Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Juletider

Juletider

Skåkdalen – Der alle skulle tru at nokon kunne bu. Bokprosjekt av Stian Tranung, masterstudent i illustrasjon…

Skåkdalen—Den vesle bygda i fjellet heter boka. Den er nettopp kommet ut (H-2015). Mannen bak tegningene, teksten og bokformen er Stian Tranung. Han er masterstudent i illustrasjon ved Kunsthøgskolens designavdeling. En hyggelig bokbegivenhet.

Volumet er resultat av et lite stykke entreprenørskap fra A til Å. Bokeventyret begynte med Stian Tranungs vandring i grensetraktene mellom Hedmarken og Sørtrøndelag. Resultatet ble en stedsskildring fra Skåkdalen, som er såpass troverdig at man lett overser at stedet slett ikke finnes.

Det er mao. et uvanlig feltstudium som ligger til grunn for bokverket, som skildrer et sted som godt kunne ha eksistert, i utmarken der forfatteren la sin vandring. Et radikalt bidrag til en bred norsk genre: ferdselsmannen som skriver, tegner, formgir og skaper et sted.

Den som blar i boka kan ikke la være å bli slått av tegnerens strek—den ligger så tett opp til Kjell Aukrust at boken fremstår som en pastiche, men egentlig går enda lengre enn som så. Det dreier seg snarere om det gammelgrekerne forstod med parodia. En feiring av originalen.

Det er kanskje et spørsmål som leseren kan ta med seg inn i boken: hva skjer med originalen når man feirer den så inngående at man legger inn en ekstra mil? Troskap har mange sider og muligheter. Med feiringen følger bestemt også en viss ironi. En smittsom, men godhjertet, humring.

I samarbeid med forlaget PUBLICA BOK har Stian Tranung drevet forfatterskapet sitt frem til bokutforming, utgivelse og salg. Fra mange av våre politikeres synspunkt er forfatteren trolig en «mønsterstudent». Her også kan nok leseren utstyre seg med en porsjon godmodig ironi.

Boken er troverdig fra A-Å. Vi vet at Skåkdalen ikke finnes, men vi tror det likevel. Det er en hel tradisjon av troverdighet som ligger til grunn for volumet, og utgjør dens utnorske kulturelle ballast. En undertittel kunne derfor ha vært: Der alle skulle tro at nokon kunne bu…

God jul!
Theodor Barth
[Prof. teori & skriving]

Boka kan kjøpes hos Publica, Tanum og Ark.