Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Voice, testshoot still. Med Ida Falck Øien og Esrom Kidane. Foto: Cecilie Semec FNF
Voice, testshoot still. Med Ida Falck Øien og Esrom Kidane. Foto: Cecilie Semec FNF

Millionstøtte til forskningsprosjekt

Professor i samtidskunst Ane Hjort Guttu er tildelt 2,1 millioner kroner fra Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU), for sitt forskningsprosjekt Voice.

Voice er strukturert rundt arbeidet med et filmmanus og en filmproduksjon. Målet med prosjektet er å bruke utviklingen av filmen til å drøfte grunnleggende spørsmål om representasjon og polarisering, samt å utvikle metodikk for fiksjonsfilm der de medvirkendes erfaringer får reell innvirkning på prosjektet.

-Voice tar utgangspunkt i et filmmanus jeg og mine samarbeidspartnere har jobbet med i flere år. Jeg er veldig glad for at vi nå får anledning til å utvikle nye måter å gå inn i manusarbeid og produksjon på. I tillegg til at det forhåpentligvis blir en god film til slutt, så tror jeg også det er viktig å løfte en diskusjon om film og makt, sier Ane Hjort Guttu.


I evalueringen av prosjektet står det blant annet:

«Voice er et relevant og ambisiøst prosjekt, og adresserer særs relevante problemstillinger på en ny måte. Tanken om å utvikle en metode der medvirkende får reell innflytelse på prosess så vel som ferdig resultat kan, om søkerne lykkes, gi etterlengtet ny kunnskap, både innenfor dokumentar- og fiksjonsfilm, med mulig overføringsverdi til andre kunst – og samfunnsfelt. Uansett resultat vil prosjektet kunne spore til nyttig debatt, med gode (og dokumenterte) muligheter for disseminasjon/spredning.
Prosjektet fremstår som gjennomtenkt og solid, men er i sin prosessorienterte form også lekent og søkende. De sentrale prosjektdeltakerne har tyngde og erfaring som inngir tillit.»

Sentrale deltakere i prosjektet er blant annet Den norske filmskolen v/Cecilie Semec, Afronor v/Esrom Kidane, og Forskningsgruppen for retorikk, demokrati og offentlig kultur ved Universitetet i Bergen. Guttu har et årelangt samarbeid med produsent Elisabeth Kleppe og filmselskapet Aldeles, som også produserer denne filmen.

Program for kunstnerisk utviklingsarbeid har tildelt fire prosjekter støtte for en totalsum på 16,8 millioner kroner.
De andre mottakerne er:

  • Prosjektet «Illuminating the Non-Representable» ved Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design (5.755.000, inkluderer en stipendiatstilling)
  • Prosjektet «FeLT-Futures of Living Technologies» ved Oslo-Met, Fakultet for teknologi, kunst og design (4.044.000, inkluderer en stipendiatstilling)
  • Prosjektet «Craftmanship» ved Norges Musikkhøgskole (4.861.000, inkluderer en stipendiatstilling).