Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Keramiker Helen Hausland, som avslutter sine masterstudier på KHiO deltar på Årsutstillingen 2020 med "Anima Mundi" 112x6x55cm, stengods, terra sigillata, hestehår, 2020. Foto: Thomas Tveter.
Keramiker Helen Hausland, som avslutter sine masterstudier på KHiO deltar på Årsutstillingen 2020 med "Anima Mundi" 112x6x55cm, stengods, terra sigillata, hestehår, 2020. Foto: Thomas Tveter.

Masterstudent utvalgt til Årsutstillingen 2020

Masteravgangsstudent Helen Hausland er en av tre kunstnere som allerede etter 1. juryering er valgt ut til Årsutstillingen 2020, den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk. Det var i alt 362 søkere, og av disse har 67 søkere gått videre til 2. juryering i Tromsø til høsten.

–Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite at jeg var blitt valgt ut. I år hadde jeg lagt forventningene lavt fordi jeg ble antatt i fjor også, og tenkte at sjansen derfor kanskje ville være liten. Desto større var gleden da jeg mottok mailen om at jeg var valgt ut i 1.runde!

Helen Hausland. Foto: Ram Gupta. Helen Hausland forteller at å bli valgt ut betyr veldig mye for henne som avgangsstudent i en situasjon med digitalbasert eksamen og avlyst avgangsutstilling på grunn av korona.

–Målet er at vi skal ha en utstilling så snart det blir mulig å arrangere det, men enn så lenge vet vi ikke når det vil skje. Å bli antatt til Årsutstillingen er en inspirerende anerkjennelse etter en utfordrende periode med dårlige utsikter for fysiske utstillinger, og keramisk hjemmekontor i kjellerboden.

Årets jury, som består av Toril Bonsaksen (juryleder og metallkunstner), Lillian Tørlen (keramikk), Aslaug M. Juliussen (tekstil) og Lise Dahl (representant fra Nordnorsk Kunstmuseum), skriver på Årsutstillingens nettside at mange av de innsendte bidragene handler om ressurser og økologi, mange har også i seg polariteter og balanserer mellom mørke og lys.

"Sanket, samlet og bearbeidet materiale kommenterer måten vi forvalter jorda vår på, og slik speiler kunsthåndverket samfunnsdebatten om bruk og misbruk og hva vi anser som goder og verdier. … Det hverdagslige og uanselige bærer i seg de store diskusjonene. Mange verk minner rett og slett om hud. Kanskje er dette en tendens i verkene, eller kanskje det er en tendens hos juryen som er mer oppmerksom på nærhet akkurat nå som vi har fått begrenset muligheten til å berøre hverandre. Det taktile er delvis tatt fra oss og nå merker vi hva vi har mistet. Her vi sitter foran skjermene våre er det lett å tolke verk inn i en koronakontekst. Eller er det kanskje koronakrisen som setter på spissen en opplevelse som vi egentlig har hatt lenge? I søknadsmaterialet finner vi titler som handler om alvor, om å vente, men også om en ny tid i emning, avslører juryen."

–Det taktile, nærhet og tilstedeværelse er noe jeg er opptatt av og ønsker å uttrykke noe om i mitt arbeid, forteller Helen.

–Min bakgrunn som massørterapeut og år med ballettdans dominerer min tilnærming til materialet. Jeg ser på mine keramiske arbeider som en forlengelse av kroppens erfaring med å jobbe med repetisjon, timing og musikk. Et avtrykk av tiden, materialisert som fysisk form gjennom kroppens bearbeiding av materialet. Jeg ønsker at at arbeidene mine kan skape en undring hos betrakteren som inviterer til å sakke ned tiden. Objekter med en informasjon som gjør at man må bruke tid.

Bortsett fra å delta på Årsutstillingen med verket "Anima Mundi" i Tromsø til høsten, hvilke planer har du etter endte studier ved KHiO?

–Fremover blir det arbeid med å finne et nytt sted i Osloområdet å etablere meg. Jeg er invitert til å delta i to utstillinger som skulle åpne i Norge og Finland denne sommeren. På grunn av korona er begge utsatt og heldigvis ikke avlyst, så jeg gleder meg til at det skal skje neste år. Årsutstillingen 2020 i Tromsø åpner 17.oktober i Nordnorsk Kunstmuseum, så da er det bare å ta turen til Nordens Paris!


De to andre kunstnerne som allerede nå er antatt til Årsutstillingen er Hilde E. Dramstads "Strata crust 1" og Kari Mølstads "Krystall (blå)".