Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Thomas Wilhelmsen deler ut prisen til Elisabeth Teige på hovedscenen på KHiO.
Thomas Wilhelmsen deler ut prisen til Elisabeth Teige på hovedscenen på KHiO.

Fikk pris og 600 000 på scenen

Elisabeth Teige hadde masterclass med Operahøgskolen på hovedscenen på KHiO da hun ble overrasket med Tom Wilhelmsens stiftelses Opera- og ballettpris for 2020.

Teige, som har gått på Operahøgskolen på KHiO, har siden markert seg som en av Nordens mest etterspurte sopraner. Hun fortalte på scenen at denne prisen ville vært stas uansett år, men at det akkurat i annerledesåret 2020 betydde noe helt spesielt.

– Jeg har nesten ikke stått på scenen siden i mars i år da alt stengte ned, så dette er utrolig overraskende og kjærkomment, sa Teige etter at Thomas Wilhelmsen hadde tildelt prisen.

Fra hovedscenen, der hun var opptatt med å holde masterclass for operastudentene på KHiO, marsjerte prisutdeler Wilhelmsen inn døren, sammen med et oppbud av journalister og deler av juryen. Etter et år med kansellerte og avbrutte oppdrag for hele kulturlivet, er det ingen tvil om at prispengene på 600 000 kroner kommer godt med.

– Jeg hadde virkelig ingen anelse. Det har ikke vært noen hint om at jeg skulle få denne prisen, jeg ble fullstendig tatt på senga, sa hun til NTB etter at hun fikk prisen.

– Det har vært dager hvor det ikke har vært så motiverende å ta fram notene, det er vanskelig når ting blir avlyst. Men jeg vet jo at det kommer en dag da vi skal jobbe masse igjen, og da gjelder det å være klar. Det skal denne prisen hjelpe til med.

Tidligere lærer i salen

Den tidligere studenten på Operahøgskolen hadde den gangen Toril Carlsen, professor i sang ved KHiO, som lærer. Hun satt i salen sammen med dekan Tore Dingstad og andre ved Operahøgskolen da Teige fikk prisen. 

Elisabeth Teige er en norsk dramatisk sopran som i løpet av få år har etablert seg som en av Nordens mest etterspurte operasangere. Hun er kjent for sin varme klang, intuitive musikalitet og sterke scenepersonlighet. Hun debuterte på Den Norske Opera & Ballett i 2015 med rollen som Senta i «Den flygende hollender» (Store norske leksikon).

Tom Wilhelmsens Opera og Ballettpris er en årlig pris fra skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse. Prisen ble først delt ut i 2009. Prisen er for faglig videreutvikling for personer innen opera eller ballett i Norge, og som allerede har gjort en fremragende kunstnerisk eller administrativ innsats. Prisen er på 600 000 kroner, og skal bidra til kunstnerisk utvikling.