Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Ali Akbari ser over tegningene til kolleksjon sin, før alt er klart for Designer's Nest 2019.
Ali Akbari ser over tegningene til kolleksjon sin, før alt er klart for Designer's Nest 2019.

Ali Akbari representerer KHiO på Designers’ Nest

Bacha posh heter avgangsprosjektet til Ali Akbari, som er valgt ut til talentkonkurransen av årets Designers’ Nest jury, sammen med ni andre finalister. KHiO er en av seks skoler som er invitert til å delta, mot tidligere ti skoler. Konkurransen holdes under moteuken i København 29. januar – 1. februar.

–Gutter blir sett på som mer verdt enn jenter i afghansk kultur. Om det bare finnes døtre i en familie og ingen sønner, kan foreldrene velde ut en jente og gjøre henne til bacha posh, som betyr»kledd som en gutt» på dari. En bacha posh er en liksomsønn, en jente som for en tid får ta rollen som gutt i familien. Med bacha posh og den klassiske herredressen som utgangspunkt, undersøker jeg klærnes sosiale koder og hvordan de påvirker vårt syn på kjønnsroller og makt, forteller Ali Akbari om sitt bachelor prosjekt fra våren 2018.

–Det handler om makt kontra motstand. Jakken står for makt som dekonstrueres og det andre, det underliggende, som en voksende opposisjon. Hvem er det som former foholdene for verden vi lever i? Hvem er makten, og hvordan kler den seg? Jeg er motedesigner og jeg vil formidle mine tanker om dette gjennom klær og tilbehør.

Hva tenkte du da du fikk vite at du er valgt ut av juryen til å delta på Designers Nest?

–Jeg ble glad. Det kjentes veldig bra. Jeg har arbeidet hardt med min kolleksjon og er veldig fornøyd med at den er valgt ut.

Hva betyr det for deg å delta?

–Det blir en bra erfaring. Det kjennes ganske stort at jeg får være med i denne konkurransen. Det var mange som søkte og det kjennes som en lykke å komme med. Det blir en bra start på tiden etter KHiO.

Hvordan har det vært å studere på KHiO?

–Jeg er ferdig, men KHiO har vært en bra skole. Jeg savner verkstedene mye. Det som har vært bra er at man har hatt stor frihet til å velge prosjekt selv. Jeg har jobbet hardt og testet ulike idéer hele tiden. Gjennom material har jeg prøvd å finne et språk som kan gi uttrykk for mine tanker på et vis. Man får veldig stor plass på KHiO. Jeg har flyttet rundt og funnet rom på hele skolen, der jeg har kunnet jobbe i visse perioder.

Hva har KHiO betydd for deg?

–KHiO har betydd ganske mye for meg. Jeg savner skolen faktisk. Det var veldig lærerikt for meg og jeg kjenner at jeg er ferdig med studiene mine. Jeg lærte hva mote betyr for meg og jeg tror jeg vet hva jeg vil gjøre i fremtiden etter utdannelsen.

Hva har du gjort denne høsten etter KHiO?

–Jeg har jobbet på et prosjekt sammen med en stylist og sydd kostymer til en gruppe som spiller klassisk musikk. Litt senere skal jeg jobbe med en koreograf. Min del av arbeidet begynner i mai. Jeg har flyttet til Stockholm. Akkurat nå jobber jeg for å spare penger. Det har vært litt tøft. Planen min er å søke jobb innenfor mitt felt om en stund og ha et studio. Akkurat nå er jeg litt spent før Designers’ Nest. Det kan være bra å ha vært med i denne konkurransen når man søker jobb.


Universitet/skoler som deltar i Designers’ Nest 2019

Aalto University, School of Design – Finland
Beckmans College of Design – Sweden
Kolding School of Design – Denmark
Oslo National Academy of the Arts – Norway
The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Design – Denmark
The Swedish School of Textiles – Sweden