Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Resultater fra SHoT-undersøkelsen 2022

Resultater fra SHoT-undersøkelsen 2022

Studentene på KHiO er svært dedikerte og hardtarbeidende, de er fornøyde med faglig veiledning, tilbakemeldinger fra lærerne og det fysiske læringsmiljøet, men har de samme utfordringene som resten av landet når det kommer til psykisk helse og rusmidler.

Dette kommer frem i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT). Undersøkelsen kartlegger studentenes helse og trivsel i bred forstand. Formålet er å gi innsikt i hvordan studentene har det og hvordan velferdstilbudet til studenter kan bedres. Undersøkelsen er besvart av studenter fra hele landet, med egne tall for KHiO. Undersøkelsen er sendt ut til norske fulltidsstudenter, og har på KHiO en svarprosent på 30%.

Markant mer fornøyde med faglige forhold enn resten av landet

Årets tall viser at over to tredjedeler av studentene på KHiO føler seg godt mottatt på sitt nåværende studieprogram. De scorer 67 av 100 poeng på hvor fornøyde de er med studiebyen Oslo totalt. Dette er på linje med landet for øvrig. KHIO-studentene scorer høyere enn landssnittet på tilfredshet med en rekke parametere i vurderingen av Oslo som studentby, og oslostudentene generelt er mer fornøyd med Oslo som sin studieby enn gjennomsnittsstudenten er fornøyd med sin respektive studentby. 

Tallene fra KHiO viser også at studentene er markant mer fornøyde med de faglige forholdene på studiet sitt enn resten av landet. 

– Dette er svært gledelige tall og bekrefter mitt inntrykk av at våre studenter er faglig dedikerte og engasjerte, og at vi har fagansatte helt i front av sine respektive kunstfelt. Dette bidrar til å heve kvaliteten på våre utdanninger, sier prorektor for utdanning, Heidi Haraldsen.

– Spesielt gledelig er det at studentene opplever å bli tatt godt imot av studiested, spesielt fordi denne undersøkelsen ble gjennomført før vi startet opp med ny fadderordning for hele KHiO, og før vi kunne re-åpne Akers Mek som studentforeningshus. Vi håper at vi fremover vil se enda bedre tall hva gjelder livskvalitet, trivsel og sosial tilhørighet, noe som i vår post-korona tid er svært viktig for å forebygge psykisk helse, sier hun videre.

Økning i psykiske plager

SHoT viser også at det er en økning i antall studenter som melder om psykiske plager. KHiO-studentene har høyere forekomst av både psykiske plager, selvskading og selvmordstanker enn landssnittet. Det er også noe høyere forbruk av snus, røyk og narkotiske stoffer. 

Prorektor for utdanning, Heidi Haraldsen, mener at dette er svært bekymringsfullt. – Vi tar situasjonen på største alvor. Vi har jobbet aktivt blant annet i Læringsmiljøutvalget med en rekke tiltak rettet mot læringsmiljø og forebygging av psykisk helse, og vil fortsette dette arbeidet videre med tiltak rettet både mot studenter og ansatte. Samtidig viser SHoT-undersøkelsen at det er faktorer utenfor KHiOs dører som bidrar til dette. Vi lever i en urolig tid med krig og økonomiske nedgangstider som rammer spesielt våre studenter som allerede har trang økonomi og liten tid til inntektsgivende arbeid ved siden av krevende studiehverdag. Det er samtidig gledelig å se at KHiO-studenter søker mer hjelp til sine utfordringer enn det som er vanlig på landsbasis, og utnytter hjelpetilbudet som finnes, sier Haraldsen.

KHiO ønsker vi å legge til rette for et godt læringsmiljø for våre studenter, og vurderer både kort- og langsiktige tiltak for å bedre situasjonen. De bekymringsfulle resultatene er diskutert i Læringsmiljøutvalget, som vil være med som grunnlag for å beslutte tiltak. KHiO har også hatt møte med Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) for å få kunnskap om hvilke tilbud SiO har for våre studenter og innspill til tiltak som kan gjøres på KHiO. Fagdagen «Fokus på utdanning», som er for alle ansatte, er i år satt av til dette temaet.

Har du utfordringer som får ut over studiehverdagen din? 

Ta gjerne kontakt med studiekonsulenten på ditt program eller ta direkte kontakt med SiO. Du kan også ringe den døgnåpne Hjelpetelefonen til Mental Helse på 116 123.

Les hele rapporten her

Mer om SHoT