Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Unika auksjon. Foto: Falke Svatun & Bjørn van den Berg.
Unika auksjon. Foto: Falke Svatun & Bjørn van den Berg.

Design som fanger tidsånden

Designers Saturday er Norges eneste nasjonale utstilling for møbler, tekstiler, belysning og andre interiør og designrelaterte produkter. Høgskolelektor i møbeldesign Bjørn Blikstad sitter i styret og mener den nysgjerrige, spørrende stemmen er viktig for en designer.

-Design er et kulturelt uttrykk. Vi bruker materielle og visuelle virkemidler for å fortelle en historie om hva folk driver med. Med en gang du bruker hendene og får kontakt med materialer forstår du ting på en annen måte enn ved å bare observere noe som allerede eksisterer. Jeg mener det er viktig å vise at design ikke handler om penger, men om å forstå sammenhenger og menneskene i vår tid. Jeg tror dette er en av grunnen til at design er populært i dag, det sier noe om oss som menneske. For å få frem mer av denne siden ved designeres arbeid, blir det en del nye elementer i årets arrangement, sier Blikstad.

Et av de nye tiltakene er Unika auksjonen i samarbeid med Blomquist Netthandel. Prototyper fra designere og produsenter, farge- og materialtester, 0-serier og skisser blir lagt ut for salg og objektene vil bli stilt ut ved Kunsthøgskolen.

-Det er mye flinke folk som tenker gode, interessante tanker i designprosessen, som ikke lenger synes når produktet kommer i produksjon, derfor er skissebøker og prototyper spennende og auksjonen skal vise noe av dette. 

Å fange tidsånden

Designers Saturday Awards Best Talents er en pris som deles ut til designstudenter og designere i etableringsfasen. Deres prototyper vil stilles ut på Kunsthøgskolen under arrangementshelgen. Vinneren kåres under åpningsarrangementet på SALT, Langkaia 17, fredag 8. september, klokken 17.30-18.00.

Bjørn Blikstad. Foto Designers Saturday-De fleste evalueringskriteriene i designkonkurranser er rettet mot produksjon, som innovasjon, nytenkning, materialbruk, miljøhensyn og realiseringspotensiale. Jeg fikk lagt til et ekstra kriterie i år som handler om diskursivt potensiale eller som beskrevet for eksempel av Anthony Dunne and Fiona Raby som critical design. Det handler om at jeg som lærer ved interiør- og møbeldesign opplever at studentenes nysgjerrighet og energi, i økende grad er knyttet til et trassig ønske om å fortelle at det er mer å finne bak ferdige overflater. Heri ligger den type design som fanger tidsånden og viser et avtrykk av vår tid. At vi har sosialantropologer som jobber på Design her på KHiO, forteller at vi tar dette aspektet på alvor.

Design en kunstform

Patrick Grung fra 1 MA interiør- og møbeldesign lager en installasjon på bakgrunn av Abstracta System av danske Poul Cadovius. Denne skal henge fra taket og fylle hele rommet over lokalet der Blomquist nettauksjon avslutter årets Designers Saturday søndag 10. september. Det vil også være andre installasjoner, blant annet i parken mellom AHO (Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo) og KHiO, som er laget av MA1 Design og BA2 og BA3 i Interiørarkitektur og møbeldesign.

-Installasjonene rundt om i byen forsøker å vise bransjen at de kan bruke designere på en annen måte enn de tidligere har tenkt. Design er en kunstform, tenker jeg, så lenge man tar samfunnet på alvor. Og mens bransjen modnes til denne tanken, tipper jeg at den trassige nysgjerrigheten vil bre om seg, avslutter Blikstad.

Se hvem som stiller ut og hva som skjer på KHiO under Designers Saturday

Se alt om Designers Saturday 8.–10. september 2017