Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 130, Firefox (Android) 130, Android WebView 130, Chrome 130, Chrome 129, Chrome 128, Chrome 127, Chrome 109, Edge 130, Edge 129, Edge 128, Firefox 132, Firefox 131, Firefox 130, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 18.0, Safari/Chrome (iOS) 17.6-17.7, Safari/Chrome (iOS) 17.5, Safari/Chrome (iOS) 16.6-16.7, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.8, Opera Mobile 80, Opera 114, Opera 113, Safari (MacOS) 18.0, Safari (MacOS) 17.6, Samsung 26, Samsung 25

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Seminar/konferanse

Å tegne er å se - et seminar om kunst og aktivisme

Å tegne er å se - et seminar om kunst og aktivisme

Sammen med Kunsthøgskolen i Oslo og Akershus Kunstsenter inviterer Den norske Helsingforskomité deg til seminaret "Å tegne er å se - seminar om kunst og aktivisme" på Litteraturhuset i Oslo mandag 19. september klokken 13.00-15.30. Seminaret er gratis og åpent for alle, men krever påmelding.

Seminaret tar utgangspunkt i utstillingen ”Drawing for Freedom” som vises på Akershus Kunstsenter i perioden 17.september- 16.oktober. I denne utstillingen stiller studenter fra Kunstakademiet i Oslo (KHiO) ut arbeider knyttet til temaet politiske fanger i Aserbajdsjan. Les mer om utstillingen her.

Vi samler kunstnere, kritikere og aktivister som alle har reflektert rundt forholdet mellom kunst og politikk. Med seminaret ønsker vi å ta for oss kunstens potensial for å avdekke, synliggjøre og å engasjere. Å tegne er å se, hevder vi, og mener med dette å ”se” i et litt større perspektiv.

Vi retter innledningsvis søkelys mot menneskerettighetsaktivisters arbeid i Aserbajdsjan, men inviterer kunstnere, akademikere og aktivister til å reflektere rundt, og å gå inn i en mer generell diskusjon om kunst som syn, som en måte å sanse verden på og som forutsetning for politisk handling.

Basert på store ressurser, både menneskelige og økonomiske, forsøker aserbajdsjanske myndigheter å forme et bilde av landet basert på nye skyskrapere, Melodi Grand Prix, idrettsarrangementer og materiell fremgang. Samtidig skaper de bilder av sine motstandere som umoralske, farlige og forræderske – blant annet la de ut en sexvideo av landets mest kjente journalist, Khadija Ismayilova, i et forsøk på å sverte henne. Kan kunst bidra til å nyansere, kritisere og utfylle bildene som svirrer gjennom offentligheten? Og kan kunst bevege seg inn i politikken uten å miste sin frihet og risikere å underkaste seg interesser den ikke selv overskuer?

Seminaret vil foregå på engelsk og norsk, og er åpent for alle, men krever påmelding. Facebook-event for seminaret.

Program

13.00-13.05: Velkommen ved moderator Aage Borchgrevink, forfatter og seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen (norsk/engelsk)

13.05- 13.15: Presentasjon av ”Drawing for Freedom” ved Anne Marit Austbø, intiativtaker til ”Drawing for Freedom” (engelsk)

13.15 – 13.30: Aktivisters situasjon i Aserbajdsjan i dag, ved Berit Nising Lindeman, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité (engelsk)

PANEL: 13.30 –13.45: Presentasjon av ”Art for Democracy”, konsekvenser ved og erfaringer fra aksjonisme, ved Rasul Jafarov, menneskerettighetsaktivist, tidligere politisk fange i Aserbajdsjan, grunnlegger av Art for Democracy (engelsk)

13.45- 14.00: Susan Sontag, et liv i skjæringspunktet mellom kunst og politikk, ved forfatter og litteraturkritiker Kaja Scherven Mollerin ( norsk)

14.00- 14.15: Kort presentasjon av målsetninger for og motivasjon bak det feministiske kunstprosjektet FIRST SUPPER SYMPOSIUM. Ved Lisa Pachini og Camilla Dahl, billedkunstnere (engelsk)

14.15- 14.30 : Erfaringer fra kunstprosjektet FINAL STATUS MAP, ved Pierre Lionel Matte, billedkunstner og lærer ved Einar Granum Kunstfagskole og Nordland Kunst og Filmfagskole ( norsk).

14.30– 14.45: Kaffepause

14.45 – 15.30: Samtale med Rasul Jafarov, Kaja Scherven Mollerin, Lisa Pachini, Camilla Dahl, Pierre Lionel Matte og Jeannette Christensen (kunstner, professor og ansvarlig for Drawing for Freedom på KHIO) om kunstens potensiale til å engasjere. Moderator Aage Borchgrevink. Spørsmål fra salen.

Seminaret arrangeres med økonomisk støtte fra Fritt Ord og Utenriksdepartementet