Fikk tilskudd fra Kulturrådet
Seks nye forskningsprosjekter om kunst og digitalisering i koronaens tid har fått tilskudd fra Kulturrådet. Professor på KHiO, Tore Vagn Lid, er en av dem.
Omfattende smitteverntiltak og store forandringer i samfunnet har skapt utfordringer for kunst- og kulturlivet i Norge. Nedstengningen av samfunnet brakte også med seg nye ideer og impulser da kulturnorge begynte å utforske nye digitale produksjons- og formidlingsmåter for å nå frem til publikum. Dette ønsket Kulturrådet å få mer kunnskap om, og forskningssatsingen «Digital kultur, estetiske praksiser» ble lyst ut i begynnelsen av april.
30 søknader kom inn før fristen gikk ut, og seks artikkelprosjekter har fått tilskudd fra Kulturrådet.
Tore Vagn Lid, teaterregissør og regiprofessor ved KHiO, undersøker hvordan digitaliseringen «utenfor» kunstrommet bidrar til å endre selve betingelsene for scenekunstens grunnleggende kommunikasjonsformer.
Forskningsprosjektet Analogiseringen av det digitale - konsekvenser for teaterfagene, har i forestillingene "03:08:38- Tilstander av Unntak" og «Highway Hypnosis» har forsøkt å ta de kunstneriske konsekvensene av digitaliseringsprosessen som har pågått siden 1990-tallet.
Han trekker derfor linjene til hvordan digitaliseringen har utvidet teaterrommet lenge før koronaviruset traff. Vagn Lid forklarer at det digitale for lengst har trengt inn i livsbetingelsene våre, og hvordan vi oppfatter oss selv og hverandre. Nå har dette blitt aktualisert på en helt spesiell måte:
– Slik jeg ser det, har scenekunsten i for liten grad tatt inn over seg konsekvensene av en livsverden hvor det digitale har tapt sin teknologiske fascinasjonskraft og i større grad blitt en del av mellommenneskelig erfaring og kommunikasjon. Koronasituasjonen bidrar til å synligjøre dette på en ny måte, sier Vagn Lid til Kulturrådet.
Framtidens teater eller ikke? (foredrag)
Konkrete erfaringer fra flerårig regi- og forskningsarbeid i spennet mellom det digitale og det analoge (Vimeo)
Regissør/Professor Tore Vagn Lid