Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Christina Jønsi og Simen Bredesens. Foto av Simen Bredesen: Rune Goddokken
Christina Jønsi og Simen Bredesens. Foto av Simen Bredesen: Rune Goddokken

KHiO-studenter til Operaen

Simen Bredesen og Christina Jønsi på Operahøgskolen har fått tilbud om praktikantstillinger ved Operaen til høsten. Der får de muligheten til å delta i store produksjoner, og til å utvikle seg videre i faget.

Stillingen kan sammenlignes med en lærlingplass, og både Jønsi – mezzosopran – og Bredesen – tenor – får dermed delta i produksjoner og i diverse småroller i ensemblet ved Operaen.

– I tillegg til at vi blir fulgt opp musikalsk med sangtimer og coachinger på samme måte som sangerne i det profesjonelle solistensemblet, sier Christina.

Hun forteller at det betyr enormt mye for en operastudent å få praktikantstillingen i Operaen, og i alle fall slik verden ser ut i dag:

– Etter corona er det vanskeligere enn noen gang å ta skrittet ut i arbeidslivet for oss utøvende kunstnere, og slike muligheter kan hjelpe oss inn på arbeidsmarkedet.

Simen forteller også at det er en lettelse å gå videre til en forutsigbar inngang til profflivet, og få jobbe og lære av noen av Norge og Europas beste coacher, dirigenter og sangere.

– I tillegg så er det en massiv lettelse å kunne vite allerede nå hva jeg skal gjøre det kommende året. Jeg gleder meg rett og slett utrolig mye, sier han.

Utviklet seg scenisk

Begge har tidligere erfaring innen sang, og studerte samtidig på Griegakademiet i Bergen. Christina Jønsi studerte klassisk sang, mens Simen Bredesen gikk bachelor i klassisk utøvende sang, der han jobbet med grunnleggende sangteknikk. Steget videre til Operahøgskolen på KHiO har gitt dem begge muligheten til å utvikle seg som sangere. Christina forteller at også det sceniske har vært viktig i hennes studier på KHiO.

– På KHiO har jeg tilegnet meg kompetanse både rent teknisk som sanger, men også innenfor det sceniske. Jeg synes KHiO har et fantastisk studietilbud innenfor sceniske fag, med tverrfaglig input fra både dans og teater. For oss operasangere er selvfølgelig stemmen og det vokale ofte oppfattet som det viktigste, men formidlingsevne og scenisk tilstedeværelse er minst like viktig i dag, sier Christina.

Simen forteller at studiet har forberedt ham godt på det arbeidslivet han nå trer inn i:

– I løpet av mine tre år på KHiO har jeg gått fra å være en fersk operasanger til å føle meg klar for å stå på scenen i det profesjonelle livet. KHiO forbereder sangerne sine på arbeidslivet på en veldig god måte. Vi får kurs i språk, skuespillerutdanning, lærer hvordan vi skal bruke kroppen på scenen og bli trygge på våre kollegaer og aller viktigst har vi mange produksjoner, og vår siste masterproduksjon med fullt orkester og kostymer. I tillegg så har vi ukentlige utrolig viktige sangtimer og coachinger med våre dyktige sanglærere og pianister, sier han.

Først nå det virkelig starter

Coachingen og sangtimene på Operahøgskolen er en stor del av utdanningen på Operahøgskolen. Sanglærerne til de to, Solveig Kringlebotn og Ole Jørgen Kristiansen, forteller at de begge har jobbet hardt for å komme dit de er i dag.

Kringlebotn, som var vikar ved Griegakademiet i 2016, der hun hadde sju sangstudenter. To av disse var Christina Jønsi og Simen Bredesen:

– Det har vært veldig spennende og givende å følge Christina videre i årene på Operahøgskolen. Hun har jobbet steinhardt og målbevisst med å utvikle stemmen sin. Men også som menneske og scenekunstner har hun slått ut i full blomst nå. Det blir veldig gøy å se hvordan veien blir videre. Det er jo først nå det virkelige arbeidet som operasanger starter, og hun får bruk for både sangteknikk og annen kunnskap fra KHiO, sier Kringlebotn.

Også Simens sanglærer, Ole Jørgen Kristiansen, trekker frem den harde innsatsen han har vist i løpet av disse tre årene:

– Jeg vil si at Simen har vært og er veldig målrettet i sitt arbeid på skolen. Han har, som vi sier litt på fleip, det rette operagenet. Dessuten vil jeg ta fram den driven han har i tillegg til motivasjonen som en trenger for å lykkes, sier han.

Bredesen og Jønsi begynner i Operaen i løpet av høsten. Sesongprogrammet er ikke offentliggjort ennå, men de kan røpe at de begge får prøve seg i flere utfordrende og spennende roller fremover.