Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

KHiO på topp i ny rapport - illustrasjon fra rapporten
KHiO på topp i ny rapport - illustrasjon fra rapporten

KHiO på topp i ny rapport

Av alle de statlige utdanningene er det Kunsthøgskolen i Oslo som har flest kvinner i faglige toppstillinger. Khio topper dessuten lista over hvor mange studenter som fullfører til normert tid, og har lavest antall midlertidig ansatte. Dette kom fram i Tilstandsrapporten for høyere utdanning 2017 som ble publisert forrige uke.

Rektor Jørn Mortensen er godt fornøyd med tingenes tilstand.

- Tilstandsrapporten er hyggelig lesning for KHiO, og den viser det gode arbeidet både studenter og ansatte gjør, sier han.

Kunsthøgskolen i Oslo deler førsteplassen med Høgskolen i Oslo og Akershus, som begge har kvinner i 46,2 prosent av de faglige toppstillingene.

– Når det gjelder kjønnssammensetningen er ikke dette jobbet spesifikt med, fordi vi ikke har behøvd. Men vi ansetter kvalitet, og kvalitet fordeler seg kanskje likere i kunst og designfeltet enn andre steder, mener rektor Jørn Mortensen.

Ivrige studenter

På KHiO fullfører hele 76,1 prosent av bachelorstudentene studiene til normert tid. På masternivå ligger Kunsthøgskolen på andreplass, bare slått av Norges Handelshøyskole; 71 prosent av masterstudentene på KHiO fullfører til normert tid.

Jørn Mortensen mener det er ulike grunner til de gode tallene.

– Vi har svært motiverte studenter, noe blant annet søkertallene viser. Vi har studenter jobber med skole nesten 50 timer i uka, og det er det få andre som gjør. Vi har engasjerte lærere som har et stort eierskap til fagene de representerer, og vi har få studenter pr lærer, noe som både ligger i fagenes og pedagogikkens natur, og som sikrer god oppfølging av studentene, sier han.

Også i kategorien for midlertidighet er KHiO best i klassen, med 4,4 prosent midlertidig ansatte.

– Vi har jobbet med å redusere antallet midlertidig ansatte, og jeg håper og tror det er dette vi ser resultatet av nå. Likevel gjelder det å ikke sove på laurbærene og fortsatt ha fokus på både kjønnssammensetning og midlertidighet, påpeker Mortensen.

Ikke bare fryd og gammen

Men rapporten er ikke bare hyggelig lesning for KHiO: Kun 9,3 prosent av studentene drar på utveksling i løpet av studiet.

Gjennomsnittet i sektoren er 15,4 prosent. Til sammenligning er tilsvarende tall for Norges musikkhøgskole 12,1 prosent, og hele 31,4 prosent for Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Regjeringen mener at et langsiktig mål skal være at minst halvparten av studenter som tar en grad skal på utveksling i utlandet.

– Dette er et område vi vet vi kan bli bedre på, og derfor er også dette nevnt spesifikt i den nye strategiplanen for 2017-22, sier rektor Jørn Mortensen.

Sammendrag av rapporten

Hele rapporten