starte året med en felles intensiv oppgave kan sammenlignes med å stemme gitaren. Det er viktig for studentene også, som møter høstsemestret med mye energi og iver etter å komme i gang med det praktiske arbeidet. Å raskt få ut noe og være produktive og ha det gøy sammen gir studentene en felles referanse. Tenk på det som et faglig basert alternativ til fadderuke.

Foto: Thomas Ekström
Foto: Thomas Ekström

Bakgrunn

Under studentopptøyene i Paris i 1968 okkuperte en gruppe av grafiske designere og kunstnere trykkeriet på École nationale supérieure des Beaux-Arts.

Der produserte de egne plakater med politiske budskap som ble distribuert gratis rundt i landet, en støtteerklæring til de ti millioner arbeiderne som var i streik. Prosjektet var kollektivt fundert. Ingen av arbeidene ble signert. Og flere av dem er regnet som klassikere i dag.