Cecilia Bivald.
Cecilia Bivald.

Å studere på KHiO 2018: Kunst og håndverk

Navn: Cecilia Bivald
Alder: 33 år
Fag: Bachelor i medium- og materialbasert kunst, Metall- og smykkekunst, avdeling Kunst og håndverk

Hva tenkte du den dagen du kom inn?
Jeg er svensk og bodde i Sverige da jeg fikk vite at jeg kom inn – det kjentes som begynnelsen på et eventyr. Jeg var veldig spent på å se verkstedene, for de hadde jeg ikke tenkt på den ene dagen jeg var innom for intervju, da var jeg ganske utladet etterpå. Og så var det jo spennende å skulle finne seg et sted å bo.

Hvordan vil du beskrive livet på KHiO for en som vurderer å søke?
Det er veldig mange muligheter her, men skolen krever også veldig mye av deg. Det er en mye friere skole enn andre jeg kjenner til i Europa, så det krever disiplin å skulle jobbe selv. Det er en veldig teknisk skole, man fremhever verksteder og praktisk arbeid – det synes jeg har vært positivt. Det finnes så mye, men du må søke det opp selv – og det tar litt tid å finne ut av det. Jeg vil råde kommende studenter til å ikke være redd for å ta kontakt med verkmestrene, selv om du ikke kjenner materiale og arbeidsform fra før. Vi studenter blir tatt veldig godt i mot av gode verksmestere. Mesteparten av oss nærmest bor på skolen, vi er mer her enn hjemme. Man er jo litt i en boble når man studerer her, dette er ens liv, særlig for oss som kommer fra andre land.

Hva har betydd mest for din utvikling i de årene du har vært her?
Jeg og de fleste andre har for det meste jobbet alene tidligere, her på KHiO har jeg lært mye av å være i en gruppe med andre som er interessert i det samme, både studenter og lærere. Jeg har også fått mange muligheter her, som to utstillinger på Format i Oslo og den store messen Schmuck i Tyskland. I tillegg er vi så heldig å ha flotte Galleri Seilduken her på skolen, det betyr veldig mye å lære seg å stille ut – ikke minst å tørre å stille ut. Vi har også fått tips om hvor vi kan søke for økonomisk støtte. I det hele tatt, å lære seg å skrive søknader er jo veldig viktig for fremtiden!

Hva nå?
Nå flytter jeg hjem til kjæresten og familien min i Stockholm. Jeg må finne et sted der jeg kan sitte å jobbe og til neste år søker jeg master i Stockholm, for nye input og kontakter. Men først har jeg det travelt de siste ukene på KHiO, jeg skal lage meg noen verktøy jeg kan bruke i fremteiden, for det er skikkelig dyrt å kjøpe!