Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Den nasjonale Ibsenprisen til Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid

Den nasjonale Ibsenprisen til Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid

Vi gratulerer Tore Vagn Lid, professor i regi på master teater, og Cecilie Løveid med tildeling av den nasjonale Ibsenprisen 2017 for stykket "Vår ære/vår makt". Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 29. januar 2016.

Det var onsdag kveld, 22.mars, at Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid ble tildelt den nasjonale Ibsenprisen, som er Norges eneste dramatikkpris.

Regissør, forfatter og musiker Tore Vagn Lid er i tillegg til professor i regi ved Teaterhøgskolen også kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen. Stykket «Vår ære/vår makt» er en del av hans prosjektprogram forankret i KHiO. Det er første gang han blir tildelt Ibsenprisen.

Forfatter Cecilie Løveid arbeider i tillegg som skrivelærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun har vunnet Ibsenprisen to ganger tidligere.

Juryen fortalte i sin begrunnelse at teksten på en svært overbevisende måte binder sammen fortiden og nåtiden i en vev av referanser som oppleves som bevissthetsutvidende. Biografiske data om Nordahl Grieg føyes sammen med annen dokumentarisk informasjon: de historiske hendelsene som lå til grunn for Vår ære og vår makt, konteksten dikteren skrev verket i og teatrets påfølgende iscenesettelse, hvordan forestillingen rammet sin tid - samt hvordan «Vår ære/vår makt» rammer vår tid og vårt klasse-inndelte samfunn.

En særegen energi og vilje særpreger dramaet og juryen overraskes av måten de ulike dramaturgiske elementene er flettet sammen til en helhet. Til tross for et utall montasjer og perspektivvridninger, fremstår verket helstøpt, med én stemme. Sentralt i Lid og Løveids konstruksjon av Vår ære/vår makt finner vi spill-metaforen, som på et besnærende vis gir leseren/publikummeren både et distanserende overblikk og et med-ansvar for narrativet.

De andre nominerte til prisen var tekstene "1930 – Diktatoren" av Yngve Sundvor og "La deg være" av Arne Lygre.

Ibsenprisen

Ibsenprisen er Skien kommunes pris og landets eneste dramatikerpris. Den ble delt ut første gang i 1986, og er på 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundbye.

Ibsenprisen deles ut til en norsk dramatiker som har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater det siste året, eller for et samlet dramatisk forfatterskap.

En egen jury står for utvelgelsen av prisvinneren.

Foto: Den nasjonale Ibsenprisen