Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Foto: Designers Nest.
Foto: Designers Nest.

Axel Enqvist vinner Designers Nest – KHiOs andre seier på rad

Axel Enqvist vant Designers Nest under Copenhagen Fashion Week. Det er andre gang på rad at en nyutdannet student fra KHiO vinner, etter at Elnaz Gargari vant som første norske noensinne i høst.

–Det var totalt uventet at jeg skulle vinne, så jeg ble jo helt sjokkert. Jeg synes det var så hardt nivå og så mange sterke kolleksjoner deltagerne hadde laget, så jeg hadde tippet på null sjanse for å vinne. Og selvfølgelig ble jeg jo litt stolt av meg selv, sier Axel Enqvist om seieren.

–Det er overveldende å vinne to sesonger på rad, sier fagområdeansvarlig for Kles- og kostymedesign Peter Løchstøer. - Begge avgangsstudenter i 2017, Axel på master og Elnaz på bachelor og før dette har vi deltatt siden 2005 uten å nå helt til topps.

Designers Nest er en konkurranse, som holdes to ganger i året, for de beste nyutdannede designtalentene i Norden. Konkurransen ble holdt tirsdag 30. januar i København, under den største moteuken i Nord-Europa.

–Tanken bak kolleksjonen er i bunn og grunn bærekraft, men som kanskje tar et skritt lenger og dypere i diskusjonen rundt klær enn bare økologi og sosiale problemer. Du kan jo lage en t-shirt av organisk bomull, men det kan fortsatt være et ubrukelig produkt, hvilket resulterer i noe som absolutt ikke kan klassifiseres som bærekraftig. Så prosjektet fokuserer på hvordan vi over lang tid har skapt en usunn kultur rundt bruk og konsum av klær, som er veldig vanskelig å reversere eller forandre, sier Enqvist om klærne han viste under Designers Nest og som også var hans avgangsprosjekt ved KHiO, våren 2017.

– KHiO er en veldig fin institusjon som gir elever mange muligheter og resurser for å kunne utvikle og uttrykke seg selv. KHiO og Norge er jo kanskje ikke sett på som de sterkeste innen mote i verden, men det er kanskje akkurat den under-dog stillingen som gir muligheten til å overraske gang på gang. Det er ekstremt mange råe talenter som går på Kles- og kostyme akkurat nå, så jeg tror ikke det er siste gang Norge tar hjem seieren i København, sier han og mener at det vil komme mye spennende design fra Norge fremover.
–Norsk mote har ikke noen definert look som kanskje svensk eller dansk mote har, hvilket gjør det så spennende. Med et så lite miljø som i Norge finnes det et totalt annerledes samhold enn hva jeg sett i for eksempel Finland, hvilket også bidrar til noe nytt som man ikke har sett tidligere. Jeg føler virkelig det bobler i motemiljøet i Norge.

–Vi hadde jo troen på at Axel kunne nå langt da vi valgte han ut. Hans prosjekt handler om bærekraft innen herremote primært, men det er også overførbart til hvordan man tenker når man designer klær generelt, sier Peter Løchstøer. –Prosjektet hans, Do Not Try to Change, Replace or Repair, er solid og gjennomarbeidet. At det blir verdsatt av juryen er ekstra stas og en stor seier for KHiO og fagområdet og jeg håper Axel feirer skikkelig – dette er stort!

–Jeg er litt usikker på veien videre, sier Enqvist dagen etter seieren. –Men jeg vet i alle fall at jeg skal kjøpe en ordentlig symaskin og jobbe på som vanlig.

Prisen på 50.000 kroner, tilsvarende over 60.000 norske kroner, ble utdelt av kronprinsesse Mary av Danmark.


Juryens begrunnelse:

Kollektionen er meget velforberedt og skabt ud fra tanken om at ’ændre, erstatte og reparere’. Herudfra har han udviklet et sæt regler for, hvordan tøjet produceres. Det er et meget intelligent koncept, som vidner om et anti-mode budskab og som skal ses som et udtryk for kulturel bæredygtighed.


Juryen bestod av:

Glenn Martins, kreativ direktør hos Y Projects
Lars Byrresen Petersen, digital direktør hos Visionarie Magazine
Marisole Pastori, seniorkonsulent hos Eyes on Talents
Sara Maino, seniorredaktør hos Vogue Italia & Grundlægger av Vogue Talents
Dr. Ane Lynge-Jorlén, moteforsker, kurator & talsperson for Designers’ Nest

2. plassen gikk til Hanna-Maaria Sinkkonen fra AALTO UNIVERSITY of Art & Design i Helsinki Finland, mens Linda Kokkonen fra AALTO UNIVERSITY of Art & Design i Helsinki Finland tok 3. plassen.


Vi minner om at Bachelorstudium i kles- og kostymedesign har søknadsfrist 3. april


Les også
Designstudent Elnaz Gargari vann prestisjepris