Merete Lingjærde tildeles Oslo bys kunstnerpris

Prorektor Lingjærde får prisen for sitt årelange sterke engasjement for å spre danseglede og å utdanne nye dansere. Hun har vært ansatt ved KHiO siden 1989 og er dosent i jazzdans og programansvarlig for bachelorstudiet i jazzdans.

Juryens begrunnelse:

Dansepedagog Merete Lingjærde (f. 1962) har siden 1979 jobbet som pedagog i jazzdans på en rekke private ballettskoler, blant annet Carte Blanche. Hun studerte ved Statens balletthøgskole på midten av 80-tallet, og har vært ansatt ved KHiO siden 1989. Fra 2003 har hun vært programansvarlig for Bachelor jazzdans, og fra 2007 til 2011 satt hun i styret samme sted. I dag er hun prorektor ved Kunsthøgskolen.  ... Merete Lingjærdes danseglede og engasjement har ført til at hun i alle år har brent for å nå ut til et stadig større publikum med sin lidenskap. Derfor tok hun i 1994 initiativet til å opprette Oslo Danse Ensemble hvor hun har vært kunstnerisk leder siden. Det har resultert i over 20 helaftens forestillinger med noen av landets beste dansere og koreografer, blant dem Subjazz og Jo Strømgren, og 6 landsomfattende turneer med Riksteatret. Hun har bidratt til å løfte frem dansere og danseglede som hoveddommer i «Dansefeber» på TVNorge, som jurymedlem i «So You Think You Can Dance» og dommer i TV2s seermagnet «Skal vi danse». Merete Lindgjærde tildeles Oslo bys kunstnerpris for sitt årelange sterke engasjement for å spre danseglede og utdanne nye dansere.

Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer som i det siste eller de seneste årene har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. Prisene ble opprettet i 1978 og består av et diplom og 50 000 kr. Prisene deles ut av ordfører Marianne Borgen og leder for kultur- og utdanningskomiteen, Harald Nissen, i Oslo rådhus 3. mai, fra kl. 12 til ca. kl. 14.30.

Prisene tildeles av forretningsutvalget etter innstilling fra kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.

Andre mottakere av Oslo bys kunstnerpriser for 2017 er:

  • = Oslo & Oslo Ess for BRYLARM – en årlig gratisfestival som avholdes i Oslo. BRYLARM ble initiert av rockebandet Oslo Ess, som ønsket å sette søkelys på det positive arbeidet Erlik-stiftelsen gjør, samt skape en sosial og musikalsk møteplass mellom =Oslo-selgerne og publikum.
  • Peer Osmundsvaag, konsertarrangør – startet Atomic Soul i 2001. Han tildeles Oslo bys kunstnerpris for sin innovative bruk av Oslos byrom som kulisse for kulturopplevelser i verdensklasse, og for bidra til å sette Oslo på kartet som en av verdens beste konsertbyer.
  • Morten Andersen, fotograf – en Oslobasert fotograf og billedkunstner som er kjent for sine bilder fra storby- og musikkmiljø. Han er kanskje den nålevende norske fotografen som mest systematisk og langvarig har dyrket og utviklet fotoboken som selvstendig sjanger i Norge.
  • Anne Beate Hovind, prosjektleder – leder for Bjørvika Utvikling AS sin kunstsatsning, som jobber med utvikling av de store nye offentlige rommene i bydelen Bjørvika og står bak etableringen av Kunsthall Oslo. I mer enn ti år har Hovind jobbet i det private, i grensesnittet mellom kunst, kultur og næring.