Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Foto: DOGA
Foto: DOGA

DOGA-merket nykommer 2017 til tre KHiO-studenter

Designstudentene Maren Bang Tøndevold, Stine Olstad og Nebil Zaman er tildelt DOGA-merket nykommer 2017 for sine avgangsarbeider fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Bærekraftig lampe

Maren Bang Tøndevold har designet en oppsiktsvekkende gulvlampe.

Bachelorarbeidet «Filter» fra KHiO er en lampe av stål, tyll og en LED-lyskilde, der sylinderen med lyskilden hviler på et rør som igjen er festet i en solid sokkel. Lyskilden vender mot en sirkulær flate av utskiftbar tekstil som filtrer lyset.

I sin uttalelse skriver juryen at lampen er formfullendt, og at den er designet med faglig selvtillit.
«Det er ikke lett å lage noe som oppleves som så lett, og gitt at dette er et prosjekt som er gjort i løpet av en bachelorgrad, kan vi ikke si annet enn at vi er imponert. Den gjentagende sirkelen, det utskiftbare stoffilteret og den nesten ikoniske formen gjør dette til et veldig sterkt bidrag fra en designer det skal bli spennende å følge videre,» står det i jurykjennelsen.

Les mer om prisen og juryens begrunnelse på doga.no

Benk med intimsfære

Nebil Zaman har laget en benk der setene kan justeres etter hvor mye nærkontakt vi ønsker.

Bachelorprosjektet «Personal Space» fra KHiO er et møbel som vi ikke bare kan sitte i, men som også utfordrer hvordan vi tenker på møbler. En 180 centimeter lang benk med to seter kan skyves mot eller fra hverandre, alt etter hvor mye personlig rom vi behøver.

Juryen er svært imponert over benken til Zaman.
«Dette er en veldig fin benk! Pent dimensjonert og teknisk interessant, med en innovativ vri på 70-tallsestetikk inviterer den til refleksjon rundt hvordan vi forholder oss til hverandre. At dette er et bachelorprosjekt og det første møbelet til denne studenten, avslører et talent det skal bli spennende å følge fremover,» står det i kjennelsen.

Les mer om prisen og juryens begrunnelse på doga.no

Kritiske, konseptuelle klær

Stine Olstad har designet en kleskolleksjon som skal stimulere oss til kritisk tenkning og refleksjon.

Masteroppgaven «Liminal Landscapes & Mnemonic Textiles» fra KHiO består av både en kleskolleksjon og en rominstallasjon og utforsker vårt forhold til design gjennom kritisk tenking og refleksjon.

Juryen mener prosjektet til Olstad holder et svært høyt nivå, både håndverksmessig og konseptuelt:
«På mange måter er slike arbeider nøyaktig det designbransjen trenger i dag: arbeider som tør og evner å utfordre og skape en ny diskurs basert på dyp innsikt og den kunstneriske integriteten kun unge utøvere er i stand til å ha. Derfor er det en glede å gi DOGA-merket til et så annerledes, tankevekkende og, i mangel på et bedre ord, intelligent bidrag,» står det i juryuttalelsen.

Les mer om prisen og juryens begrunnelse på doga.no

DOGA

DOGA-merket nykommer erstatter i 2017 prisen Unge talenter, og deles ut for å synliggjøre og løfte fram studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfeltene.

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.