Å koordinere det beste møte
Hver vår ønsker Kunsthøgskolen publikum velkommen for å se årets avgangsutstillinger. Petrine Vinje forteller hva hun tenker om sin jobb som koordinator for en utstilling der individuelle og personlige arbeider møtes.
–I denne ene utstillingen skal alle sammen møtes for første og siste gang. 19 ulike stemmer skal fungere sammen i et godt møte, sier Petrine Vinje som er utstillingskoordinator for avgangsutstillingen til bachelorstudentene i billedkunst på Kunstakademiet.
–I utstillingen har vi med nesten alt – audiovisuelle arbeider, 16mm film, lyd, skulptur, tredimensjonale arbeider, noen jobber med maleri og noen med rene konseptuelle arbeid. Noen studenter kommer til å gjøre direkte inngrep i rommet og bygge utstillingsarkitektur for å skape et sted å vise film. Vi har noen store prosjekter og jeg er opptatt av at de som har vært tydelig på at de ønsker å jobbe stort skal få anledning til det og slippe å begrense seg. En student kommer til å stille ut utenfor Kunsthøgskolen på Galleri RAM og en annen får utfolde seg i Black Box, én holder utstilling i sitt studio (Gallerihagen). Det er vanskelig å få prøvd ut store prosjekter også for etablerte kunstnere, men veldig tilfredstillende når man får muligheten.
Stillingen til Petrine Vinje har tittelen utstillingskoordinator, ikke -kurator, og det kjenner hun seg komfortabel med.
–Ambisjonen for utstillingen er å skape det beste møte mellom de ulike arbeidene. Dette er en like stor koordineringsjobb som kuratering, der alle deler av utstillingspraksisen skal drøftes. Avgangsutstillingen viser de individuelle, personlige arbeidene til 19 studenter som har studert sammen i tre år. Den er ikke satt sammen under en tematisk overskrift eller en idé jeg selv har tenkt ut. Når jeg møter studentene første gang på høsten i deres siste år, ser jeg bare en liten del av det de har gjort disse tre årene. Jeg kommer inn fra siden og skal hjelpe og støtte – det handler om å ha en samtale med dem. Det er det mest spennende ved denne jobben, de personlige samtalene med hver enkelt student, og det er et privilegium å få lov til å følge dem i denne intensive perioden. Samtalen dreier seg om alt fra det personlige til det som kommer etterpå – livet etter KHiO. Og jeg tenker ofte på at det er fra det personlige de interessante arbeidene kommer. Gjennom det personlige i kunsten kan man også være allmenngyldig, et humanistisk prinsipp egentlig.
Vinje forteller at det er ingen klare tendenser for årets utstilling, men det er en sterk gruppe studenter, de er modne, reflekterte og skrivesterke.
–Jeg prøver også å formidle til studentene at Kunsthøgskolen er Mulighetenes skole – med sine verksteder og lærekrefter. Jeg tror ingen andre utdanninger tar utviklingen i det personlige så alvorlig som i en kunstutdanning – det humane møtet mellom studenter og veiledere legger grunnlaget for egenutvikling og realisering. For er det hardt her, så er det enda hardere etterpå, og det er viktig å ikke ha for høye forventninger for tiden etter studiene. Og når studentene går ut så er vi kolleger. Jeg har selv tilholdssted i Oslo, man møtes og omgås, noen vil jeg sikkert fortsette å snakke med. Jeg ser det som en del av jobben min som koordinator å få studentene til å tenke over alle aspekter ved det å stille ut sitt arbeid – ingenting kommer av seg selv. De må lære å møte opp og jobbe mot deadline. Alt det praktiske må de finne ut av selv også, nå som senere i livet; det finnes ingen koordinator i livet som nytutdannet kunstner.
Petrine Vinje bor og arbeider i Oslo. Hun har hovedfag fra Institutt for Farge ved KHiO i 2005. Hun har initiert og kuratert flere program som Anatomisk Teater for Skulpturbiennalen (2013), Wunderkammer for Ultimafestivalen (2015) og MMM MM… Alone (of all her sex) for UiO (2017). Petrine stiller ut i Fotogalleriet i august 2018 og utgir antologien Anathomical Theatre på Uten Tittel Forlag as også i år. Vinje har utført usmykkingsoppdrag for KORO og vært engasjert i verv i institusjoner som Oslo Kunstforening, Forbundet Frie Fotografer og ROM for kunst og arkitektur.
Vinje har tro på kunstens holistiske potensiale, interdisiplinære møtepunkt og hun interesserer seg for sammenhengen mellom tilhørighet, språk og bilder.
petrinevinje.com
Se arrangementet for avgangsutstillingen til bachelorstudentene ved Kunstakademiet, med tittel Neste Nästa Næste.
Informasjon om alle avgangsarrangement vår 2018 finner du her.