Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 97, Firefox (Android) 95, QQ browser 10.4, UC browser 12.12, Android WebView 97, Baidu 7.12, Chrome 97, Chrome 96, Chrome 95, Chrome 94, Edge 97, Edge 96, Firefox 96, Firefox 95, Firefox 94, Firefox 91, Firefox 78, Internet Explorer 11, Safari/Chrome (iOS) 15.2-15.3, Safari/Chrome (iOS) 15.0-15.1, Safari/Chrome (iOS) 14.5-14.8, Safari/Chrome (iOS) 14.0-14.4, Safari/Chrome (iOS) 12.2-12.5, KaiOS 2.5, Opera Mini, Opera Mobile 64, Opera 82, Opera 81, Safari (MacOS) 15.2-15.3, Safari (MacOS) 15.1, Safari (MacOS) 14.1, Safari (MacOS) 13.1, Samsung 16.0, Samsung 15.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Cecilia Bivald.
Cecilia Bivald.

Å studere på KHiO 2018: Kunst og håndverk

Navn: Cecilia Bivald
Alder: 33 år
Fag: Bachelor i medium- og materialbasert kunst, Metall- og smykkekunst, avdeling Kunst og håndverk

Hva tenkte du den dagen du kom inn?
Jeg er svensk og bodde i Sverige da jeg fikk vite at jeg kom inn – det kjentes som begynnelsen på et eventyr. Jeg var veldig spent på å se verkstedene, for de hadde jeg ikke tenkt på den ene dagen jeg var innom for intervju, da var jeg ganske utladet etterpå. Og så var det jo spennende å skulle finne seg et sted å bo.

Hvordan vil du beskrive livet på KHiO for en som vurderer å søke?
Det er veldig mange muligheter her, men skolen krever også veldig mye av deg. Det er en mye friere skole enn andre jeg kjenner til i Europa, så det krever disiplin å skulle jobbe selv. Det er en veldig teknisk skole, man fremhever verksteder og praktisk arbeid – det synes jeg har vært positivt. Det finnes så mye, men du må søke det opp selv – og det tar litt tid å finne ut av det. Jeg vil råde kommende studenter til å ikke være redd for å ta kontakt med verkmestrene, selv om du ikke kjenner materiale og arbeidsform fra før. Vi studenter blir tatt veldig godt i mot av gode verksmestere. Mesteparten av oss nærmest bor på skolen, vi er mer her enn hjemme. Man er jo litt i en boble når man studerer her, dette er ens liv, særlig for oss som kommer fra andre land.

Hva har betydd mest for din utvikling i de årene du har vært her?
Jeg og de fleste andre har for det meste jobbet alene tidligere, her på KHiO har jeg lært mye av å være i en gruppe med andre som er interessert i det samme, både studenter og lærere. Jeg har også fått mange muligheter her, som to utstillinger på Format i Oslo og den store messen Schmuck i Tyskland. I tillegg er vi så heldig å ha flotte Galleri Seilduken her på skolen, det betyr veldig mye å lære seg å stille ut – ikke minst å tørre å stille ut. Vi har også fått tips om hvor vi kan søke for økonomisk støtte. I det hele tatt, å lære seg å skrive søknader er jo veldig viktig for fremtiden!

Hva nå?
Nå flytter jeg hjem til kjæresten og familien min i Stockholm. Jeg må finne et sted der jeg kan sitte å jobbe og til neste år søker jeg master i Stockholm, for nye input og kontakter. Men først har jeg det travelt de siste ukene på KHiO, jeg skal lage meg noen verktøy jeg kan bruke i fremteiden, for det er skikkelig dyrt å kjøpe!